Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Naspolyalekvár

Naspolyalekvár
Naspolyalekvár
45 perc / előkészület: 5 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A minap felhívott az egyik barátnőm, hogy jó érett naspolyák vannak a kertjében, és szívesen ad belőle. Szedtünk hát egy szatyorra valót, és gondoltam, megpróbálkozom egyszer a naspolyalekvár főzéssel.
Az eredmény egy nagyon fimon, különleges ízű lekvár lett, bárkinek szívesen ajánlom.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Cukorral vagy nádcukorral is készíthető.
Cukorbetegek vagy diétázók számára akár cukor nélkül is készíthetjük, bár úgy kissé fanyarabb az íze.
Mézet ne használjunk az ízesítésére, mert a méz elveszi a naspolya jellegzetes, kellemes ízét.
Tálalhatjuk grízes tésztához, rizskochhoz, felhasználhatjuk süteményekbe vagy akár palacsintához is.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A naspolyákat mossuk át jó alaposan, majd rakjuk fel egy nagyobb lábosban főni. Adjunk hozzá nagyjából fél liter vizet. A  kezünkkel, vagy egy fakanál segítségével nyomkodjuk szét a gyümölcsöket, és sűrűn kevergetve főzzük addig, amíg a naspolyák teljesen szét nem főnek (kb. 15-20 perc).
  2. Ezután az egész masszát nyomkodjuk át egy nagyobb lyukú szűrőn, ami a gyümölcs héját és a magokat felfogja.
  3. A leszűrt gyümölcspéphez öntsük hozzá a cukrot, és tegyük vissza a tűzre. Kevergetve főzzük sűrűre, és forraljuk legalább 10 percig.
  4. Ezután töltsük kis üvegekbe, melyeket egyből lezárunk, és végül 24 órára száraz dunsztba teszünk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 32 991
elküldve: 5
receptkönyvben: 125
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

iceflower

Mióta szakács: 2010.05.21.
93 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

naspolya lekvár, naspolya dzsem, lekvár naspolyából

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Egyetlen Rózsa
Egyetlen Rózsa Sat, 2017-12-09 23:50

Ma leszedtem a naspolyát és hasonlóan csináltam meg, csak tettem bele egy kis citrom héjat, meg a levét. Szerintem nagyon jó lett. Most vannak a száraz dunsztban.Szia.Edit

juli1948
juli1948 Sat, 2013-12-14 13:06

Szia! most szedtük le a naspolyát! Évek óta a madarak hordták de látva a receptedet kipróbáljuk ! Egyik adagot kb 3-4 kg .úgy csinálom ahogy ajánlod.De mivel almánk is van ami már elvesztette a zamatát megpróbálom keverni a másik adagot . Majd megírom hogy sikerült .Köszi a jó tippet . Legyen szép napod :D

Tunderanyo
Tunderanyo Sat, 2012-12-08 18:15

Imádom a naspolyát lekvárt még nem főztem belőle,de most már hála neked fogok!
Köszi a receptet,legyen szép napod.
Tündi

violin
violin Sun, 2010-11-28 20:00

Szuper ötlet, eszembe sem jutott, mert mindig nekiestünk nyersen enni, annyira ízlik. Köszönöm.

540
naspolya 2 kg
cukor 40 dkg