Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás lepény tönkölyliszttel

Almás lepény tönkölyliszttel
Almás lepény tönkölyliszttel
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Még nem készítettem korábban almás lepényt, almás sütit sem gyakran, ezért nagyon sok receptet elolvastam, és ez arra ösztönzött, hogy elkészítsem a saját verziómat. Egy baráti összejövetelre sütöttem, és sok dicséretet kaptam érte, remélem nem csak udvariasságból ;-)

hozzávalók / 12 adag

Tészta

Töltelék

A lepény összeállítása

ajánlat

Többféle ajándék almából (golden, cigányalma, idared) készítettem a süteményt, talán emiatt is lett igen ízletes.
Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A lisztet és a porcukrot átszitáljuk, összekeverjük, majd elmorzsoljuk a margarinnal és a zsírral. Hozzáadjuk a sütőport, a sót, a fél citrom reszelt héját, a vaníliát, majd elkeverjük a 2 tojássárgájával, végül a tejföllel is.
  2. Lehet, hogy több vagy kevesebb tejföl kell, hogy összeálljon a tésztánk, az a fontos, hogy könnyű legyen vele dolgozni. A tésztát kiemeljük a munkalapra, kicsit átgyúrjuk, majd ketté vágjuk. Pihentetjük.

Töltelék

  1. Az almákat még a tészta gyúrása előtt pucoljuk meg, fosszuk meg magházától, majd reszeljük le, ezután keverjük el 1 evőkanál nádcukorral, a citrom levével, a fahéjjal és az őrölt szegfűszeggel. Félretesszük, amíg a tésztával dolgozunk.

A lepény összeállítása

  1. A tészta egyik felét kinyújtjuk, majd tepsibe helyezzük, megszórjuk a búzadarával és 1 evőkanál darált dióval. A tészta nyújtásához használjunk még lisztet.
  2. Az almát kinyomkodjuk, ízlés szerint adunk még hozzá 1-2 evőkanál nádcukrot. Egyenletesen elosztjuk a tésztán, a tetejére is szórunk 1 evőkanál diót. A tészta másik felét is kinyújtjuk, ráhelyezzük a töltelékre, lekenjük a tojásfehérjével (mintát is rajzolhatunk rá). Előmelegített sütőbe toljuk, közepes lángon 40 percig sütjük.
  3. Amikor langyosra hűlt, még a tepsiben 4 x 4 cm-s "kockákra" vágjuk. Ha a süteményünk kihűlt, porcukorral megintve is kínálhatjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25x33 cm
  • költség: 900 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 4 297
elküldve: 2
receptkönyvben: 23
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

pipőke

Mióta szakács: 2015.05.08.
40 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
szezon: ősz
kategória: pite
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

almalepény, almás-diós szelet, almás pite, házi almás

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

353
tönkölybúza liszt 40 dkg
porcukor 7 dkg
margarin 12 dkg
sertészsír 8 dkg
1 csipet
sütőpor 2 teáskanál
tojássárgája 2 db
tejföl 60 g
citromhéj 0.5 citromból nyert
vanília 0.25 db
alma 850 g
nádcukor 3 ek
citromlé 1 citromból nyert
fahéj 1 teáskanál
szegfűszeg 0.5 teáskanál
1 csipet
búzadara 2 evőkanál
dió 20 g
tojásfehérje 1 db