Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Birsalmával rakott zöldbab lencsebesamellel

Birsalmával rakott zöldbab lencsebesamellel
Birsalmával rakott zöldbab lencsebesamellel
75 perc / előkészület: 45 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Valahogy még mindig nem hagy nyugodni a vegetarianizmus. Még mindig él bennem a vágy, hogy egyszer ne ropogósra sült csülökkel álmodjak egy zöldségekkel teli hét után. Nem adom fel.
Ennek fényében álltam neki megalkotni ezt az ételt, abból, amim volt otthon. Zöldbab, birs, lencse és rizs.
Mire végeztem elátkoztam a percet, amikor nekiálltam, annyi volt utána a mosatlan. Aztán amikor kész lett - bár nem a leggusztább kaja, amit valaha ettem, azt meg kell hagyni - és először szántott bele a villa, széles mosoly terült szét az arcomon. Nem csak azért mert finom volt, hanem mert a kitűzött célt teljesítettem. Ezután nem álmodtam csülökkel. És végre 2 év fotózás után rájöttem, hogy a hálóban a legjobbak a fényviszonyok az egész lakásban.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

A csülökkel való álmodás egyénenként változó lehet, nyilvánvalóan a kevésbé opportunistáknak ez nem sok vigaszt nyújt majd.
Szóljon mellette még annyi, hogy épp optimális arányban lúgos-savas, vagyis kb. 80-20%-os arányban. (Mert savas azért mindig kell, ezt ne felejtsük. Ez persze most nem mentség, hogy elrohanjunk a konyhába és bedagasszunk valamilyen frenetikus kelt tésztát, kedves Elif... :-)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előkészítjük a rétegeket. A bokorbabot feldaraboljuk és 5 dkg vajon, 2 gerezd fokhagymán kevéssel vízzel roppanós puhára pároljuk fedő alatt.
  2. A lencsét - nem feltétlenül kell beáztatni, de ha van időnk rá, tegyük meg - a babérlevél, 2 fej hagyma, és 3 fokhagyma kíséretében vízben megfőzzük. Ha puha, szűrjük le, és fogjuk fel a levét.
  3. A vadrizst főzzük meg sós vízben.
  4. A zöldbab és a lencse felét vegyik ki egy-egy tálba.
  5. A zöldbabhoz adjuk a tejszínt, sót, borsot és 5 dkg reszelt sajtot és bormixerrel pürésítjük.
  6. A lencséből kivesszük a babérlevelet, de benne hagyjuk a hagymát, és a fokhagymát.
  7. Elfelezzük az adagot. Az egyik felére rászórjuk a pirospaprikát és cayenne borsot, ízlés szerint sót.
  8. A másik felét pürésítjük egy kevés főzőlével.
  9. A maradék vajat felolvasztjuk egy kisebb lábasban. Rászórjuk a 2 ek lisztet, és 1-2 percig habzásig sütjük. Felöntjük az előre felmelegített tejjel és csomómentesre keverjük. Hozzáöntünk 3 dl lencsefőzőlevet is, sóval, borssal, és a szerecsendióval ízesítjük. Ha kicsit kihűlt, beleütjük a 3 tojást és simára keverjük és hozzákeverjük a lencsepépet, amit fentebb pürésítettünk.
  10. A maradék hagymát felkarikázzuk és vajon megpirítjuk. Közben feldaraboljuk kockákra a birset és elkeverjük a hagymával. Rácsurgatjuk a mézet, kevés vizet teszünk alá és fedő alatt félpuhára pároljuk. (Én adtam hozzá egy kevés chiliolajat, ezt erős paprika porral is lehet pótolni.)
  11. Összeállítás: egy agyagtálban - vagy amink van, csak magas legyen - leterítjük a rizst.
  12. Rá a maradék zöldbabot.
  13. Rá a birset (körte vagy alma). Erre a lencsét. És leöntjük a lencsekrémmel.
  14. Megszórjuk a sajt másik felével és 200 fokon 30-35 percig sütjük, amíg szépen meg nem szilárdul a krém.
  15. Hagyjuk kicsit meghűlni, a sajtos zöldbabpürével tálaljuk.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 38x30 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 479
elküldve: 1
receptkönyvben: 68
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

birsalmás zöldbabos egytál lencsebesamellel

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

elif
Tekten Elif / elif Tue, 2010-10-12 23:19

De most miért neeem? Pedig úgy rohantam volna! ;D Nagyon extra ízkombó meg kell hagyni! Hajrá birs! :) Pussz

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Tue, 2010-10-12 15:47

Szia Eszter! Én pont azért kattintottam rá, mert már kicsiben és gusztának tűnt. Hidd el, az én Zutyult krumplimnál minden csak szebb lehet! :-) Ez a fotó olyan szép, h. gondolkodóba ejtett: rá kéne szoknom a zöldségekre. Szaladok is fel Anyához, megmutatom neki a recit, ő szereti az összes hozzávalót, elkészíti én meg lecsekkolom. :-) Üdv: Gabi

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-10-12 16:05

Köszi Gabi! :-)
Szegény, anyukád meg majd jól elátkoz engem egy ilyen pepecselős recepttel... :-D

Amurath
Nyulas / Amurath Tue, 2010-10-12 13:20

Szerintem sem csúnya...éna látványba szerettem bele, hétvégi menü főszereplője lesz! Zsuzsa

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2010-10-12 12:38

Ó, Eszter, hogy Te miket ki nem találsz! Azaz tálalsz... Ez egyszerűen extravagáns! :) Ezt nem lehet nem kipróbálni! És nem is csúnya, ne bántsd szegénykét, szerintem teljesen fotogén. :)
Üdvözlettel: Fahéj

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-10-12 13:05

Köszi Fahéj! :-)))
Nekem azért meggyőződésem, hogy vannak ételek, amelyekről néha jobb ha nem készül fénykép. Ez itt még talán határeset. :-)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2010-10-12 12:27

Kedves Gargoyle, nem az egészséggel van itt gond, sőt, nagyon fincsi, csak ne kéne megpucolni, azt rettentően utálom,bocsi.De a recept menni fog, már betáraztam, a sok recept közé, és a fantáziámat nagyon piszkálja, de a birsalma pucolás az nem.Ugyanakkor mindent a finom és egészséges ételért!Szai:szép napot!Éva-Anyóca

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-10-12 13:07

Úgy bizony! Egy birsalma meg csak nem fogja kedvünket szegni ebben, igaz-e? :-)
Neked is szép napot!
Eszter

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Tue, 2010-10-12 12:25

Unatkozni nem szoktam, inkább csak az erőmet kell összegyüjteni.
Mostanában nem teszek fel recipéket, mert nem győzöm kipróbálni a receptkönyvemben összegyüjtött finomságokat. Ez is sorra fog kerülni!
Puszillak! Zsóka néni.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2010-10-12 12:13

Végre egy extraság ,és tetszik, bár nekem a birs meglepő, de azt nem mondom, hogy nem kezdett el az agyam forogni, hogy hogyan is lehet ezt megcsinálni,(utálom pucolni a birsalmát), de megcsinálom, mert érdekes, finom ízek, szóval,receptek közt, és elkészítendő....Éva-Anyóca

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-10-12 12:20

Szóljon mellette az érv Éva kedves, hogy igen egészséges eledel. :-)
Én egy jó éles krumplipucolóval hamar meghámoztam azt a birset. De én sem vagyok oda a feldolgozásért... :-)))

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Tue, 2010-10-12 12:06

Eszterkém!
Már vártam ezt a receptet. Lehet, hogy hamarosan nekirugaszkodok, mert nagyon tetszik.
Puszi. Zsóka néni.

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-10-12 12:10

Köszönöm Zsóka néni, hát bizony elég macerás. De azért egyszer megéri kipróbálni, ha nagyon unatkozik. :-)))
Sok puszi!

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-10-12 10:58

Zsuzsa kedves, köszönöm - bár azért ahogyan a sztoriban is írtam....háááááát, tényleg láttam már gusztább kaját is... :-p

Amurath
Nyulas / Amurath Tue, 2010-10-12 11:22

Nekem annyira bejön, hogy már meg is írtam a bevásárló listát hozzá! :-) Rizs helyett gerslivel is jó lehet?

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-10-12 11:28

Persze. Akármit tehetsz alulra, amit csak szeretnél. Valamit, ami kicsit tartalmasabb. nálam épp rizs volt, azért került bele az. De bármi jó. Köles, gersli, tarhonya. Mindegyiktől kicsit más íze lesz, de hát ettől izgalmas.
Kitartást kívánok, kicsit babra meló...
Ha megbirkóztál vele, majd meséld el, mennyire volt gáz... :-p

683
vadrizs 10 dkg
bokorbab 1 kg
lencse 30 dkg
vöröshagyma 3 közepes fej
fokhagyma 6 gerezd
babérlevél 1 db
sajt 10 dkg
vaj 10 dkg
finomliszt 2 evőkanál
tej 1.5 dl
habtejszín 2 dl
tojás 3 db
fűszerpaprika 1 teáskanál
cayenne bors 1 tk
szerecsendió 2 tk
birs 20 dkg
méz 2 ek