r
Nosalty Logó

Erdélyi zakuszka

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Csiki Piroska
Erdélyi zakuszka
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1227 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 9817 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 82 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    26.4 g

Zsír

  • Összesen
    83 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    30 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1638.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    266 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    269 mg
  • Foszfor
    487 mg
  • Nátrium
    587 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110.7 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    1108.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    831 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    43 mg
  • C vitamin:
    739 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    52 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    623 micro
  • Kolin:
    116 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    103 micro
  • β-karotin
    8644 micro
  • β-crypt
    2511 micro
  • Likopin
    8472 micro
  • Lut-zea
    493 micro
Összesen 1227 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    211.4 g

Zsír

  • Összesen
    664 g
  • Telített zsírsav
    88 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    296 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    244 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13110.8 g
  • Cink
    37 mg
  • Szelén
    89 mg
  • Kálcium
    2126 mg
  • Vas
    84 mg
  • Magnézium
    2149 mg
  • Foszfor
    3898 mg
  • Nátrium
    4696 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    24 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    885.3 g
  • Cukor
    375 mg
  • Élelmi rost
    295 mg

VÍZ

  • Összesen
    8865.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    6648 micro
  • B6 vitamin:
    18 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    342 mg
  • C vitamin:
    5914 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    417 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    73 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4985 micro
  • Kolin:
    931 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    820 micro
  • β-karotin
    69150 micro
  • β-crypt
    20090 micro
  • Likopin
    67778 micro
  • Lut-zea
    3946 micro
Összesen 9817 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.8 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    110.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    33 mg
  • Nátrium
    39 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    74.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    50 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    581 micro
  • β-crypt
    169 micro
  • Likopin
    569 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 82 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Először a padlizsánt süssük meg, utána szűrőbe rakjuk és hagyjuk lecsöpögni. Ezt előző nap is megtehetjük. Gondosan előkészítjük a hozzávalókat, megmossuk, megtisztítjuk. A hagymát darabosra vágjuk, az olajon megdinszteljük, majd szűrőkanállal kiszedjük, és a helyébe rakjuk a kicsumázott és darabokra vágott paprikát. Fedő alatt pároljuk, közben gyakran megkavarjuk, ha megpuhult, a hagymával együtt ledaráljuk.
  2. Ha babot is teszünk hozzá, azt előre megfőzzük, ha kihűlt, ledaráljuk a padlizsánnal együtt, majd összevegyítjük a paprikás masszával. Hozzáadjuk a paradicsomlét, zúzott fokhagymát és fűszereket. Egy nagyobb lábosba tesszük, ami befér a sütőbe. 180-200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, addig hagyjuk, amíg az olaj feljön a tetejére.
  3. Steril üvegekbe rakjuk (egy nagyon kevés Na-benzoátot szórok a tetejére) és lezárjuk. Száraz dunsztba tesszük, másnapig otthagyjuk.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 40 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 126
  • 7 napos nézettség: 1112
  • Össznézettség: 26447
  • Feltöltés dátuma: 2018. október 31.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Erdélyi zakuszka
Csiki Piroska 228 recept

Természetesen készíthetjük nyílt lángon is, de akkor állandóan kell kavarni, mert könnyen odakap, addig kell kavarni, amíg az olaj feljön a tetejére. A sütős változatnál megkenem a lábos felső peremét olajjal , ahová nem ér fel a massza, mert különben ráég a felpattogó  cucc. Amikor rotyogni kezd a zakuszka, lecsendesítem a lángot, és letakarom sütőpapírral. Mivel a zakuszka elég kényes, a biztonság kedvéért a lezárt üvegeket tepsibe rakom, vizet töltök alá, és 20 percre betolom a sütőbe, azután rakom száraz dunsztba. Macerásnak tűnik, de megéri, hiszen egy egész évre készítjük.

Hozzászólások

Mida

Ez nagyon finom. Én is készítettem már, de a gázlángon. Ez a süt?ben készítés milyen nagy ötlet. Jöv?re így próbálom, és mennyivel egyszer?bb lesz. :) Köszönöm Piroska!

Csiki Piroska

A válasz el?l.

Csiki Piroska

Valóban egyszer?bb és amíg a süt?ben készül lehet más egyébbel foglalatoskodni. Örülök, hogy tetszik az ötlet:)

Szélné Éva

Kedves Piroska! Keresgéltem a zakuszka receptek között,és a Te általad felrakott volt a legszimpatikusabb. Elkészítettem, és nagyon finom lett. Köszönöm szépen! Üdv: Éva

Csiki Piroska

Kedves Éva! Nagyon örülök, hogy megvagy elégedve a recepttel. Köszönöm a visszajelzést. Üdv: Piroska

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Így szerepelt Veres István és csapata a Bocuse d'Or döntőjén...

Lezajlott a világ egyik legnívósabb gasztronómiai versenyének döntője. A magyar csapat, Veres István vezetésével kiváló munkát végzett Lyonban, és emberpróbáló helytállásukkal megmutatták a zsűrinek, hogy mi mindenre képesek, még ilyen nagy nyomás alatt is. Fantasztikus tálak és ételek kerültek ki a kezük alól, szívből gratulálunk nekik!

Nosalty

További cikkek

A legnépszerűbb magyar sütik

Zserbó, flódni, krémes - ki ne szeretné a három közül legalább az egyiket? A Konyhafőnök mai adásában a csapatoknak közülük kellett választani!