Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almagombóc

Almagombóc
Almagombóc
30 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tavasszal, mikor már egyre több a fonnyadt ráncos alma a pincében, finom almagombócot készíthetünk belőle. Ezt a receptet a szomszéd  Ilus nénitől tanultam, aki többször hozott át ebből az almás finomságból a gyerekeimnek. Ilus néni két lábon járó receptes könyv, az őrségi és göcseji ételek autentikus ismerője és készítője. Az almagombóc a vasi parasztételek közé tartozik, hozzávalói olcsók és egyszerűek, és az elkészítése sem tart sokáig.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Egy tartalmas leves mellé második fogásként vagy akár desszertként is fogyasztható.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az almákat hámozzuk meg és reszeljük le. A levét nyomkodjuk ki, majd szórjuk meg fahéjjal.
  2. A lereszelt almát tegyük egy nagyobb keverőtálba, üssük rá a tojásokat, keverjük bele a darált diót, a cukrot, a lisztet és a zsemlemorzsát. Ha túl ragacsos lenne, adjunk még hozzá egy kevés lisztet.
  3. Egy lábasban tegyünk fel vizet forrni, és amíg a víz felmelegszik, az almás masszából formázzunk kisebb gombócokat. (Kb. 20 db lesz belőle.)
  4. Forró, enyhén sós vízben kb. 15 percig főzzük a gombócokat, ne túl erős lángon. Érdemes egy próbafőzést tartani először, hogy megfelelő keménységűek-e a gombócok, nehogy szétessenek a vízben.
  5. Ha megfőttek, szűrőkanállal kiszedjük a gombócokat, kevés olvasztott vajban megforgatjuk, majd cukros tejföllel, illetve lekvárral tálaljuk. Melegen a legfinomabb!
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 1 774
elküldve: 1
receptkönyvben: 20
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

giuliettalupa

Mióta szakács: 2019.07.13.
53 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
receptverseny: #HÁZIMENZA receptverseny
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Édes gombóc, almás gombóc

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

giuliettalupa
giuliettalupa / giuliettalupa Wed, 2020-04-08 12:31

Köszönöm, de sajnos már csak a Túlvilágon lehet átadni Ilus néninek az üdvözletet, már elköltözött az élők sorából! De az emléke a receptjein keresztül mindig velünk marad!

358
alma 6 közepes db
dió 0.5 marék
tojás 3 db
cukor 0.5 bögre
zsemlemorzsa 0.5 bögre
finomliszt 1 bögre
fahéj 1 kávéskanál
1 csipet
vaj 1 ek