Pulykamellsonka

A pulykamellsonka egy sovány, fehérjedús húskészítmény, amelyet pulykamellből készítenek pácolás, fűszerezés és hőkezelés segítségével. Ajánlott mindennapi fogyasztásra: szendvicsben, salátába, hidegtálak részeként vagy diétás étrendbe is jól illeszthető. Jellemzően alacsony kalória- és zsírtartalmú, míg fehérjetartalma jelentős.

Leírás

Pulykamellsonka – receptek, leírás, tippek

A pulykamellsonka egy pácolt, hőkezelt húskészítmény, amely jellemzően tisztán pulykamellből készül. Nevét a felhasznált húsrészről – a pulyka melléből származó sovány húsról – kapta. A pulykahús természetéből fakadóan a sonka zsírszegény, fehérjében gazdag, könnyen emészthető, ezért egészségtudatos étrendek, diéták és gyermekek számára is jó választás lehet.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a pulykamellsonka?

Pulykamellsonka

A sonka készítése során a pulykamell húst fűszerezik, pácolják, formázzák, majd hőkezelik, míg elnyeri jellegzetes állagát és ízvilágát. A bolti változatok különböző húsarányban készülhetnek, és gyakran tartalmaznak adalékanyagokat is – mint például stabilizátorokat, antioxidánsokat vagy aromákat –, ezért vásárláskor érdemes figyelni az összetevőkre.

A pulykamellsonka megjelenését tekintve világos színű, szeletelhető, enyhén sós ízű felvágott, amely kiválóan illik szendvicsekhez, salátákhoz vagy hidegtálakhoz, de meleg ételekbe is beilleszthető.

Hogyan vásároljuk?

A pulykamellsonka szinte minden nagyobb élelmiszerboltban, diszkontáruházban, hentesnél vagy online élelmiszerboltban elérhető, szeletelt és egész rúdként is. Vásárláskor érdemes alaposan átolvasni a címkét, különösen akkor, ha fontos számodra az egészséges, adalékanyagmentes étkezés.

Mire figyelj vásárláskor?

  • Hústartalom: válaszd a minél magasabb hústartalmú (legalább 80%, de akár 90% feletti) termékeket – ez kevesebb vizet és adalékanyagot, jobb minőséget jelent.
  • Összetevők listája: kerüld a hosszú, bonyolult E-számos felsorolást. Minél egyszerűbb az összetétel, annál természetesebb a termék.
  • Só- és zsírarány: ha diétázol vagy sószegény étrendet tartasz, figyeld a nátriumtartalmat. Átlagosan 2–2,3 g só található 100 g termékben.
  • Állag: a frissen szeletelt sonka gyakran puhább, lédúsabb, mint az előre csomagolt változat – ha van rá lehetőséged, kérj szeletet csemegepultból.

Hogyan tároljuk?

A pulykamellsonkát mindig hűtőszekrényben, 0–5 °C között tárold. Felbontás után célszerű 1–2 napon belül elfogyasztani, különösen, ha szeletelt változatról van szó. A vákuumcsomagolt termékek a csomagoláson jelzett időpontig elállnak bontatlanul, de a frissesség érdekében minél előbb használd fel.

Ha nagyobb mennyiséget vásároltál, porciózd, és fagyaszd le jól zárható zacskóban – így akár 1–2 hónapig is eltartható.

Mire jó a pulykamellsonka?

A pulykamellsonka az egyik legegészségesebb felvágott típus, hiszen magas fehérjetartalommal, alacsony zsírtartalommal és mérsékelt kalóriával rendelkezik. Ideális választás lehet fogyókúrás vagy sportos étrendhez, de remek fehérjeforrás kisgyermekek, idősek és vegetáriánus étrendről visszatérők számára is.

A pulykamellsonka fogyasztása:

  • támogatja az izomépítést és izomregenerációt a benne található teljes értékű állati fehérjék révén,
  • jól emészthető, így érzékenyebb gyomrúaknak vagy lábadozóknak is ajánlható,
  • alacsony zsír- és szénhidráttartalma miatt könnyen illeszthető kalóriaszegény étrendbe,
  • gyorsan elkészíthető alapanyag: nem igényel főzést vagy hosszabb előkészítést,
  • szendvicsekhez, salátákhoz, hidegtálakhoz, melegszendvicsbe, omlettbe vagy akár töltelékekhez is felhasználható.

Mi készülhet a pulykamellsonkából?

A pulykamellsonka rendkívül sokoldalúan felhasználható alapanyag, amely hideg és meleg ételekben egyaránt jól működik. Szinte bármely napszakhoz találunk hozzá illő fogást – reggelire, ebédre, vacsorára vagy uzsonnára is könnyen beilleszthető.

Hideg ételekhez:

  • szendvicsfeltétként teljes kiőrlésű kenyérrel, friss zöldségekkel,
  • salátákba kockázva (pl. tésztasalátához, tojásos vagy zöldsalátákhoz),
  • hidegtálakra sajtok, zöldségek, gyümölcsök mellé,
  • wrapba tekerve friss zöldségekkel, öntettel,
  • szendvicskrémként apróra vágva, túróval vagy natúr krémsajttal összekeverve.

Meleg ételekhez:

  • omlettbe vagy rántottába keverve reggelire,
  • melegszendvicsbe olvadó sajttal rétegezve,
  • töltelékekbe (pl. csirkemellbe vagy karajba tekerve, sajttal),
  • sajttal-sonkával töltött rántott húsban,
  • rakott vagy tepsis fogásokban, például tésztával, zöldségekkel, tejföllel sütve,
  • krémlevesek feltétjeként pirítva (pl. brokkoli-, zeller- vagy burgonyakrémleveshez).

A pulykamellsonka különösen jól harmonizál sajtokkal, tojással, zöldfűszerekkel, tejföllel, natúr joghurttal, valamint semlegesebb ízű zöldségekkel, mint például cukkini, karfiol vagy burgonya. Diétás étrendbe is beilleszthető főtt tojás, cottage cheese, avokádó vagy teljes kiőrlésű kenyér mellé.

Még több pulykamellsonkás receptért görgess lejjebb!

110
Kalória
17g
Fehérje
1g
Szénhidrát
4g
Zsír
-
Víz
-
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Pulykamellsonka

fehérjetartalom

17 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

1 g

víztartalom

0 g

gramm pulykamellsonka?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

17 g

Zsír

ásványi anyagok

szénhidrát

vitaminok

84 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Elárulta a Lidl, az Aldi és a Spar, lehet-e saját...

Nincs általános szabály arra, hogy a boltokban mibe kell pakolni a megvásárolandó termékeket. Van, ahol ki van írva, hogy kötelező a bolti kosarat vagy kocsit használni, míg másutt akár a kezedbe is foghatsz mindent, így végigszaladva az üzleten, ha csak pár dologért ugrottál be. Lássuk, milyen saját szabály él a Lidlben, Aldiban, Sparban, Tescóban és Pennyben!

Top Receptek