Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Afrikai harcsa tejszínes citromszósszal

Afrikai harcsa tejszínes citromszósszal
Afrikai harcsa tejszínes citromszósszal
60 perc / előkészület: 15 perc főzés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A halat nem szeretjük igazán, ezt le kellett szögezni a "megrendelés" hallatán - ezt azonban illetlenség egyből a vendég orrára kötni.

A meglepetés akkor ért ezzel a hal-történettel, amikor megtisztelendő vendégünket megkérdeztük, mivel láthatjuk ebédre...
Valami finom halat ennék szívesen, volt a mellbevágó válasz.
Mit lehet tenni, gondolkozni kellett, ebből mit lehet kisütni, mert a halszagot nem kedveli senki, a halat se annyira, így valami extra megoldást kellett találni, hogy eredményre jussunk. Így esett a választás az afrikai harcsaszeletekre.
Persze az már a következő lépés volt, hogy vajon ebből mit lehet kihozni, így a gondolkoznivaló maradt - de a keresgélés, gondolkodás után a tejszínes citromszószra esett a választás, amit még a körettel is meg kellett tetézni - a rizsbe kevert mazsola egészen érdekes ízt adott a főtt rizsnek.

A siker nem maradt el, a szósz igencsak nagy sikert aratott, és az első alkalommal készített ebéddel meglepetésünkre óriási sikert arattunk.

Bornak Légli Blanc friss, hideg gyöngyöző borát választottuk, és nem volt rossz választás. Az első alkalom sikere tart, karácsonyi vacsora, ünnepi ebéd nem is egy volt, ahol a rendelés a citromos harcsa lett.

hozzávalók / 6 adag

A szószhoz

A rizshez

A halhoz

ajánlat

Légli Blanc vagy hasonló friss zamatos fehérborral kínáljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A halszeleteket enyhén besózzuk, és félretesszük. A rizs főzése közben egy másik edényben olajat melegítünk, hogy épp ellepje majd a halszeleteket, és amikor forró, finoman berakjuk az olajba a harcsaszeleteket, néha megforgatva omlósra sütjük. A forgatáshoz érdemes két széles fejű fakanalat használni, hogy a szeletet ne törjük össze, ha már omlós is lett. Meg-megforgatva érzésre sütjük addig, amíg a hús fehér nem lesz, és egy árnyalatnyit megpirul a felülete a szeleteknek. Kivesszük, csöpögtetős tálra helyezzük a szeleteket, - mire kész a sütés, a rizs is elkészül.
  2. A citromszósz elkészítéséhez kis olívaolajon éppen, hogy csak megpirítunk egy kanál lisztet, majd felöntjük a tejszínnel, állandó kevergetés mellett csomómentesre keverjük, és lassan hozzáadjuk a citromlét is. Állandó kevergetés mellett a citromhéjat belereszeljük, és utána a félbevágott citrom levét még hozzátesszük úgy, hogy a magokat ne rakjuk bele - keserű mellékízt fog adni - viszont a citrom húsa legyen benne. A fél húsleveskockát, kis sót, borsot adunk hozzá és két kanál cukrot. Állandó keveréssel forrásig hagyjuk melegedni, majd tovább kavargatva 3-4 percig forraljuk, hogy sűrű krémet kapjunk. Ezt még felönthetjük kis tejszínnel - amúgy is kicsit be fog sűrűsödni.
  3. A rizst egy kis olajon kuktában megkapatjuk, majd 2,5x annyi vízzel felöntjük, sózzuk, kis curryt és borsot adunk hozzá, és becsukjuk a kuktát. Amikor elkezd szuszogni a kukta, 11 percig kis lángon főzzük. Ha letelt a 11 perc, a kuktát hideg víz alatt lehűtjük, hogy kinyitható legyen, majd fakanállal megforgatjuk a rizst, hogy ne ragadjon össze, belekeverjük a mazsolát, és ezzel kész a köret is.
  4. A tálalás előtt a szószt még átkeverhetjük kis tejszínnel, hogy krémes legyen, és megmelegítjük jó forróra.
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 23 444
elküldve: 6
receptkönyvben: 129
elkészítve: 13/13
Facebookon megjelent: -

szakács

vitorlázó

Mióta szakács: 2010.08.24.
8 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: halételek
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: közepes
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

tejszínes harcsa, harcsa citromszósszal, harcsa citromosan

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Szasza.27
Szasza.27 Fri, 2016-02-26 20:22

Ma megcsináltam, de nem lett jó. A Rizs kis lángon főzve túl vizes lett a kuktában. Nem kellett volna bele 2,5-szeres víz. 2-szeres bőven elég. A késhegynyi curry pedig egyáltalán nem érződött, több kellett volna bele. A kukta pedig kinyitható ha megemeljük a szelepet és kiengedjük a felesleges gőzt, így nem kell lehűteni a rizst sem. A hal sütésénél az olaj nagyon fröcsög, arra vigyázni kell. A szósz hozzávalójához nem írta oda a cukrot de az összeállításnál már írja. Az most kávés teás vagy evőkanál. Ha evőkanál akkor csapott vagy púpozott? De amúgyis tökmindegy mert a receptben embertelem mennyiségű citromlé szerepel. Csak 2*4cl citromlevet adtam az egy citromhoz de az is bőven túlzás. Valójában az egy teljes citrom levén kívül nem kellett volna benne több. Nem is értem hogy aki ezt eddig megcsinálta az hogy tudta megenni. Ehetetlen ennyi citrommal!!!

KatalinM
KatalinM Thu, 2014-12-25 15:21

Ma elkészítettem. Nagyon finom . Gyakran veszek afrikai harcsát, ezután csakis ezzel a szósszal készítem. Isteni és könnyen, gyorsan elkészíthető. Mindig tartok lefagyasztva hús alaplevet, így azt használtam hozzá nem leveskockát. Köszönet a receptért!

947
főzőtejszín 2 dl
citromlé 1 citromból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 1 dl
finomliszt 1 evőkanál
olívaolaj 2 ek
bors 1 késhegynyi
leveskocka 0.5 db
0 ízlés szerint
rizs 2 bögre
mazsola 10 dkg
0 ízlés szerint
curry por 1 késhegynyi
bors 1 késhegynyi
afrikai harcsa 1 kg
0 ízlés szerint
napraforgó olaj 3 dl