Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Alma estélyi ruhában

Alma estélyi ruhában
Alma estélyi ruhában
75 perc / előkészület: 40 perc főzés: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vízvári Mariskától ered ez a jópofa név, szerintem találó, mert kedvére dekorálhatja az ember a 'felöltöztetett' almákat. Például ha lenne még rumos meggyem, a gallérba raktam volna! A tejszínhabot is elviseli!
Kedves, vendégváró csemege!

hozzávalók / 4 adag

A töltött almához

A tésztához

A tepsi kikenéséhez

A rumsodóhoz

ajánlat

Rumban áztatott mazsolát is tegyünk a töltelékhez, nálunk sajnos Vilmos által kitiltva!
És egyáltalán: felnőtteknek igazi rummal dolgozzunk!
Hidegen, melegen egyaránt finomságos és mutatós desszert, vagy uzsonna.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a tölteléket készítsük: a diót a tejjel leforrázzuk, állni-hűlni hagyjuk. Vigyázat! A dió nehogy nagyon elázzon!
  2. Amikor langyos, hozzákeverjük a mézet és a rumaromát.
  3. Főzzünk teát, hagyjuk hűlni.
  4. Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kivágjuk, citromos vízben öblítjük, lecsurgatjuk.
  5. A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzákeverjük a cukrot, és kevés tejjel alaposan összegyúrjuk.
  6. 8 egyforma részre vágjuk, részenként 20 cm átmérőjű körlapra nyújtjuk.
  7. A kerek lap közepébe mézes-rumos diót halmozunk.
  8. Arra fektetjük a fél almát, magházával lefelé.
  9. A tészta széleit körben felszedjük, és az alma köré bugyoláljuk felül összefogva, majd a kiálló részekből gallért formálva.
  10. Kivajazott tepsibe sorakoztatjuk a ’beöltöztetett’ almákat.
  11. Forró sütőbe tesszük, lassan sütjük (160 fokon).
  12. Amíg az alma sül, készítjük a sodót.

Rumsodó elkészítése:

  1. A tojásokat a cukorral és a liszttel jól elkeverjük.
  2. Hozzáöntjük a legalább langyosra hűlt teát és a tejszínt.
  3. Lassú tűzön, állandóan kevergetve besűrítjük.
  4. A rumaromával ízesítjük.
  5. A 'ruhájukban' sült almák mellé kínáljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 682
elküldve: 1
receptkönyvben: 114
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós-rumos(-mazsolás) töltelékkel bugyolált alma mutatósra dekorálva és rumsodóval feladva, diós-rumos(-mazsolás) töltelékkel súlyosbított alma vajas tésztában sütve és rumsodóval feladva

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

viktoria.n
viktoria.n Sun, 2010-04-18 22:16

Elkészítettem ma, az íze isteni finom lett, de nem sikerült szépen, mert kevés volt a tészta az almákhoz. Vékonyra kellett nyúltani, így sem fért bele a fél alma, és volt amelyik kiszakadt. De azért megsült és fincsi és így sem vette el a kedvem! Vaniliaöntettel csináltam, és kukorica+teljes kiőrlésű rozslisztből. (Nekem ez jobban ízlik). Mindenkinek ajánlom a receptet, nagyon finom!!!

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Mon, 2010-04-19 15:24

Annyi a tanácsom Viktória, hogy annyi almát 'öltöztess', amennyi a tésztádból kényelmesen kikerül.
Az alternatív lisztek használata remek ötlet!

Üdv: Ildikó

788
alma 4 db
dió 5 dkg
tej 0.5 dl
méz 3 ek
rumaroma 5 ml
finomliszt 15 dkg
vaj 10 dkg
porcukor 5 dkg
tej 0.5 dl
vaj 1 ek
tojás 2 db
cukor 4 ek
finomliszt 5 g
fekete tea 4 dl
habtejszín 1 dl
rumaroma 10 ml