r
Nosalty Logó

Abált hasaalja szalonna örmény fűszerrel

Mikibácsi
Abált hasaalja szalonna örmény fűszerrel
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

448
Kalória
4.9g
Fehérje
3g
Szénhidrátok
46.6g
Zsír
199.5g
Víz
60g
Koleszterin
885.8mg
Rost
819.3mg
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 18% Zsír

Főzés

Fűszerezés

Összesen 448 kcal
  • 2% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 18% Zsír

Főzés

Fűszerezés

Összesen 2704 kcal
  • 2% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 18% Zsír

Főzés

Fűszerezés

Összesen 173 kcal
  • 2% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    46.6 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1421.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    1318 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    199.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    262 micro
  • β-crypt
    57 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    261 micro
Összesen 448 kcal
  • 2% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    29.2 g

Zsír

  • Összesen
    279.5 g
  • Telített zsírsav
    101 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    132 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8531.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    124 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    428 mg
  • Nátrium
    7909 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    1197.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    159 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    39 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    66 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    1575 micro
  • β-crypt
    341 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1565 micro
Összesen 2704 kcal
  • 2% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.9 g

Zsír

  • Összesen
    17.8 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    543.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    27 mg
  • Nátrium
    503 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    76.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    100 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    100 micro
Összesen 173 kcal

Elkészítés

Főzés

  1. Egy hagyományos zománcos lábasba tesszük a szalonnát, felöntjük vízzel, hogy ellepje. Beleszórjuk a sót és a fűszereket, a zöldségeket is. Bármi még hozzátehető!
  2. A lábast fedővel fedve berakjuk a sütőbe, és 120 C fokon kb. 4 óra alatt puhára főzzük. Akkor a tökéletes, ha a villa könnyedén szúrja át a bőrt. A mangalicát tovább szükséges főzni, mint a sima sertést, a szurkálás mutatja, mikor jó.

Fűszerezés

  1. Hagyjuk a főzőlében kihűlni. A tetején lévő zsírréteget leszedjük, a főzőlevet leöntjük, szűrjük, ez megy alaplének a fagyasztóba.
  2. A szalonna tetejét négyzetesen bevágjuk, de a bőrt nem vágjuk át. A még nedves szalonnán a vágásokba bedörzsöljük a fokhagymapépet. Kimérjük a fűszereket, és kis edénykében összekeverjük őket. A szalonnát vastagon beszórjuk a fűszerkeverékkel. Ujjaim segítségével ezt is bedolgozzuk az irdalt részekbe. Hidegre tesszük, hogy jól lehűljön.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés ideje: 240 perc

Disznóvágáskor félretettem magamnak a mangalica hasaalja szalonnáját. Azt a részt, amiben vékony húsréteg volt, főztem meg abált szalonnának. Kitűnő étel magyarosan, paprikásan elkészítve. Híve vagyok az örmény konyhának, amit eddig kipróbáltam tőlük, mind bejött, ezért gondoltam, hogy letesztelem a szevan nevű örmény fűszert, ezzel milyen lesz a szalonna. Jelentem, jó. Nem olyan szép piros, mint a hagyományos, és hiányzott a sok fokhagyma őszinte, erős íze, de a cseles fűszerkeverék új illatokkal bolondította meg. A fahéj nem tévedés benne! Nagyon jól áll a húsos dolgoknak is ebben a környezetben. 

További receptek

Piri-piri csirke

A piri-piri (vagy peri-peri) csirke egy népszerű, csípős, fűszeres csirkeétel, amely portugál gyarmati hatásokra alakult ki Afrikában. Az étel alapja a piri-piri paprika (afrikai ...

Hering András

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...