Paradicsompaprika

Paradicsompaprika

Leírás

A paradicsompaprika vagy más néven pritamin paprika édeskés ízű, vastag húsú lapos, kerekded formájú zöldség. Színe értetten sötét piros, bordó árnyalatú. C-vitamin tartalma rendkívül magas, ebből a paprikafajtából nyerte ki Szent-Györgyi Albert a C-vitamint. Rendkívül ízletes paprikafajta, fogyaszthatjuk nyersen, szendvicsek, saláták, hidegtálak alapanyagaként, illetve sütve, főzve egyaránt. Érett állapotban rendkívül sérülékeny, nyersen csak rövid ideig tárolható, viszont számos módszerrel jól tartósítható. Általában savanyúságok készítésére, illetve marinálásra használjuk, de készíthetjük akár töltve is. Aromája különlegessé teszi a zöldséges ételeket, leveseket, főzelékeket; mártásokat is dúsíthatunk vele. Rendkívül ízletes paprikakrém készíthető belőle, amely nemcsak színét, hanem vitamintartalmát is megőrzi. A paradicsompaprika színanyagokban gazdag, ezért számos paprikából készült ételhez, készítményhez nemcsak íze, de színe miatt is adják.

Mikor vegyem

A hipermarketek polcain bármikor fellelhető.

hogyan tároljam

Hűvös helyen, hűtőben.

100g Paradicsompaprika

fehérjetartalom

0.99 g

zsírtartalom

0.222 g

szénhidráttartalom

6.03 g

víztartalom

92.21 g

Hány kalória

gramm

paradicsompaprika?

Top ásványi anyagok

Foszfor

26 mg

Magnézium

12 mg

Kalcium

7 mg

Nátrium

4 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.291 g

C vitamin

127.7 mg

Kolin

5.6 mg

Béta-karotin

1624 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.99 g

Zsír

telített zsírsav

0.059 g

egyszeresen telített zsírsav

0.007 g

többszörösen telített zsírsav

0.156 g

ásványi anyagok

Kalcium

7 mg

Vas

0.43 mg

Magnézium

12 mg

Foszfor

26 mg

Nátrium

4 mg

Cink

0.25 mg

Réz

0.017 mg

Mangán

0.112 mg

Szelén

0.1 µg

szénhidrát

rost

2.1 g

cukor

4.2 g

víz

92.21 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.054 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.085 mg

Niacin - B3 vitamin

0.979 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.317 mg

Folát

46 µg

Kolin

5.6 mg

Alfa-karotin

20 µg

Béta-karotin

1624 µg

Béta-kriptoxantin

490 µg

Lutein+zeaxantin

51 µg

E vitamin

1.58 mg

K vitamin

4.9 µg

A vitamin

157 µg

C vitamin

127.7 mg

B6 vitamin

0.291 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.

Te tudtad, hogy ez a különbség a lángolt és füstölt...

Kolbászt a világ minden táján esznek, de a magyarok által kedvelt, pirospaprikával és fokhagymával, különböző fűszerekkel készülő változatok csak a mi térségünkben elterjedtek igazán, attól függetlenül, hogy sok országban rajonganak értük. De mi a különbség a boltokban leggyakrabban kapható lángolt és füstölt kolbász között?