Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás-körtés gyümölcspite

Almás-körtés gyümölcspite
Almás-körtés gyümölcspite
75 perc / előkészület: 40 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Adott volt egy zsák apró szemű, piros húsú, savanykás alma meg pár gyerek, akiknek mindig érdemes sütni, kigondoltam hát ezt a pitét. Az almák héja nagyon szépen egyben maradt, nem is volt kérdés... Az ízéért pedig hozzátettem 1-2 körtét és banánt. Másnap reggel kávéhoz is isteni volt!

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

  • 300 g finomliszt (én jó minőségű finomlisztet használtam)
  • 60 g cukor (lehet barna is, fehér is)
  • 1 db tojás
  • 150 g vaj (hideg, kézzel gyúráshoz)

A töltelékhez

ajánlat

Vaníliafagylalttal, kávéval igazán isteni.

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet, cukrot összekeverjük, beleforgatjuk a tojást, majd a közepes darabokra vágott vajat hozzáadva addig gyúrjuk, amíg az egész össze nem áll.
  2. Fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük -- fél órára minimum, de ha több, az sem baj. (Időközben elkészítjük a gyümölcsöt.)
  3. Lisztes deszkán méretre nyújtjuk (az én formámhoz kb. fél centi vastagságig jutottam).
  4. Kivajazott-kilisztezett -- esetemben sütőpapírral bélelt -- formába helyezzük, és a falát elegyengetjük.

A töltelékhez

  1. Az almákat óvatosan meghámozzuk -- a héjára is szükség lesz még. A körtét és a banánt is megtisztítjuk, mindent közepes méretűre darabolunk.
  2. Lábasba tesszük, fél citrom levét öntjük alá, egy rúdnyi vaníliamaggal (ha szerencsések vagyunk), illetve ízlés szerint fahéjjal ízesítjük, majd kb. 20 percig főzzük néha kevergetve.
  3. Akkor jó, ha kevés levet eresztett, a fűszerek mindenhova elértek, és az almadarabok belseje is megpuhult kissé.
  4. A fél-fél bögre lisztet és cukrot (utóbbiból kevesebb is elég, ez az édesszájú verzió) összeforgatjuk a gyümölccsel.
  5. A szószt a tésztakosárba öntjük, elegyengetjük, az almahéjakból rózsákat tekerünk, elhelyezzük a tetejére. Lehet okoskodni, hogyan lehet majd szeleteket vágni..
  6. 35 percig sütjük, tűpróbával mehetünk biztosra; ha kész, rácsorgatjuk a karamellát.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 919
elküldve: 0
receptkönyvben: 42
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

ódry.cph

Mióta szakács: 2013.11.17.
4 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, reggeli
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

pite, almás pite, gyümölcspite, szezonális, almás süti, almarózsa

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mazsimano
mazsimano Wed, 2013-12-04 02:09

Megsütöttem finom lett!
Kevesebb Liszt és cukor került bele, adtam hozza durvára vágott diót és mazsolát.
Vanília fagyi és tejszínhabbal tökéletes. Ajánlom mindenkinek..;)

644
finomliszt 300 g
cukor 60 g
tojás 1 db
vaj 150 g
alma 15 kis db
körte 2 közepes db
banán 1 közepes db
finomliszt 0.5 bögre
cukor 0.5 bögre
fahéj 1 ek
vanília 1 db
citromlé 0.5 citromból nyert
mézkaramell 6 ek