r
Nosalty Logó

Alma estélyi ruhában

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó
Alma estélyi ruhában
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A töltött almához

A tésztához

A tepsi kikenéséhez

A rumsodóhoz

Összesen 788 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A töltött almához

A tésztához

A tepsi kikenéséhez

A rumsodóhoz

Összesen 3145 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A töltött almához

A tésztához

A tepsi kikenéséhez

A rumsodóhoz

Összesen 157 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    11 g

Zsír

  • Összesen
    42.5 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    179 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    402.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    96 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    176 mg
  • Nátrium
    62 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    96 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    201.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    309 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    96 mg
  • Retinol - A vitamin:
    298 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    110 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    182 micro
Összesen 788 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    44 g

Zsír

  • Összesen
    169.9 g
  • Telített zsírsav
    84 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    31 g
  • Koleszterin
    716 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1611.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    87 mg
  • Kálcium
    385 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    171 mg
  • Foszfor
    703 mg
  • Nátrium
    249 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    384.1 g
  • Cukor
    235 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    805 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1236 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    102 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    165 micro
  • Kolin:
    384 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1194 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    441 micro
  • β-crypt
    88 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    728 micro
Összesen 3145 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    8.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    80.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    35 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.1 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    59 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 157 Kcal

Hozzávalók

A töltött almához

A tésztához

A tepsi kikenéséhez

A rumsodóhoz

Elkészítés

A töltött almához

  1. Először a tölteléket készítsük: a diót a tejjel leforrázzuk, állni-hűlni hagyjuk. Vigyázat! A dió nehogy nagyon elázzon!
  2. Amikor langyos, hozzákeverjük a mézet és a rumaromát.
  3. Főzzünk teát, hagyjuk hűlni.
  4. Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kivágjuk, citromos vízben öblítjük, lecsurgatjuk.
  5. A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzákeverjük a cukrot, és kevés tejjel alaposan összegyúrjuk.
  6. 8 egyforma részre vágjuk, részenként 20 cm átmérőjű körlapra nyújtjuk.
  7. A kerek lap közepébe mézes-rumos diót halmozunk.
  8. Arra fektetjük a fél almát, magházával lefelé.
  9. A tészta széleit körben felszedjük, és az alma köré bugyoláljuk felül összefogva, majd a kiálló részekből gallért formálva.
  10. Kivajazott tepsibe sorakoztatjuk a ’beöltöztetett’ almákat.
  11. Forró sütőbe tesszük, lassan sütjük (160 fokon).
  12. Amíg az alma sül, készítjük a sodót.
  13. Rumsodó elkészítése:
  14. A tojásokat a cukorral és a liszttel jól elkeverjük.
  15. Hozzáöntjük a legalább langyosra hűlt teát és a tejszínt.
  16. Lassú tűzön, állandóan kevergetve besűrítjük.
  17. A rumaromával ízesítjük.
  18. A 'ruhájukban' sült almák mellé kínáljuk.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 12874
  • Feltöltés dátuma: 2010. január 20.

Ajánló

Rumban áztatott mazsolát is tegyünk a töltelékhez, nálunk sajnos Vilmos által kitiltva! És egyáltalán: felnőtteknek igazi rummal dolgozzunk! Hidegen, melegen egyaránt finomságos és mutatós desszert, vagy uzsonna.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Alma estélyi ruhában
Harmathy Ildikó 313 recept

Vízvári Mariskától ered ez a jópofa név, szerintem találó, mert kedvére dekorálhatja az ember a 'felöltöztetett' almákat. Például ha lenne még rumos meggyem, a gallérba raktam volna! A tejszínhabot is elviseli! Kedves, vendégváró csemege!

Hozzászólások (2)

Gerzsó

Ez nagyon jópofa és biztosan finom is, ki fogom próbálni.

viktoria.n

Elkészítettem ma, az íze isteni finom lett, de nem sikerült szépen, mert kevés volt a tészta az almákhoz. Vékonyra kellett nyúltani, így sem fért bele a fél alma, és volt amelyik kiszakadt. De azért megsült és fincsi és így sem vette el a kedvem! Vaniliaöntettel csináltam, és kukorica+teljes ki?rlés? rozslisztb?l. (Nekem ez jobban ízlik). Mindenkinek ajánlom a receptet, nagyon finom!!!

Harmathy Ildikó

Annyi a tanácsom Viktória, hogy annyi almát 'öltöztess', amennyi a tésztádból kényelmesen kikerül. Az alternatív lisztek használata remek ötlet! Üdv: Ildikó

Hozzávalók

A töltött almához

A tésztához

A tepsi kikenéséhez

A rumsodóhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek