Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Áfonyás-mandulás galette

Áfonyás-mandulás galette
Áfonyás-mandulás galette
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A legtutibb nyári desszert: bármilyen gyümölccsel készíthetjük, a tészta pihentetését leszámítva félóra alatt megvan az egész, és imádni fogja mindenki. Melegen, langyosan a legjobb, mikor a tészta még ropogós, a krém pedig langyos, szinte folyik. Abbahagyhatatlan!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Érdemes a tésztát sütőpapíron kinyújtani, mert nagyon lágy a tészta, még 1 napos pihentetés után is, de ez így van rendjén, ilyennek kell lennie. Ha sütőpapíron nyújtjuk, könnyen át tudjuk csúsztatni a papírral együtt a tepsire, viszont ha lisztezett deszkán tesszük ugyanezt, onnan elég nehéz lesz a tepsire költöztetni.

Ebből az adagból 2 db, egyenként kb. 20 cm átmérőjű galette lesz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk a porcukorral, mandulával, elmorzsoljuk benne a vajat, majd a tojással összegyúrjuk. Fóliába csomagolva pár órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  3. A tésztát kettévesszük, egyenként pár mm vastag körré nyújtjuk sütőpapíron. Megszórjuk áfonyával, barna cukorral ízlés szerint. A szélén pár centis peremet hagyjunk, ezt visszahajtjuk. A sütőpapírral együtt tepsire csúsztatjuk, és előmelegített sütőben 20 percig sütjük. A szeletelt mandulát csak az utolsó 5 percben dobjuk rá, hogy ne égjen meg. Hasonlóképpen járunk el a másik tésztadarabbal is.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 259
elküldve: 0
receptkönyvben: 59
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Szofika

Mióta szakács: 2010.09.24.
104 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

áfonyás-mandulás lepény, áfonyás-mandulás pizza

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

greenpearl
greenpearl / greenpearl Wed, 2014-08-13 15:47

Kedves Szofika! Tervbe véve az elkészítése, de szerencsére jóval előtte végigolvastam a receptet. Probléma: A tésztát kettévesszük, egyenként pár mm vastag körré nyújtjuk sütőpapíron. Mit csinálunk a 2-es számú körrel? A süti nem tűnik lefedettnek. Sztenderd kérdés: hány cm-es a pite forma amihez a recept van?

Előre is köszi!

Üdv

Vera

giuditta25
Szofika / giuditta25 Wed, 2014-08-13 18:08

Kedves Vera, az első kérdésre válaszolva a receptet javítottam, a 2-es számú körrel ugyanazt csináljuk mint az elsővel, nem kell a sütit beborítani vele, 2 db galette lesz ebből az adagból.
A másik kérdés: piteforma nem kell hozzá, ezt a tésztát csak kinyújtod sütőpapíron, megszórod a gyümölccsel, visszahajtod a széleit és így sütöd meg, nem kell formába tenni. Egyébként 20 cm átmérőjű lesz kb a süti.
Üdv:
Szofika

756
finomliszt 16 dkg
porcukor 10 dkg
mandula 6 dkg
tojás 1 db
vaj 12.5 dkg
áfonya 50 dkg
barna cukor 4 ek
mandulapehely 5 dkg