Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás-szedres lepény

Almás-szedres lepény
Almás-szedres lepény
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretjük az almás lepényt. Általában dióval és mazsolával készítem. Még tavaly olvastam valahol, hogy szeder is mehet bele. Megpróbáltam, és azóta a szedres változat a sláger!

hozzávalók / 4 adag

tésztához

töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

tésztához

  1. Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet. Összemorzsoljuk a margarinnal és a zsírral.
  2. Ezután beletesszük a porcukrot, és elkeverjük benne.
  3. A tálban lévő lisztbe kis mélyedést készítünk, és beletesszük a tojások sárgáját, a tejszínt, a rumot és a vaníliás cukrot. (Én ezeket a hozzávalókat egy kis tálkában már előre összekeverem.) Könnyedén összegyúrjuk.
  4. Jól kidolgozzuk a tésztát. Ezután két részre osztjuk a tésztát, és cipókat formázunk belőle, amelyeket szintén jól átgyúrunk.
  5. Fóliával letakarva legalább két óra hosszat pihentetjük. Nem kell hűtőbe tenni.

töltelékhez

  1. Amíg a tészta a hűtőben pihen, elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, és egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ezután két kezünkkel kinyomkodjuk belőle a levet. A reszelt almát beletesszük egy nagyobb tálba. (Az almalevet megihatjuk!)
  2. A tojások fehérjéből és a cukorból kemény habot verünk. Egy kanálkára való fehérjét benne hagyunk a tálkában.
  3. Az almát megszórjuk fahéjjal, és összekeverjük. Ezután óvatosan beleforgatjuk a cukros tojáshabot.
  4. A félretett tésztacipókból az egyiket kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagságú lappá. Beleterítjük a sütőpapírral bélelt tepsibe.
  5. A kinyújtott lapot meghintjük egy kevéske zsemlemorzsával.
  6. Az almatölteléket rákenjük a tésztalapra, és kirakjuk szederrel. A szedret egy kicsit belenyomjuk a habos almába.
  7. Ezután kinyújtjuk a másik cipót, és befedjük vele a tepsiben lévő almahabos tésztát. Kezünkkel egy kicsit rányomkodjuk a tésztalapot. A félretett picike fehérjéhez teszünk egy csöpp tejet. Elkeverjük egy ecsettel, és megkenjük vele a lepényünket. Villával óvatosan megszurkáljuk.
  8. Előmelegített sütőben szép halvány barnára sütjük. Ha kész, kihűtjük, meghintjük porcukorral, és négyzetekre vágva kínáljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30X40 cm
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 489
elküldve: 1
receptkönyvben: 157
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Lizinka

Mióta szakács: 2013.12.27.
392 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
szezon: nyár
kategória: pite
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

almás pite szederrel, szedres-almás lepény, szedres almás pite

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bbarbye
bbarbye / Bbarbye Sun, 2014-07-27 21:15

Fél adagot csináltam csak, de már megbántam, mert szinte el is fogyott pár perc alatt és csak ketten ettük :D Tej és tejszín pont nem volt itthon, ezért joghurtot tettem a tésztába, de így is tökéletes lett!
Azt hiszem ezt többször el fogom készíteni, amíg érik nálunk a szeder :)

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Mon, 2014-07-28 12:19

Kedves Bbarbye!
Örülök, hogy ízlett a süti, szerintem is fantasztikusan feldobja a szeder!
Kedves egészségetekre!
Üdvözlettel: Andi

818
finomliszt 30 dkg
margarin 10 dkg
sertészsír 3 dkg
porcukor 6 dkg
tojássárgája 2 db
főzőtejszín 2 ek
rum 1 ek
vaníliás cukor 2 csomag
alma 75 dkg
fahéj 0 ízlés szerint
tojásfehérje 2 db
cukor 5 dkg
szeder 15 dkg
zsemlemorzsa 2 teáskanál