r
Nosalty Logó

Abált disznónyelv

NS
Abált disznónyelv
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A nyelv abálásához

A főtt nyelv külsejére

476
Kalória
33.5g
Fehérje
6.2g
Szénhidrát
34.5g
Zsír
170.3g
Víz
202g
Koleszterin
925.7mg
Élelmi rost
1.7g
Cukor
  • 14% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A nyelv abálásához

A főtt nyelv külsejére

Összesen 476 kcal
  • 14% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A nyelv abálásához

A főtt nyelv külsejére

Összesen 1907 kcal
  • 14% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A nyelv abálásához

A főtt nyelv külsejére

Összesen 191 kcal
  • 14% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.5 g

Zsír

  • Összesen
    34.5 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    202 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    764.4 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    408 mg
  • Nátrium
    223 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    6.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    170.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 476 kcal
  • 14% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    134 g

Zsír

  • Összesen
    138 g
  • Telített zsírsav
    48 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    65 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    808 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3057.5 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    88 mg
  • Kálcium
    221 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    170 mg
  • Foszfor
    1633 mg
  • Nátrium
    891 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    24.7 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    681.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    23 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    55 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    43 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    63 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 1907 kcal
  • 14% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.4 g

Zsír

  • Összesen
    13.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    81 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    305.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    163 mg
  • Nátrium
    89 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    2.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    68 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 191 kcal

Elkészítés

A nyelv abálásához

  1. A megmosott disznónyelveket egy közepes fazékba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyival a nyelvek felett ellepje.
  2. Feltesszük főni, amikor forrni kezd, takaréklángra vesszük a tüzet, és a nyelvhez adjuk a babérlevelet, hagymát, fokhagymát, sót, borsot, és addig főzzük (2-3 órát is igénybe vehet), amíg a nyelvek megpuhulnak. A főzőlében hagyjuk hűlni.
  3. Amikor kihűltek a nyelvek (vagy akár langyosan), kivesszük a főzőléből (abalé), lecsöpögtetjük, a szükséges részeket eltávolítjuk, bedörzsöljük zúzott fokhagymával, és szép piros őrölt paprikával megszórjuk.
  4. Langyosan vagy hűtve, vékonyan szeletelve fogyaszthatjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Főzés ideje: 150 p

A disznónyelvnek ilyen módon való elkészítését anyukámtól tanultam. Az abálás nem más, mint lassú tűzön - forrpont alatt -, jellemzően hosszabb (de lehet rövidebb) idejű főzési folyamat, amelynek során az abálandó dolgok szépen megpuhulnak, elveszítik jellegzetes szagukat, és készen állnak a fogyasztásra vagy a további felhasználásra. Jellemzően szalonnát, pacalt, nyelvet, disznóvágáskor jó néhány töltelékbe szánt húsfélét abálnak. (Valójában maga a húsleves főzése is egyfajta abálási folyamat.) Felénk az abálásnak rokon kifejezése a kövesztés, pl.: abált vagy kövesztett szalonnát készítenek:)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek