Tökmagliszt

A tökmaglisztet a héjától megfosztott tökmagból készítik. Mechanikusan, vegyszer nélkül, hidegen kisajtolják belőle az olajat, és az olaj nélkül őrlik finomra.

Leírás

Tökmagliszt – receptek, leírás, tippek

A tökmagliszt fő jellegzetessége egyedi, zöld színe, különleges íze és illata, továbbá gluténmentessége. Emellett igen sokrétűen felhasználható: kenyerek és péksütemények sütésére is alkalmas, de készülhet belőle pogácsa és különféle lepények is. Péksütemények sütésekor a receptben szereplő tojásmennyiséghez adjunk még egy tojást, különben túlzottan morzsálódni fog, hiszen gluténmentes lisztről van szó. Sűrítésre is jó választás, mert sok folyadékot és zsiradékot tud felvenni.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a tökmagliszt?

Tökmagliszt

A tökmagliszt készítése során először megtisztítják a tökmagot a héjától, majd hidegen kisajtolják a magolajat, lehetőleg vegyszer hozzáadása nélkül. Az ebből visszamaradó anyagot finomra őrlik, ez maga a tökmagliszt. Sokféle ételhez használható, és allergiások esetében sem okoz emésztési panaszokat. Mivel magas a fehérjetartalma, a húst nem fogyasztó vegák és vegánok számára is hasznos alapanyag. Fogyókúrázóknak, diétázóknak, egészségesen étkezőknek is hibátlan lisztalternatíva, mivel alacsony a szénhidrát- és zsírtartalma is.

Hogyan vásároljuk?

Általában zacskós formában kapható nagyobb élelmiszerboltokban és webshopokban, valamint bioboltokban, naturboltokban. A szavatossági idejét pedig mindig ellenőrizzük! Zöld színe természetes, ne ijedjünk meg tőle!

Mire jó a tökmagliszt?

A tökmaglisztet érdemes mindenkinek kipróbálnia sütéshez és főzéshez is, aki alacsony szénhidráttartalmú lisztet szeretne, és/vagy allergiás a diófélékre, és emiatt a mandula- és a gesztenyelisztet például nem használhatja.

A tökmagliszt, 5,43% rostot tartalmaz, így segíti a bélrendszer működését. Ezen kívül a napi kalóriabevitelt is csökkenthetjük vele, mivel a rost nagy mennyiségű vízzel fogyasztva a jóllakottság érzetét kelti. Másrészt a rost a vércukorszintet is szabályozza, mert nem alakul glükózzá, és nem jelent gondot az inzulintermelés szempontjából sem, tehát cukorbetegek számára is ajánlott.

A tökmagliszt E-vitamin-tartalma is számottevő, ezzel segíthet elkerülni az érfal betegségeit, de a szív- és agyműködésre is pozitívan hat.

Mivel fontos vasforrás is, a tökmagliszt kisgyerekeknek és várandós nőknek is ajánlott, hiszen az ő szervezetük a fokozott növekedés illetve a baba fejlődése szempontjából több vasat igényel.

Mi készülhet a tökmaglisztből?

Tehetjük izgalmas cukkinis-tökmagos csirketócsniba, egészséges meggyes pitébe, süthetjük paleo zsemlébe, tehetjük fűszeres húsgolyókba a sütőtökkrémleves tetejére, de készíthetünk vele ilyen szép zöld mindenmentes tökmaglisztes veknit is!

Még több tökmaglisztes receptért görgess lejjebb!

384
Kalória
54g
Fehérje
15g
Szénhidrát
12g
Zsír
-
Víz
-
Koleszterin
6g
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Tökmagliszt

fehérjetartalom

54 g

zsírtartalom

5 g

szénhidráttartalom

15 g

víztartalom

0 g

gramm tökmagliszt?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

54 g

Zsír

többszörösen telített zsírsav

5 g

ásványi anyagok

szénhidrát

rost

6 g

vitaminok

36 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek