Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás-mákos pite

Szilvás-mákos pite
Szilvás-mákos pite
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Esküvőn jártunk, ahol a "szokásos" menyasszonyi tortán kívül pitékből is lehetett választani. Mivel nálam a pite minden formában jöhet, és annyira finomak voltak, elkértem a receptet.

A tészta tehát úgy készült, ahogy a receptben kaptam, a töltelék pedig aszerint, hogy második piteként mi lenne szuper egy almás-gránátalmás pite mellé vendégeket várva.

Persze a vége az lett, hogy az almás pite lett a második, és ez pedig az első, legalább is ez fogyott el először :)

Sajnos sem fagyasztva, sem frissen nem tudtam szilvához jutni, így befőttből készült, de isteni lett.

hozzávalók / 10 adag

Tészta

Töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A lisztet a vajjal, cukorral, 2-3 evőkanál tejföllel (esetleg hideg vízzel) és a sóval jól összegyúrjuk. Addig gyúrjuk, míg jól nyújtható tésztát kapunk.
  2. Ezután lefedve hűtőbe tesszük pihentetni legalább 1 órára, de ha több időnk is van, annál jobb.

Töltelék

  1. A szilvabefőttet daraboljuk (kb. negyedekre), és tegyük egy tálba.
  2. Majd adjuk hozzá a citromlevet és a fahéjat, keverjük össze.
  3. Ezután mehet rá a vaníliás cukor, porcukor és a darált mák, ezzel szintén keverjük össze, majd legvégül a kanál tejföl, amivel jól forgassuk össze a szilvás masszát.

Sütés

  1. A tésztát vegyük ki a hűtőből, és osszuk 1 kisebb és egy nagyobb darabra (én kb. 1/3-2/3 arányban vágtam ketté).
  2. A nagyobb darabot picit gyúrjuk meg, és kezdjük el kinyújtani vékonyra és akkorára, hogy beleférjen a formába. Fektessük a kivajazott piteformába a tésztát, és simítsuk az aljára és az oldalára, majd villával szurkáljuk meg több helyen. (Én a képen látható pitét egy 24 cm-es kapcsos sima tortaformában sütöttem pite magasságig nyújtva a tésztát az oldalán, mert a piteformában egy almás pite sült.)
  3. Ha ezzel megvagyunk, akkor öntsük a tésztára a szilvás keveréket, és egyenletesen oszlassuk el a formában. Ha a tészta kicsit túllóg, akkor próbáljuk meg visszahajtani a maradék tésztát a tetejére.
  4. A korábban félretett kisebb tésztadarabot pedig hidegen, nagy lyukú reszelőn reszeljük a tetejére, nagyjából egyenletesen elosztva.
  5. 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt szép barnára sütjük.
  6. Ha megsült, kivesszük, és pihentetjük, mielőtt felszeleteljük (én legalább 1-2 órát szoktam pihentetni).
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 124
elküldve: 1
receptkönyvben: 43
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Takibácsi

Mióta szakács: 2014.07.22.
26 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
fogás: desszert
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

morzsás pite, szilvatöltelékes pite

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

377
finomliszt 25 dkg
vaj 15 dkg
cukor 2 ek
1 csipet
tejföl 3 ek
szilvabefőtt 75 dkg
mák 10 dkg
porcukor 10 dkg
fahéj 2 kávéskanál
vaníliás cukor 2 csomag
citromlé 2 teáskanál
tejföl 1 ek