Nosalty Logó

Afrikai harcsa tejszínes citromszósszal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
vitorlázó
Ezen a képen: Afrikai harcsa tejszínes citromszósszal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A szószhoz

A rizshez

A halhoz

Összesen 948 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A szószhoz

A rizshez

A halhoz

Összesen 5684 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A szószhoz

A rizshez

A halhoz

Összesen 266 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.7 g

Zsír

  • Összesen
    59.6 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    103 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    927.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    456 mg
  • Nátrium
    317 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    71.3 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    192.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    178 micro
  • Kolin:
    118 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 948 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    190.2 g

Zsír

  • Összesen
    357.4 g
  • Telített zsírsav
    64 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    163 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    108 g
  • Koleszterin
    620 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5565.9 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    155 mg
  • Kálcium
    387 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    351 mg
  • Foszfor
    2736 mg
  • Nátrium
    1899 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    427.9 g
  • Cukor
    78 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    1156.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    194 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    29 micro
  • E vitamin:
    116 mg
  • C vitamin:
    66 mg
  • D vitamin:
    94 micro
  • K vitamin:
    51 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1068 micro
  • Kolin:
    708 mg
  • Retinol - A vitamin:
    190 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    46 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 5684 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.9 g

Zsír

  • Összesen
    16.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    260.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    128 mg
  • Nátrium
    89 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 266 Kcal

Hozzávalók

A szószhoz

A rizshez

A halhoz

Elkészítés

A szószhoz

  1. A halszeleteket enyhén besózzuk, és félretesszük. A rizs főzése közben egy másik edényben olajat melegítünk, hogy épp ellepje majd a halszeleteket, és amikor forró, finoman berakjuk az olajba a harcsaszeleteket, néha megforgatva omlósra sütjük. A forgatáshoz érdemes két széles fejű fakanalat használni, hogy a szeletet ne törjük össze, ha már omlós is lett. Meg-megforgatva érzésre sütjük addig, amíg a hús fehér nem lesz, és egy árnyalatnyit megpirul a felülete a szeleteknek. Kivesszük, csöpögtetős tálra helyezzük a szeleteket, - mire kész a sütés, a rizs is elkészül.
  2. A citromszósz elkészítéséhez kis olívaolajon éppen, hogy csak megpirítunk egy kanál lisztet, majd felöntjük a tejszínnel, állandó kevergetés mellett csomómentesre keverjük, és lassan hozzáadjuk a citromlét is. Állandó kevergetés mellett a citromhéjat belereszeljük, és utána a félbevágott citrom levét még hozzátesszük úgy, hogy a magokat ne rakjuk bele - keserű mellékízt fog adni - viszont a citrom húsa legyen benne. A fél húsleveskockát, kis sót, borsot adunk hozzá és két kanál cukrot. Állandó keveréssel forrásig hagyjuk melegedni, majd tovább kavargatva 3-4 percig forraljuk, hogy sűrű krémet kapjunk. Ezt még felönthetjük kis tejszínnel - amúgy is kicsit be fog sűrűsödni.
  3. A rizst egy kis olajon kuktában megkapatjuk, majd 2,5x annyi vízzel felöntjük, sózzuk, kis curryt és borsot adunk hozzá, és becsukjuk a kuktát. Amikor elkezd szuszogni a kukta, 11 percig kis lángon főzzük. Ha letelt a 11 perc, a kuktát hideg víz alatt lehűtjük, hogy kinyitható legyen, majd fakanállal megforgatjuk a rizst, hogy ne ragadjon össze, belekeverjük a mazsolát, és ezzel kész a köret is.
  4. A tálalás előtt a szószt még átkeverhetjük kis tejszínnel, hogy krémes legyen, és megmelegítjük jó forróra.
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 94
  • Össznézettség: 26616
  • Feltöltés dátuma: 2013. december 03.

Ajánló

Légli Blanc vagy hasonló friss zamatos fehérborral kínáljuk.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

vitorlázó 8 recept

A halat nem szeretjük igazán, ezt le kellett szögezni a "megrendelés" hallatán - ezt azonban illetlenség egyből a vendég orrára kötni. A meglepetés akkor ért ezzel a hal-történettel, amikor megtisztelendő vendégünket megkérdeztük, mivel láthatjuk ebédre... Valami finom halat ennék szívesen, volt a mellbevágó válasz. Mit lehet tenni, gondolkozni kellett, ebből mit lehet kisütni, mert a halszagot nem kedveli senki, a halat se annyira, így valami extra megoldást kellett találni, hogy eredményre jussunk. Így esett a választás az afrikai harcsaszeletekre. Persze az már a következő lépés volt, hogy vajon ebből mit lehet kihozni, így a gondolkoznivaló maradt - de a keresgélés, gondolkodás után a tejszínes citromszószra esett a választás, amit még a körettel is meg kellett tetézni - a rizsbe kevert mazsola egészen érdekes ízt adott a főtt rizsnek. A siker nem maradt el, a szósz igencsak nagy sikert aratott, és az első alkalommal készített ebéddel meglepetésünkre óriási sikert arattunk. Bornak Légli Blanc friss, hideg gyöngyöző borát választottuk, és nem volt rossz választás. Az első alkalom sikere tart, karácsonyi vacsora, ünnepi ebéd nem is egy volt, ahol a rendelés a citromos harcsa lett.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Tetszik, el fogom készíteni. Köszönöm.

Törölt felhasználó

Ma elkészítettem. Nagyon finom . Gyakran veszek afrikai harcsát, ezután csakis ezzel a szósszal készítem. Isteni és könnyen, gyorsan elkészíthet?. Mindig tartok lefagyasztva hús alaplevet, így azt használtam hozzá nem leveskockát. Köszönet a receptért!

Törölt felhasználó

Ma megcsináltam, de nem lett jó. A Rizs kis lángon f?zve túl vizes lett a kuktában. Nem kellett volna bele 2,5-szeres víz. 2-szeres b?ven elég. A késhegynyi curry pedig egyáltalán nem érz?dött, több kellett volna bele. A kukta pedig kinyitható ha megemeljük a szelepet és kiengedjük a felesleges g?zt, így nem kell leh?teni a rizst sem. A hal sütésénél az olaj nagyon fröcsög, arra vigyázni kell. A szósz hozzávalójához nem írta oda a cukrot de az összeállításnál már írja. Az most kávés teás vagy ev?kanál. Ha ev?kanál akkor csapott vagy púpozott? De amúgyis tökmindegy mert a receptben embertelem mennyiség? citromlé szerepel. Csak 2*4cl citromlevet adtam az egy citromhoz de az is b?ven túlzás. Valójában az egy teljes citrom levén kívül nem kellett volna benne több. Nem is értem hogy aki ezt eddig megcsinálta az hogy tudta megenni. Ehetetlen ennyi citrommal!!!

Hozzávalók

A szószhoz

A rizshez

A halhoz

Címlapról ajánljuk

Nagyon nem mindegy, mit csinálsz az üres coca-colás palackoddal

A műanyaghulladék globális probléma – és megoldani is csak akkor tudjuk, ha mindannyian összefogunk, nagyvállalatoktól a fogyasztókig. A Coca-Cola folyamatosan dolgozik a megoldáson is: vállalásai között szerepel, hogy az egész világon csökkenti a gyártásban felhasznált új műanyag mennyiségét, és tíz éven belül minden PET palackja felerészben már újrahasznosított műanyagból lesz.

Nosalty

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!