r
Nosalty Logó

Naspolyalekvár

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Naspolyalekvár
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 540 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 2159 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 90 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    191.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    139.4 g
  • Cukor
    100 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    281.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    247 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 540 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    766.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    212 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    169 mg
  • Foszfor
    351 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    557.7 g
  • Cukor
    399 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    1127.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    988 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    182 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 2159 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    31.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    15 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.2 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    47 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 90 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A naspolyákat mossuk át jó alaposan, majd rakjuk fel egy nagyobb lábosban főni. Adjunk hozzá nagyjából fél liter vizet. A kezünkkel, vagy egy fakanál segítségével nyomkodjuk szét a gyümölcsöket, és sűrűn kevergetve főzzük addig, amíg a naspolyák teljesen szét nem főnek (kb. 15-20 perc).
  2. Ezután az egész masszát nyomkodjuk át egy nagyobb lyukú szűrőn, ami a gyümölcs héját és a magokat felfogja.
  3. A leszűrt gyümölcspéphez öntsük hozzá a cukrot, és tegyük vissza a tűzre. Kevergetve főzzük sűrűre, és forraljuk legalább 10 percig.
  4. Ezután töltsük kis üvegekbe, melyeket egyből lezárunk, és végül 24 órára száraz dunsztba teszünk.
  • Receptkönyvben: 74
  • Tegnapi nézettség: 17
  • 7 napos nézettség: 55
  • Össznézettség: 44818
  • Feltöltés dátuma: 2010. november 28.

Ajánló

Cukorral vagy nádcukorral is készíthető. Cukorbetegek vagy diétázók számára akár cukor nélkül is készíthetjük, bár úgy kissé fanyarabb az íze. Mézet ne használjunk az ízesítésére, mert a méz elveszi a naspolya jellegzetes, kellemes ízét. Tálalhatjuk grízes tésztához, rizskochhoz, felhasználhatjuk süteményekbe vagy akár palacsintához is.

Receptkategóriák

A minap felhívott az egyik barátnőm, hogy jó érett naspolyák vannak a kertjében, és szívesen ad belőle. Szedtünk hát egy szatyorra valót, és gondoltam, megpróbálkozom egyszer a naspolyalekvár főzéssel. Az eredmény egy nagyon fimon, különleges ízű lekvár lett, bárkinek szívesen ajánlom.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.