Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás párna

Almás párna
Almás párna
70 perc / előkészület: 45 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pár évvel ezelőtti Nők Lapjából írtam ki az eredeti receptet (ha jól emlékszem Lajos Mari-féle), amit kissé át kellett alakítanom, mert a leírás és a kivitelezés nem igazán passzolt össze. Nagyon finom sütemény, bármikor szívesen elkészítem. :)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez és szóráshoz

ajánlat

Reggelire, uzsonnára, vacsorára, de mivel laktató, ezért ebédhez is el tudom képzelni, mondjuk egy gulyás vagy raguleves után. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A töltelékhez az almákat megmossuk, meghámozzuk, elnegyedeljük, magházukat kiszedjük, és vékony szeletekre vágjuk. Lábasba szórjuk, megöntözzük a citromlével, hozzáadjuk a cukrot és a tojáslikőrt. Felforraljuk.
  2. 3 evőkanál hideg vízben elkeverjük a pudingport, az almához öntjük, és folyamatosan keverve besűrítjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A tésztához simára keverjük a túrót, a tejet, az olajat, a porcukrot és a sót, majd beleszitáljuk a sütőporos lisztet is. Összegyúrjuk.
  4. Félbevesszük. Egyik felét lisztezett deszkán körülbelül 40x25 cm-es lapra nyújtjuk, hosszában félbevágjuk, keresztben pedig 6-7 csíkra szeljük, tehát összesen 12-14 db téglalapot kapunk.
  5. A felső sorban lévő lapokat átlósan bevagdossuk 1 cm távolságra egymástól. Az alsó lapokra 2-3 evőkanál almatölteléket halmozunk.
  6. A tojást kettéválasztjuk, fehérjével a töltelékes lapok széleit megkenjük. Ráhelyezzük a bevagdosott lapokat, és a széleiket jól összenyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a párnákat, és tetejüket megkenjük a tojás sárgájával.
  7. Amíg sülnek, ugyanígy járunk el a tészta másik felével is.
  8. Hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt fahéjas porcukorral meghintjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 15 033
elküldve: 2
receptkönyvben: 318
elkészítve: 12/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Samiya

Mióta szakács: 2011.09.07.
66 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

almás-vaníliás párnák tojáslikőrrel, almás-pudingos táska, vaníliás-almás táska

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Alkonyat
Alkonyat / Alkonyat Sat, 2012-02-25 22:09

Szia Samiya!
Megsütöttem és nagyon finom lett!
Nem lett ilyen szép világos a teteje mint a tiédnek, de gondolom sütője válogatja.Kicsit megpirultak és így a teteje picit kemény lett, de ettől függetlenül isteni finom! :-) Majd kitapasztalom, hogy süssem, hogy ne piruljon annyira.
Holnap megsütöm a hagymalepényt!
Köszönöm a receptet! :-)

Samiya
Samiya / Samiya Sun, 2012-02-26 09:41

Szia Alkonyat!
De jó! Örülök, hogy így ízlett! :)) A sütés nálam is olyan, hogy ha először sütök valamit, mindig figyelnem kell rá, mert a sütési idő nálam se egyezik sokszor a megadottal. Hol több, hol kevesebb. :)
Jó étvágyat a hagymalepényhez! :)
Samiya

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Tue, 2012-01-24 12:04

Kedves Samiya !
Ma elkészítettem és nagyon finom volt !
Köszönjük szépen !
Kevertem az almakrémbe 2 ek áfonya dzsemet, nagyon kellemes volt.
Szép napot kívánok neked ! Anci

Samiya
Samiya / Samiya Tue, 2012-01-24 14:20

Kedves Anci!
Nagyon örülök, hogy ízlett, köszönöm a visszajelzést! :) Kíváncsivá tettél a dzsemmel, ki fogom próbálni én is! :)
Kellemes délutáni pihenést kívánok én is Neked!
Samiya

manócska2010
manócska2010 Sun, 2012-01-22 17:01

Szia! Szeretném elkészíteni a sütit, de kihagynám a tojáslikőrt, mert nem nagyon szeretjük. Kihagyhatom vagy kell valami mással helyettesíteni? Köszönöm előre is a válaszod! Üdv Manó

Samiya
Samiya / Samiya Sun, 2012-01-22 17:29

Kedves manócska!
Az eredeti recept szerint 4-5 ek felveretlen habtejszínnel helyettesíthető. :)
Jó sütögetést!
Samiya

Samiya
Samiya / Samiya Sun, 2012-01-22 17:26

Kedves Anci!
Nem fogsz csalódni! :) Mi is nagyon szeretjük! :)
Jó étvágyat hozzá!
Samiya

Csutka89
Csutka89 Sun, 2012-01-22 07:42

Szia Samiya! Ma fogom megcsinálni! Remélem, hogy sikerül! Már alig várom, hogy beleharapjak :)

tusskatalin
tusskatalin Sat, 2012-01-21 19:05

Szia! Nagyon tetszik a recepted , es meg raadasul tokeletesen is nez ki! Sajnos nalunk az alma toltelekes sutik nincsenek a toppon ,ezer szeretnem megkerdezni hogy kirprobaltad-e esetleg mas toltelekkel is? Peldaul en eltudnak kepzelni egy meggyes -dios tolteleket ,vagy valami barackos ,esetleg birsalmasajtos? Ha van valami jo tipped ,az sokat segitene ! Koszonom !

Samiya
Samiya / Samiya Sat, 2012-01-21 19:45

Szia Katalin!
Köszönöm a dicséretet! :) Nem próbáltam eddig mással, merthogy alma mindig van itthon, de nyugodtan elkészítheted meggyel vagy barackkal, biztosan nagyon finom lesz úgy is! Ha meggyel sütöd, kicsivel több cukor is elfér majd a töltelékbe! :) Én is ki fogom próbálni! :)
Jó sütögetést!
Samiya

831
finomliszt 600 g
sütőpor 1 csomag
tehéntúró 300 g
tej 10 ek
napraforgó olaj 10 ek
porcukor 150 g
1 csipet
alma 600 g
citromlé 2 ek
cukor 40 g
tojáslikőr 1 dl
vaníliás pudingpor 0.5 csomag
tojás 1 db
fahéj 0 ízlés szerint
porcukor 3 ek