r
Nosalty Logó

Sóskamártás

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Sóskamártás
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 342 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 1369 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 100 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Magnézium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    27.2 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    517 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    130 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    189 mg
  • Foszfor
    162 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    208.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    576 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    86 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    214 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    135 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 342 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Magnézium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    23.7 g

Zsír

  • Összesen
    108.7 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    118 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2068 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    521 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    755 mg
  • Foszfor
    647 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    87.9 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    834.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2303 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    346 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    78 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    120 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    856 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    538 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 1369 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Magnézium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    1.7 g

Zsír

  • Összesen
    8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    151.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    169 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    63 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 100 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sóskaleveleket lemossuk, és a vastag szárát kiszedjük.
  2. Egy lábasban felolvasztjuk a margarint, és hozzáadjuk a sóskát. Amikortól összeesik teljesen, onnantól számolva 10-15 percig pároljuk.
  3. Menet közben hozzáadjuk a sót, a cukrot, és a citrom levét, ha nem találjuk elég savanykásnak, de ezt el is lehet hagyni, ha valaki túl savanyúnak találná.
  4. Amint megpárolódott, megszórjuk a liszttel, folyamatos keverés közben, egy-két percig hagyjuk sülni, majd ezután beleöntjük a tejfölt, s addig főzzük, míg fel nem forr. Ekkor már kavargatni kell, nehogy lekapjon.
  5. Tálalhatjuk tükörtojással, főtt csirkehússal, vagy ki mivel szereti.
  • Receptkönyvben: 191
  • Tegnapi nézettség: 353
  • 7 napos nézettség: 3760
  • Össznézettség: 289912
  • Feltöltés dátuma: 2009. május 13.

Ajánló

Ha valaki tud vadsóskát szedni valahol, szívből ajánlom, ne hagyja ki! Tükörtojás, bundáskenyér, főtt tojás, fasírt, főtt csirkehús, főtt tört krumpli, kinek-kinek ízlése szerint adható hozzá. Én legjobban magában, üresen szeretem.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Kiskoromban nagyon sokszor jártunk ki a gátra (a Tisza árterére), s ott rendszeresen szedtünk vadsóskát. Nagyon szerettem az ebből készülő sóskamártást. Ez sokkal savanykásabb, mint a kerti sóska, s megvallom őszintén, én ezért szoktam egy kis citromlevet adni hozzá, mert azt az ízt próbálom felidézni, amit akkor megszerettem. Kellemesen édes és savanyú, még a gyerek is kedveli. Ami valljuk be őszintén, nagy szó! :)

Hozzászólások (14)

Törölt felhasználó

Én ugyanezt tejjel öntöm fel tejföl helyett és nagyon finom!

Törölt felhasználó

Biztos vagyok benne kedves Katamama!:) Én azért szeretem tejföllel, mert ad még egy kis plusz savanykás ízt, (ezért nem f?z?tejszínt használok) és finom krémes lesz. De persze többféleképpen is lehetséges az elkészítése! Jó f?zögetést: Mrs Smith

Törölt felhasználó

Ahány ház, annyi szokás! :)

Törölt felhasználó

Így van kedves agibaby, jól mondod!:) Üdv: Mrs Smith

Törölt felhasználó

Valaki s?r?bben szereti - valaki hígabban..., én a kett? között! :) Liszt helyett étkezési keményít?t használok és azt keverem el a tejfölkével :) és még vaníliás cukrot is teszek bele! Ennyi. További szép estét/napot Mindenkinek!

Törölt felhasználó

Kedves agybaby! Igen, jó megoldás a keményít? használata, Mr Smith édesanyja is gyakran használja, könnyítend? az ételt. A vaníliás cukor nekem kicsit szokatlan, de ez nem jelenti azt hogy lehetetlen! :) Lehet, egyszer veszem a bátorságot, és megkóstolom úgy...:) A legjobbakat: Mrs Smith

Törölt felhasználó

Sziasztok! Az én nagyim a már megpárolt sóskát a liszttel megszórva és átpirítva fele húslevessel, fele tejjel engedte fel és valószín?leg több liszttel gyártotta, mint Mrs. Smith, mert így is kellett rendesen keverni, hogy le ne süljön az alja. Hogy miért a fele húsleves? Szerintem azért, mert mindenféle húslevesb?l származó f?tt hússal tálalta (marha, sertés, szárnyas) és ? még reggel 6-kor rakta fel a húslevest sok zöldséggel, hogy délre az asztalon g?zölögjön, azaz isteni finom f?szeres volt a húslevese, ami kéznél lév? "anyag" volt a mártáshoz. Bemanyó

Törölt felhasználó

Kedves Bemanyó! Jók ezek a régi emlékek a nagyiktól!:) Én is ?rzök ezekb?l, meg a mozdulatok is el?ttem vannak, hogy hogyan készítették el az adott ételt. Sokszor volt olyan, hogy én nem is csináltam soha azt az ételt, és amikor egyszer nekiláttam, olyan volt, mintha mindig is f?ztem volna, mert annyiszor láttam és figyeltem a nagyikat, hogy egyszer?en tudtam mit kell tennem. Érdekes tapasztalás volt!:) Gondolom a nagyi azért készítette egy kicsit több liszttel, mert a tej, és a húsleves nem olyan s?r?, mint a tejföl. Az általam készítettben már sok lenne, ha ett?l többet tennénk, megállna benne a kanál!:D Meg mint fent említettem, én a sóskát savanyú-édes, picit sós "összhatásban" szeretem, ezért készítem így. Nálam is az emlékek dolgoznak...:) Tényleg nincs kedve - kedved Neked is recepteket felrakni? Biztosan érdekes, izgalmas recepteket ismerhetnénk meg! A legjobbakat: Mrs Smith

Törölt felhasználó

Kedves Mrs. Smith! Én csak a többiek kedvéért magyaráztam, én is, meg Te is nyilván tudjuk, hogy miért kellett ahhoz a mártáshoz a több liszt. Én egyébként nem csak az emlékeim miatt tudok olyat f?zni, mint a nagyi, hanem azért is, mert mi még "nagy család" voltunk az új rendszer következtében, hiszen édes jó szüleink reggel korán elmentek dolgozni, mi még aludtunk, s többnyire már aludtunk, mire ?k haza értek, bár el?fordult néha, hogy munkanapon együtt vacsoráztunk velük, de ez nagyon ritka élmény volt. Sokszor még a szabad vasárnapon is édesanyánk ment sportolni. Én már 5 éves koromban oda kellett, hogy álljak a sparhelt elé a sámlira, mert kivételesen édes nagyanyám olyan beteg volt, hogy nem bírt felkelni az ágyból és nekem kellett 7 személyre ebéd-vacsorát f?znöm. Ezután pedig be lettem fogva (úgy látszik jól sikerült életem els? paprikás krumplija!) a f?zéshöz (nem csak a kuktáskodáshoz, arra már rég be lettönk fogva a 2 évvel fiatalabb húgommal) és kés?bb a sütéshez is, bár be kell vallanom, a sütés jobban ment huginak, viszont f?zni nem tanult meg, ahhoz kisebb affinitása volt, csak kés?bb, már asszonyként tanult meg. Sütni édesanyám is, akárcsak a hugi, mindig tudott pl.: képvisel?fánk, igazi krémes, Rigó Jancsi, különleges torták, csakhogy egy párat említsek a nehézségi fokok megvilágítására. Én viszont a f?zés tudományához kaptam a jó Istent?l tehetséget és affinitást. Ez onnan is kiderült, hogy már gyerekként is bármerre jártam, mindig a helyi ételeket kóstoltam és ha valami tetszett, addig nem nyugodtam, amíg a receptjét meg nem szereztem. Azért kés?bb, gimnazista koromban én is megtanultam sütni, de azóta sem igazán ez az er?s oldalam, bár itt is vannak saját kitalációim. A m?szaki egyetemet Moszkvában végeztem, ahol a magyar fiúk már 20 éve nem láttak magyar lányt, ráadásul még f?zni is tudtam, ami, sajnos, már akkor is nagy szó volt. Minden nemzeti ünnepre én f?ztem a társaságra (ha csak a mi egyetünk volt, akkor ez kb. 35-40 embert jelentett). A nevem is elárulja, hogy másodéves koromban kint orosz nemzetiség? páromhoz mentem feleségül. Szóval röviden ennyit arról, hogy 56 éves leszek júl. elsején és már 51 éve f?zök, 40 éve sütök és a mai napig imádok kaját készíteni, lehet?leg soha nem egyformát és/vagy egyformán. Te is gondolom, nem 5-10 éve f?zöl? Mikor és kit?l tanultál eddig f?zni? Lehet, hogy másnak is érdekesek ezek a kis családi és életút történetek? Akkor mesélj Te is egy kicsit err?l, jó?! Szeretettel: Bemanyó

Törölt felhasználó

Kedves Bemanyó! Óó én nem büszkélkedhetem ilyen nagy sütés-f?zési tapasztalattal, mint Te! Igazán, de tényleg örülnénk neki, ha ebb?l többet is megosztanál velünk, szakácsként regisztrálva. Én - mi Mr Smith-el együtt igazán azóta kezdtünk el sütni-f?zni, miótta együtt vagyunk, kb. 15 éve. Mivel gyerk?c is van, természetesen neki mindig valami finommal kell el?állni, s természetesen amennyire lehet, egészségessel is. Ezt pedig leginkább úgy tudjuk biztosítani, ha magunk készítjük el az ételt. Szerencsénk van, nálunk a család egy emeleten lakik, s mivel van egy kis nyaraló is, ott termeszt az egyik nagyi mindenféle földi jót, mi élvezzük ennek a "hasznát".:) Az én nagyiaim jól f?ztek sütöttek, az egyik közülük szakács volt egy kis vidéki grófi családnál anno. (jócskán anno) :D Anyukám finomakat süt, és Mr Smith anyukája úgyszintén. ? már nagyon régóta mindenféle f?szert használ, s most termeszt is, ezért igen-igen ízesek az ételei. Minket pedig nagyon érdekelnek a nagyvilág ízei, konyhája. Ha külföldön járunk, természetesen az adott környék jellegzetességeit, érdekességeit próbáljuk megkóstolni, és természetesen recept nélkül nemigen távozunk...:)) Nagyon jó alap ez a beszélgetésre a helyiekkel, ezen keresztül könnyebb megismerni az embereket, s belföldi-külföldi utazásainkban ezek mindig igazán nagy élmények maradnak. No meg aztán a recept is megmarad...Ami nagyon szerencsés nálunk, hogy Mr Smith is igazán nagy kedvvel áll be a konyhába, s igazán kreatív az ételek és a f?szerek terén. Mindkett?nknek vannak olyan ételei, amit egyikünk, vagy másikunk tud jobban elkészíteni. A nevet? kis harmadik, Jr Smith, pedig elégedetten tömi a pocakját.:) Azért is szeretünk sokfélét f?zni, mert szeretnénk, ha a gyerek nyitott lenne mindenféle ízre, mindenféle élményre szerte a világból. No, talán ennyi ami lényeges!:) Szeretettel: Mrs Smith

Törölt felhasználó

Sziasztok! Nem tudom, hogy ezen az oldalon írtam-e valamelyik receptnél, de most itt leírom az e-mail címemet, mert nagyon szívesen válaszolok minden konkrét kérdésre, csak itt sajna nincs elég hely rá, na meg nem minden téma érdekelhet mindenkit, ezért erdesz.maria@t-online.hu-ra várom a hosszabb választ igénylü kérdéseket. M?szaki és általános szakfordítóként sokat fordítok a netr?l is természetgyógyászati, népi gyógyászati, milyen zöldség, gyümölcs és egyéb élelmiszer mikor és mire hasznos vagy éppen tilos, receptek (külföldi, de nálunk is megvalósítható), eltevések a téli vitaminszegény id?szakra, stb.,stb. Szakácskönyvet már ált. isk. I.b. osztályos koromban írtam magamnak, ma is meg van. Venni is sokat vettem, csak sajna az utolsó költözésemkor sok közülük elveszett. Már régóta próbál rávenni f?szerkeszt?m egy netes természetgyógyászattal és helyes életmóddal foglalkozó oldalról, hogy írjak szakácskönyvet, de erre nincs annyi id?m, ill. olyan szponzor, aki ne szabna feltételeket a tartalomhoz. Én meg rosszul t?röm a korlátokat, szerintem ami finom, az finom és meg kell enni (persze el?tte el is kell készíteni). Nem tól jól kéozett vagyok szám.tech.-ilag, de megpróbálok regisztrálni egy pár recept feldobásának érdekében, ezenkívül vannak kreatív étel- asztaldíszítési tippjeim is, ez itt kellhet Nektek?! Szertettel: Bemanyó

Törölt felhasználó

Kedves Bemanyó! Az e-mail címedet Harmathy Ildikó egyik receptjénél megadtad, igen! Én személy szerint fejemben tartom, hogy mi mindennel lehet hozzád fordulni alkalomadtán. Aminek nagyon örülök, hogy regisztrálsz szakácsként! Várjuk majd a recepteket! Az asztaldíszítési tippes dolgot pedig javaslom kérdezd meg Petrától http://www.nosalty.hu/petra_szakacs_39 , ? az oldal házigazdája. ? tudja, hogy van-e rá helye. A legjobbakat: Mrs Smith

Törölt felhasználó

Az én nagymamám a sóskát úgy készítette el, hogy kb 3-4 ek cukorral, pici olajra tette és megvárta míg egészen sötét barnás zöldes lesz. A cukor megkaramellizálódott, és az egész bugyogott, és rotyogott. Aztán tejfölös liszttel behabarta. Édeskés íze lett, de f?tt krumplival és sült csirkemellel ettük.

Törölt felhasználó

Ó, ez a karamellizálás jó ötlet! milyen, egyszer?, és mégse jutott eszembe! Na kipróbálom, mostanában tervezek úgy is sóskát enni!:) Én a f?tt krumplit valamiért nem bírom az ilyen mártásokban. Biztos napközis beidegz?dés...A sült csirkemell az jöhet!:) Köszi: Mrs Smith

Törölt felhasználó

Majd írd meg légyszíves, hogy ízlett-e. Nagyon kíváncsi vagyok. Én ugyanis szeretem, de akinek eddig meséltem, az el se tudta képzelni. Te vagy az els?, akinek így hallomásból tetszik a dolog. El?re is Köszi

Szabolcsi Ildikó

Elkészítettem! Pici módosítással mert margarin helyett vajat, tejföl helyett f?z?tejszínt használtam, és kihagytam a lisztet is. Ja és a mennyiség is kevesebb volt! Finom lett! :)) Üdvözlettel: Ildi

andrejja83

Köszönöm a receptet, ma elkészítettük és nagyon finom lett :) A margarin helyett mi is vajjal csináltuk, valamint kihagytuk a citromot, a tejföl miatt így is elég savanykás lett.

beres_melinda

Nagyon ízlett!Finom volt :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 nagyon szaftos, krémes és könnyed húsétel 1 óra alatt

A lusta, de gyakorlott szakácsoknak ma már rengeteg praktika lapul a zsebükben arra vonatkozóan, hogyan lehet finom, laktató és mutatós ebédet készíteni egy óra alatt. Mi most olyan főételeket hoztunk nektek, amelyekkel nem kell sokat bajlódni, a végén azonban garantáltan mindenki megnyalja a tíz ujját.