r
Nosalty Logó

Birsalmával rakott zöldbab lencsebesamellel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
P.
Birsalmával rakott zöldbab lencsebesamellel
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 7% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 681 kcal
  • 7% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 4084 kcal
  • 7% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 153 kcal
  • 7% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    27.3 g

Zsír

  • Összesen
    32.5 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    183 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    994.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    270 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    107 mg
  • Foszfor
    426 mg
  • Nátrium
    165 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    75.2 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    244.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    351 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    69 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    330 micro
  • Kolin:
    163 mg
  • Retinol - A vitamin:
    294 micro
  • α-karotin
    101 micro
  • β-karotin
    621 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1100 micro
Összesen 681 kcal
  • 7% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    163.9 g

Zsír

  • Összesen
    194.9 g
  • Telített zsírsav
    113 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    57 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    1100 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5967.4 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    84 mg
  • Kálcium
    1623 mg
  • Vas
    36 mg
  • Magnézium
    641 mg
  • Foszfor
    2555 mg
  • Nátrium
    992 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    450.9 g
  • Cukor
    102 mg
  • Élelmi rost
    70 mg

VÍZ

  • Összesen
    1469.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2107 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    164 mg
  • D vitamin:
    186 micro
  • K vitamin:
    412 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1979 micro
  • Kolin:
    976 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1764 micro
  • α-karotin
    607 micro
  • β-karotin
    3725 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6600 micro
Összesen 4084 kcal
  • 7% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    7.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    222.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    60 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    79 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    66 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    139 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    246 micro
Összesen 153 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Előkészítjük a rétegeket. A bokorbabot feldaraboljuk és 5 dkg vajon, 2 gerezd fokhagymán kevéssel vízzel roppanós puhára pároljuk fedő alatt.
  2. A lencsét - nem feltétlenül kell beáztatni, de ha van időnk rá, tegyük meg - a babérlevél, 2 fej hagyma, és 3 fokhagyma kíséretében vízben megfőzzük. Ha puha, szűrjük le, és fogjuk fel a levét.
  3. A vadrizst főzzük meg sós vízben.
  4. A zöldbab és a lencse felét vegyik ki egy-egy tálba.
  5. A zöldbabhoz adjuk a tejszínt, sót, borsot és 5 dkg reszelt sajtot és bormixerrel pürésítjük.
  6. A lencséből kivesszük a babérlevelet, de benne hagyjuk a hagymát, és a fokhagymát.
  7. Elfelezzük az adagot. Az egyik felére rászórjuk a pirospaprikát és cayenne borsot, ízlés szerint sót.
  8. A másik felét pürésítjük egy kevés főzőlével.
  9. A maradék vajat felolvasztjuk egy kisebb lábasban. Rászórjuk a 2 ek lisztet, és 1-2 percig habzásig sütjük. Felöntjük az előre felmelegített tejjel és csomómentesre keverjük. Hozzáöntünk 3 dl lencsefőzőlevet is, sóval, borssal, és a szerecsendióval ízesítjük. Ha kicsit kihűlt, beleütjük a 3 tojást és simára keverjük és hozzákeverjük a lencsepépet, amit fentebb pürésítettünk.
  10. A maradék hagymát felkarikázzuk és vajon megpirítjuk. Közben feldaraboljuk kockákra a birset és elkeverjük a hagymával. Rácsurgatjuk a mézet, kevés vizet teszünk alá és fedő alatt félpuhára pároljuk. (Én adtam hozzá egy kevés chiliolajat, ezt erős paprika porral is lehet pótolni.)
  11. Összeállítás: egy agyagtálban - vagy amink van, csak magas legyen - leterítjük a rizst.
  12. Rá a maradék zöldbabot.
  13. Rá a birset (körte vagy alma). Erre a lencsét. És leöntjük a lencsekrémmel.
  14. Megszórjuk a sajt másik felével és 200 fokon 30-35 percig sütjük, amíg szépen meg nem szilárdul a krém.
  15. Hagyjuk kicsit meghűlni, asajtos zöldbabpürével tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 38x30
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 36
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 5903
  • Feltöltés dátuma: 2010. október 12.

Ajánló

A csülökkel való álmodás egyénenként változó lehet, nyilvánvalóan a kevésbé opportunistáknak ez nem sok vigaszt nyújt majd. Szóljon mellette még annyi, hogy épp optimális arányban lúgos-savas, vagyis kb. 80-20%-os arányban. (Mert savas azért mindig kell, ezt ne felejtsük. Ez persze most nem mentség, hogy elrohanjunk a konyhába és bedagasszunk valamilyen frenetikus kelt tésztát, kedves Elif... :-)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Valahogy még mindig nem hagy nyugodni a vegetarianizmus. Még mindig él bennem a vágy, hogy egyszer ne ropogósra sült csülökkel álmodjak egy zöldségekkel teli hét után. Nem adom fel. Ennek fényében álltam neki megalkotni ezt az ételt, abból, amim volt otthon. Zöldbab, birs, lencse és rizs. Mire végeztem elátkoztam a percet, amikor nekiálltam, annyi volt utána a mosatlan. Aztán amikor kész lett - bár nem a leggusztább kaja, amit valaha ettem, azt meg kell hagyni - és először szántott bele a villa, széles mosoly terült szét az arcomon. Nem csak azért mert finom volt, hanem mert a kitűzött célt teljesítettem. Ezután nem álmodtam csülökkel. És végre 2 év fotózás után rájöttem, hogy a hálóban a legjobbak a fényviszonyok az egész lakásban.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?