Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Áfonyás-almás pite Allisc konyhájából

Áfonyás-almás pite Allisc konyhájából
Áfonyás-almás pite Allisc konyhájából
65 perc / előkészület: 35 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az almáspite-receptem még a nagymamám századfordulós süteményes könyvéből való, és mindig nagy sikert aratok vele a puha, omlós állagával. Most ezen kényszerből "csavartam" egyet, mivel a kamrában talált almamennyiség kevésnek bizonyult, és mi vastagon szeretjük a tölteléket, vékony tésztalapok között, így felszaporítottam az almát a házi készítésű áfonyabefőttemmel. 

hozzávalók / 10 adag

tészta

töltelék

ajánlat

Ha savanykás az almánk, illetve nem befőttet, hanem áfonyát használunk, akkor lehet cukrot tenni a töltelékbe, főleg, aki édesebben szereti a pitét.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztben elvegyítjük a sütőport, a sót és cukrot, majd eldörzsöljük benne a zsírt és a tojást, belereszeljük a megmosott citrom héját is, majd szükség szerinti mennyiségű tejföllel lágy tésztává gyúrjuk. Betesszük a hűtőbe minimum fél órát pihenni.
  2. Az almákat héjastól lereszeljük, majd enyhén kinyomkodjuk a levének a nagy részét. Ízesíthetjük őrölt fahéjjal és szegfűszeggel.
  3. A sütőt bekapcsoljuk (alsó-felső sütés, 180 fok). Egy nagyobb méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral, vagy kenjük ki zsiradékkal.
  4. A tésztát két egyforma darabra osztjuk, egyik fele mehet vissza a hűtőbe, a másikat tepsi méretűre nyújtjuk, beemeljük a tepsibe (elég nehéz vele dolgozni, mert szakad!), és vékonyan leszórjuk búzadarával. Ráterítjük az almát, majd eloszlatjuk rajta az áfonyalekvárt (vagy az áfonyát, de ez esetben szórjuk meg egy kis porcukorral a tölteléket).
  5. Rátesszük a másik kinyújtott lapot, lekenjük tojássárgával, és megszurkáljuk villával. 180 fokon kb. 30 percig sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 528
elküldve: 0
receptkönyvben: 6
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Allisc

Mióta szakács: 2015.04.14.
56 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: pite
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Almás pite áfonyával dúsítva

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

495
finomliszt 45 dkg
tojás 1 db
sertészsír 20 dkg
tejföl 2 ek
sütőpor 1 csomag
cukor 10 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
alma 1.5 kg
áfonya 20 dkg
fahéj 1 kávéskanál
szegfűszeg 1 kávéskanál
búzadara 2 evőkanál
tojássárgája 1 db