halkészítmények

Szardella (konzerv)

A szardella az Atlanti- és a Csendes-óceánban, valamint a Földközi-tengerben élő apró (kb. 8 centiméteres) hal, amely kifogás után hamar elveszti finom ízét, ezért frissen nem nagyon exportálják. Helyette kihalászás után rögtön sóban, olajban konzerválják a szardellafiléket, így kis üvegekben vagy konzervekben juthatunk hozzá a boltokban. Többnyire salátákba, pizzákra tesszük, és szószokat ízesítünk vele.</strong>

Surimi

A surimi (japán szó: pürésített húst jelent) felaprított halból készített sűrű pép. Az elnevezés eredetileg az előállítás módjára utal. Európában surimi elnevezéssel a rákhúst imitáló rudacskákat illetik, mely tulajdonképpen nem más, mint olcsó, feldolgozott halpép.

Vöröskaviár

A vöröskaviár a lazacfélék ikrájából készülő különleges finomság, amely élénk narancsos-piros színével, sós, enyhén tengeri ízével és gyöngyszerű állagával a gasztronómia egyik luxusalapanyaga. Leggyakrabban előételek, szendvicsek, sushi és hidegtálak díszítésére, valamint ízesítésére használják. Ünnepi alkalmakkor különösen kedvelt, de egész évben kapható frissen vagy fagyasztva.

Tonhalkonzerv

A tonhalkonzerv egy népszerű, hosszan eltartható konzerves élelmiszer, amely darált/szeletelt tonhalból készül, általában napraforgó- vagy olívaolajban, sós lében vagy saját levében tartósítva.

Füstölt lazac

A füstölt lazac lazacfiléből készül, füstölési eljárással tartósítva. Az eljárás során a halat először sózzák, majd füstölve érlelik, ami különleges ízt ad neki, miközben meghosszabbítja a szavatossági idejét is. Selymes, enyhén sós, füstös ízvilágú, és rendkívül népszerű, magasabb árfekvésű ínyencség.

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek