r
Nosalty Logó

Szilvás-mákos pite

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Takibácsi
Szilvás-mákos pite
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 21% Zsír

Tészta

Töltelék

Sütés

Összesen 377 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 21% Zsír

Tészta

Töltelék

Sütés

Összesen 3752 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 21% Zsír

Tészta

Töltelék

Sütés

Összesen 255 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    18.1 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    345.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    159 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    124 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.1 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    113 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    110 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 377 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    47.1 g

Zsír

  • Összesen
    181.2 g
  • Telített zsírsav
    89 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    45 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    35 g
  • Koleszterin
    370 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3455.4 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    104 mg
  • Kálcium
    1594 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    413 mg
  • Foszfor
    1237 mg
  • Nátrium
    74 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    490.6 g
  • Cukor
    146 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    124 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1125 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    158 micro
  • Kolin:
    79 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1103 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    257 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 3752 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    12.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    234.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    108 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    84 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.2 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    8.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    75 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 255 kcal

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Sütés

Elkészítés

Tészta

  1. A lisztet a vajjal, cukorral, 2-3 evőkanál tejföllel (esetleg hideg vízzel) és a sóval jól összegyúrjuk. Addig gyúrjuk, míg jól nyújtható tésztát kapunk.
  2. Ezután lefedve hűtőbe tesszük pihentetni legalább 1 órára, de ha több időnk is van, annál jobb.

Töltelék

  1. A szilvabefőttet daraboljuk (kb. negyedekre), és tegyük egy tálba.
  2. Majd adjuk hozzá a citromlevet és a fahéjat, keverjük össze.
  3. Ezután mehet rá a vaníliás cukor, porcukor és a darált mák, ezzel szintén keverjük össze, majd legvégül a kanál tejföl, amivel jól forgassuk össze a szilvás masszát.

Sütés

  1. A tésztát vegyük ki a hűtőből, és osszuk 1 kisebb és egy nagyobb darabra (én kb. 1/3-2/3 arányban vágtam ketté).
  2. A nagyobb darabot picit gyúrjuk meg, és kezdjük el kinyújtani vékonyra és akkorára, hogy beleférjen a formába. Fektessük a kivajazott piteformába a tésztát, és simítsuk az aljára és az oldalára, majd villával szurkáljuk meg több helyen. (Én a képen látható pitét egy 24 cm-es kapcsos sima tortaformában sütöttem pite magasságig nyújtva a tésztát az oldalán, mert a piteformában egy almás pite sült.)
  3. Ha ezzel megvagyunk, akkor öntsük a tésztára a szilvás keveréket, és egyenletesen oszlassuk el a formában. Ha a tészta kicsit túllóg, akkor próbáljuk meg visszahajtani a maradék tésztát a tetejére.
  4. A korábban félretett kisebb tésztadarabot pedig hidegen, nagy lyukú reszelőn reszeljük a tetejére, nagyjából egyenletesen elosztva.
  5. 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt szép barnára sütjük.
  6. Ha megsült, kivesszük, és pihentetjük, mielőtt felszeleteljük (én legalább 1-2 órát szoktam pihentetni).
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 24
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 62
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 4525
  • Feltöltés dátuma: 2016. október 14.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szilvás-mákos pite
Takibácsi 27 recept

Esküvőn jártunk, ahol a "szokásos" menyasszonyi tortán kívül pitékből is lehetett választani. Mivel nálam a pite minden formában jöhet, és annyira finomak voltak, elkértem a receptet. A tészta tehát úgy készült, ahogy a receptben kaptam, a töltelék pedig aszerint, hogy második piteként mi lenne szuper egy almás-gránátalmás pite mellé vendégeket várva. Persze a vége az lett, hogy az almás pite lett a második, és ez pedig az első, legalább is ez fogyott el először :) Sajnos sem fagyasztva, sem frissen nem tudtam szilvához jutni, így befőttből készült, de isteni lett.

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Sütés

Címlapról ajánljuk

Tejfölös csirkereceptek

Csirkemell vagy csirkecomb egy-egy finom egytálételben, ráadásul tejföllel gazdagon elegyítve? Ugye hogy máris vágytok egy isteni, tejfölös csirkereceptre?

Nosalty

További cikkek