Nosalty Logó

Szarvaspörkölt bográcsban

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Országh Kitti
Szarvaspörkölt bográcsban
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 18% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 716 Kcal
  • 18% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 5725 Kcal
  • 18% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 144 Kcal
  • 18% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    87.2 g

Zsír

  • Összesen
    34.3 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    343 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1188.3 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    98 mg
  • Foszfor
    787 mg
  • Nátrium
    196 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    346.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    24 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    21 micro
  • β-karotin
    358 micro
  • β-crypt
    63 micro
  • Likopin
    322 micro
  • Lut-zea
    250 micro
Összesen 716 Kcal
  • 18% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    697.3 g

Zsír

  • Összesen
    274.6 g
  • Telített zsírsav
    107 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    111 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    38 g
  • Koleszterin
    2740 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9506.1 g
  • Cink
    65 mg
  • Szelén
    298 mg
  • Kálcium
    378 mg
  • Vas
    108 mg
  • Magnézium
    785 mg
  • Foszfor
    6294 mg
  • Nátrium
    1567 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    2774 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    266 micro
  • B6 vitamin:
    12 mg
  • B12 Vitamin:
    189 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    114 mg
  • D vitamin:
    204 micro
  • K vitamin:
    74 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    15 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    194 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    219 micro
  • Kolin:
    148 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    166 micro
  • β-karotin
    2862 micro
  • β-crypt
    503 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    1998 micro
Összesen 5725 Kcal
  • 18% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.6 g

Zsír

  • Összesen
    7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    240.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    159 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    72 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    65 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 144 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Készítsünk elő mindent. A hús tisztítsuk, mossuk meg. Úgy készüljünk, hogy a vadhús másképp viselkedik, mint a megszokott csirke- és sertéshúsok, nem ereszt csak minimális vizet, így a hús nem fog összeesni. A hagymát vágjuk apró kockákra, aprítsuk a fokhagymát.
  2. Mehet a bográcsba a vöröshagyma, sózzuk meg, így levet ereszt, és jobban pirul. Lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk a pirospaprikával, majd vissza, kevés ideig pirítjuk. Jöhet rá a hús, éppen annyi vízzel, amennyi ellepi.
  3. Mikor felforr a pörkölt, mehet bele a paradicsom és paprika, csumájuktól megszabadítva. Akit zavar, a főzés végén kiveheti őket. Borókabogyó, babérlevél, majoranna, fokhagyma, só.
  4. Közepes lánggal főzzük a pörköltet, éppen hogy rotyogjon, miután elkezd besűrűsödni, pótolhatjuk az elpárolgott vizet.
  5. Három óra egészen biztosan kell neki, ha már majdnem teljesen puha, rálocsoljuk a vörösbort, és a rászórjuk frissen őrölt borsot, ha kell, a színe miatt további pirospaprikát adunk hozzá.
  6. A főzés során sokszor kevergessük a pörköltet, ne hagyjuk felügyelet nélkül. A végén mehet bele némi chilipaprika is (opcionális). Naná, hogy friss, ropogós házi kenyérrel és savanyúsággal kínáljuk.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 58
  • 7 napos nézettség: 1428
  • Össznézettség: 260266
  • Feltöltés dátuma: 2013. május 07.

Ajánló

A megmaradt vörösbort akár főzés közben is elkortyolgathatjuk!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Országh Kitti 34 recept

Kapott a család ajándékba jó három kiló szarvashúst, ami azért ugye elég becses dolog, tekintve, hogy nem mindennap adódik alkalom ilyen nemes húst enni. Tanakodtunk, mi készüljön bele, majd konszenzusosan a kerti bográcsozás mellett döntöttünk. Az eredmény fantasztikus volt, még azt sem bántuk, hogy az ebéd délután öt órára tolódott, az első idei szabadban főzés mindig maradandó emlék. A recepten ugyan kissé módosítottunk, az eredeti gabojsza oldaláról származik.

Hozzászólások

Zoli

Kedves Kitti! Nagyon jó a recepted, bár a bor mennyiségét keveslem . Amikor bográcsozom (függetlenül a készül? ételt?l) magam mellé veszek egy üveg száraz vörösbort. A nagy melegre való tekintettel, folyamatosan kóstolgatjuk a kuktákkal együtt, hogy véletlenül nem pimpósodott -e meg. Húsos ételek f?zésekor azért arra nagyon vigyázunk, hogy a f?zés befejez? fázisában legalább egy -két deci a bográcsba is jusson. További sok jó receptet kívánok: Zoli

Törölt felhasználó

Szarvas pörkölt, szarvas hiba! Mikor kerül bele a házi zsír?

Csillagharcos

Jelentem, elkészítettem, nagy siker! Azért ezt választottam, mert el?ször volt dolgom szarvassal, és egy jó alapreceptet kerestem. A mi pörköltünk kuktában készült, és bolti burgonyakrokettet sütöttem mellé, ikeás áfonyalekvárral kínáltam. Elmondhatom, hogy a f?szerezés nagyon jó, az arányok szintén, én mindent betartottam. (Na jó, a bort - már csak a kukta miatt is - az elején adtam hozzá, úgy tudom, a savak puhítják a húst.) Köszönöm a jó és faksznimentes receptet!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek