Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Brokkolisaláta 2.

Brokkolisaláta 2.
Brokkolisaláta 2.
15 perc / előkészület: 5 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ebben a salátában az a különleges, hogy a brokkolit egy picit hőkezeljük (tényleg csak egy picit, hogy a vitamintartalmat megőrizzük!), az összes többi zöldséget pedig nyersen adjuk hozzá.
A blansírozás (alapanyag főzése rövid ideig forró vízben) során előcsalogatjuk a brokkoli mélységesen gyönyörű zöld színét és jellegzetes ízét, ugyanakkor megtartjuk fogkemény, roppanós állagát.
Ráadásul a brokkoli magas vitamin és ásványi anyag tartalmú, baktériumölő hatású, és a szervezet méregtelenítését is támogatja. Kell ennél több, hogy imádjuk ezt a salátát?

hozzávalók / 4 adag

A salátához

A tálaláshoz

  • 3 ek tartármártás (házi, ízlés szerint)
  • 2 ek tökmag (pirítva, vagy napraforgómag, fenyőmag stb.)
  • bors ízlés szerint (tört)

ajánlat

A "profik" a blansírozás után jeges vízfürdőbe teszik a zöldséget, így megőrizve a roppanós állagát és a színét. Én nem alkalmaztam ezt a technikát, de így is finom maradt.
Ha van maradék zöldség-, vagy húsalaplé, akkor abban blansírozzuk a brokkolit!
Tartár nélkül is nagyon finom, így vegánok is elkészíthetik.
A képen látható saláta házi tartárral, pirított (sótlan) napraforgómaggal és kesudióval készült.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tegyük fel a brokkoliblansírozó vizet főni az ételízesítővel (vagy leveskockával), várjuk meg, amíg lobogva forr.
  2. Tisztítsuk meg a zöldségeket, a brokkolit szedjük nagyobb rózsákra, a szárát hámozzuk meg (egészen a világoszöld részig, eltávolítva a fehér szálakat - így nem lesz fás, és a húsos szárrész is kitűnően használható), a paradicsomot kockázzuk fel.
  3. A lilahagymát tisztítás után vágjuk apróra, és sózzuk meg 1 teáskanál sóval, majd alaposan keverjük össze (mindenhol érje a só, így mire a brokkoli elkészül, a hagyma selymes, kellemes, enyhén csípős ízű lesz.)
  4. Ha a víz forr, tegyük bele a brokkolit, majd főzzük 8-10 percig (szűken mérjük, ne hagyjunk rá több időt!)
  5. Szűrjük le a brokkolit, majd várjuk meg, amíg meghűl (ezalatt elkészíthető a tartár és a magok pirítása).
  6. A kihűlt brokkolit szedjük apró rózsáira, a szárat karikázzuk fel, szórjuk meg a hagymával és a paradicsommal is, keverjük össze.
  7. Tálaláskor locsoljuk meg tartármártással, és szórjuk meg pirított magokkal, tört borssal.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 40 526
elküldve: 5
receptkönyvben: 686
elkészítve: 26/29
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: saláta
diéta: gluténmentes
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

paradicsomos brokkolisaláta, roppanós brokkoli lilahagymával, blansírozott brokkoli tartármártással

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

viola01
Hagymafaló / viola01 Mon, 2018-01-15 02:02

Köszi a receptet, nagy sikere lett! A párom "nem szereti" a brokkolit, de amíg nem figyeltem, rájárt erre a konyhában, szóval tényleg nagyon jó recept!

swenson
swenson Fri, 2017-03-31 17:54

Imádom ezt a salátát! Tökéletes! Köszönöm szépen!

esthof
esthof Wed, 2013-08-28 04:54

Kedves Receptműves!
nagyon finom és egyszerű ez a saláta, tökéletesen passzolnak az ízek. A jeges fürdőt is beiktattam a készítés menetébe, így ami másnapra maradt, az is olyan volt, mintha frissen készült volna. Mi is grillezett csirkemell mellé ettük vacsorára, desszertnek almakarikákat sütöttünk.
Köszönjük szépen az ötletet!

rya40
rya40 Sun, 2012-01-29 09:34

Kedves Receptműves!Ne haragudj,de a brokkolinak kb. 3 perc főzés elég,ha csak nem krémlevesnek készítjük.

Receptműves
Receptműves / Receptműves Thu, 2011-01-13 13:38

Na majd legközelebb, de nagyon örülök, hogy ízlett :-)
Ma megint egy újfajta ételt próbálgattam, nagyon ízletes (lencseleves indiai jelleggel, majd nemsokára összerakom a receptet is ).
Mesés napot, Memi

Bató Edit
Bató Edit Thu, 2011-01-13 09:37

Szia Memi!
Kár, hogy nem jöttél, mert ez nagyon finom volt! :)))
Puszi, Edit.

Bató Edit
Bató Edit Wed, 2011-01-12 09:28

Kedves Memi!
Eddig is nagyon szerettem a brokkolit, minden formában. De ahogy Te írsz róla, szinte szeretettel és kedvesen "előcsalogatjuk a brokkoli mélységesen gyönyörű zöld színét és jellegzetes ízét..." Ha nem szeretném, most biztos megkívánnám. Ennek örömére el is készítem egy kis grillezett csirkemellel és meglesz az ebéd!
Köszi, Edit.

93
brokkoli 50 dkg
paradicsom 1 nagy db
lila hagyma 1 kis fej
ételízesítő 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
tartármártás 3 ek
tökmag 2 ek
bors 0 ízlés szerint