r
Nosalty Logó

Sóskamártás

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Sóskamártás
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 342 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 1369 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 100 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Magnézium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    27.2 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    517 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    130 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    189 mg
  • Foszfor
    162 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    208.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    576 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    86 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    214 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    135 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 342 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Magnézium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    23.7 g

Zsír

  • Összesen
    108.7 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    118 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2068 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    521 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    755 mg
  • Foszfor
    647 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    87.9 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    834.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2303 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    346 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    78 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    120 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    856 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    538 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 1369 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Magnézium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    1.7 g

Zsír

  • Összesen
    8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    151.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    169 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    63 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 100 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sóskaleveleket lemossuk, és a vastag szárát kiszedjük.
  2. Egy lábasban felolvasztjuk a margarint, és hozzáadjuk a sóskát. Amikortól összeesik teljesen, onnantól számolva 10-15 percig pároljuk.
  3. Menet közben hozzáadjuk a sót, a cukrot, és a citrom levét, ha nem találjuk elég savanykásnak, de ezt el is lehet hagyni, ha valaki túl savanyúnak találná.
  4. Amint megpárolódott, megszórjuk a liszttel, folyamatos keverés közben, egy-két percig hagyjuk sülni, majd ezután beleöntjük a tejfölt, s addig főzzük, míg fel nem forr. Ekkor már kavargatni kell, nehogy lekapjon.
  5. Tálalhatjuk tükörtojással, főtt csirkehússal, vagy ki mivel szereti.
  • Receptkönyvben: 196
  • Tegnapi nézettség: 231
  • 7 napos nézettség: 2019
  • Össznézettség: 373891
  • Feltöltés dátuma: 2009. május 13.

Ajánló

Ha valaki tud vadsóskát szedni valahol, szívből ajánlom, ne hagyja ki! Tükörtojás, bundáskenyér, főtt tojás, fasírt, főtt csirkehús, főtt tört krumpli, kinek-kinek ízlése szerint adható hozzá. Én legjobban magában, üresen szeretem.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kiskoromban nagyon sokszor jártunk ki a gátra (a Tisza árterére), s ott rendszeresen szedtünk vadsóskát. Nagyon szerettem az ebből készülő sóskamártást. Ez sokkal savanykásabb, mint a kerti sóska, s megvallom őszintén, én ezért szoktam egy kis citromlevet adni hozzá, mert azt az ízt próbálom felidézni, amit akkor megszerettem. Kellemesen édes és savanyú, még a gyerek is kedveli. Ami valljuk be őszintén, nagy szó! :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

5 alapanyag, amit ne használj hűtőhidegen

Sütésnél gyakran olvashatjuk receptekben, hogy bizonyos alapanyagokat feltétlenül használjunk szobahőmérsékleten (vagy éppen hűtőhidegen). Leginkább a tejtermékeknél fontos ez, de lássunk 5 másik hozzávalót is, ahol szintén érdemes figyelni!

Lakos Benedek

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?