halkészítmények

Szardella (konzerv)

A szardella az Atlanti- és a Csendes-óceánban, valamint a Földközi-tengerben élő apró (kb. 8 centiméteres) hal, amely kifogás után hamar elveszti finom ízét, ezért frissen nem nagyon exportálják. Helyette kihalászás után rögtön sóban, olajban konzerválják a szardellafiléket, így kis üvegekben vagy konzervekben juthatunk hozzá a boltokban. Többnyire salátákba, pizzákra tesszük, és szószokat ízesítünk vele.</strong>

Surimi

A surimi (japán szó: pürésített húst jelent) felaprított halból készített sűrű pép. Az elnevezés eredetileg az előállítás módjára utal. Európában surimi elnevezéssel a rákhúst imitáló rudacskákat illetik, mely tulajdonképpen nem más, mint olcsó, feldolgozott halpép.

Vöröskaviár

A vöröskaviár a lazacfélék ikrájából készülő különleges finomság, amely élénk narancsos-piros színével, sós, enyhén tengeri ízével és gyöngyszerű állagával a gasztronómia egyik luxusalapanyaga. Leggyakrabban előételek, szendvicsek, sushi és hidegtálak díszítésére, valamint ízesítésére használják. Ünnepi alkalmakkor különösen kedvelt, de egész évben kapható frissen vagy fagyasztva.

Tonhalkonzerv

A tonhalkonzerv egy népszerű, hosszan eltartható konzerves élelmiszer, amely darált/szeletelt tonhalból készül, általában napraforgó- vagy olívaolajban, sós lében vagy saját levében tartósítva.

Füstölt lazac

A füstölt lazac lazacfiléből készül, füstölési eljárással tartósítva. Az eljárás során a halat először sózzák, majd füstölve érlelik, ami különleges ízt ad neki, miközben meghosszabbítja a szavatossági idejét is. Selymes, enyhén sós, füstös ízvilágú, és rendkívül népszerű, magasabb árfekvésű ínyencség.

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...