r
Nosalty Logó

Sóskaleves

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó
Sóskaleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 399 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 1596 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 100 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18 g

Zsír

  • Összesen
    23.8 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    336 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2345.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    256 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    100 mg
  • Foszfor
    214 mg
  • Nátrium
    1741 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.2 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    149 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    309 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    42 mg
  • D vitamin:
    78 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    265 mg
  • Retinol - A vitamin:
    133 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    318 micro
Összesen 399 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    71.8 g

Zsír

  • Összesen
    95.3 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    1343 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9381.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    119 mg
  • Kálcium
    1025 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    400 mg
  • Foszfor
    856 mg
  • Nátrium
    6962 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    100.7 g
  • Cukor
    78 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    596 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1236 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    168 mg
  • D vitamin:
    313 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    208 micro
  • Kolin:
    1059 mg
  • Retinol - A vitamin:
    533 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    36 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1274 micro
Összesen 1596 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    85 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    592.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    440 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.4 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    78 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    67 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    80 micro
Összesen 100 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Megtisztítom a sóskát - a levéleret a levélből magából csak akkor tépem ki, ha nagyon erős.
  2. Bő vízben mosom a sóskát, nagyjából felaprítom, nem kell apróra.
  3. Forrósítom az olajat, belevetem a sóskát és nagy lángon addig kavargatom, míg elfő a leve.
  4. Liszttel szóróm, tovább kavarom.
  5. Felöntöm a tejjel és még négy dl vizet adok hozzá, a sót, cukrot, összeforralom.
  6. Falatnyirakockázott főtt tojás a levesbetét.
  • Receptkönyvben: 237
  • Tegnapi nézettség: 30
  • 7 napos nézettség: 176
  • Össznézettség: 214218
  • Feltöltés dátuma: 2008. szeptember 26.

Ajánló

Leves - nem is akármilyen!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Sóskaleves
Harmathy Ildikó 313 recept

Nagyanyám a maradék továbbhasznosításának volt a mestere, a nagypapa mellett (aki agrármérnökként a káptalani uradalom - azaz az egyházi birtokok - intézője volt) hatalmas és igényes háztartást vezetett, mozgalmas társadalmi életet éltek, a 12 személyes ebédlő rendszerint megtelt vacsorára. A nővére, Irén néném pont az ellenkezője, lévén, hogy a pasaréti körorvos feleségeként (!) a spórolás művészetét sajátította el. Kettesben éltek Imre bácsival, gyerektelenül, aki a "nehezen szerzett" jövedelmére (a háború előtt vagyunk) rettentően vigyázott, náluk aztán soha vendég meg nem fordult! A változatos étrendet azonban Imre bátyám éppen úgy megkövetelte, mint nagyapám. Irén néném elég szép vagyont örökölt az urától, utazgatott belőle mindenfelé. Élete utolsó éveiben velem élt kettesben, én akkor jártam egyetemre. A spórolás művészete olyannyira a vérébe ívódott, hogy teljesen pontosan tudott két emberre főzni, ami a legnehezebb feladat - egy falat maradék soha, pont jóllaktunk viszont. A sóskalevest tőle tanultam, ahányszor főzöm, mindig hálával gondolok az együtt töltött szép évekre! És még Paul jut az eszembe a sóskalevesről, aki a Káli Art Inn-ben az egyetlen festőtanfolyamunk angol festőtanára volt. Már több napja ette a főztömet, amikor a sóskaleves került az asztalra. Megkóstolta, és azt mondta, ezt a levest konzervben kellene árulni! Aztán módosított: engem kellene konzervben árulni! Később, ha Londonban volt dolgom, náluk aludtam és olyankor pár napig főztem megint nekik a szállásért cserébe. Ott persze nem lehet sóskalevest főzni, nincs sóska!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek