A tökéletes húsvéti sonka titka

A húsvéti sonka főzése: vásárlási tippek, főzési tapasztalatok, klasszikus köretek. Nem csak kezdőknek! Idén főzzük együtt a húsvéti sonkát!

A lényeg, a beszerzés

A sonka főzése sokkal hamarabb kezdődik, mint gondolnánk, hiszen a lényeg már vásárláskor eldől. Hogy a főtt sonka az ünnepi asztal fénypontja vagy csupán egy középszerű élmény lesz, rajtunk múlik. Napjainkban sajnálatos módon sok silány minőségű sonka kerül a kezünk közé. Javasoljuk a gyorspácolt, állományjavítókkal, adalékanyagokkal befecskendezett, gyatra hústartalmú, sonkaszerű készítmények kerülését. Érdemes erőfeszítéseket tenni a kiváló minőségű, hagyományosan érlelt parasztsonka felkutatására. Ha tehetjük, kerüljük a kötözött sonkákat, de ha mégis e mellett döntenénk, ügyeljünk arra, olyat válasszunk, amelyik nem eresztett levet a csomagolásban.

Előkészítés

A nyers sonka sósságától függően egy éjszakán vagy egy napon át áztassuk a sonkát. Szerencsés, ha közben néhányszor lecseréljük a vizet. A sonka ez által veszít a sósságából és puhább lesz.

Tiszta, hideg vízben, amennyi ellepi, lassú tűzön, fedő alatt tegyük fel főni a sonkát. A főzővizet tetszés szerint fűszerezhetjük (de ha nem, az sem baj): kerülhet bele vöröshagyma, fokhagyma, egész fekete borsszemek, babérlevél, borókabogyó (sót még véletlenül se tegyünk bele!). Az ínyencek fahéjjal és csillagánizzsal tehetik ízletesebbé a sonkát. Ha még szeretnénk fokozni az ízeket: bor és ecet hozzáadásával tovább gazdagíthatjuk a végeredményt, és félúton zöldségek (gyökérzöldségek, póréhagyma) is kerülhetnek a sonka mellé.

Sonkafőzés, de mennyi ideig?

És el is érkeztünk a sokat vitatott kérdéshez: mennyi ideig is főzzük a sonkánkat? Vannak, akik az „ahány kilós a sonka, annyi óráig főzzük” táborhoz tartoznak, valaki szerint viszont elég kilónként 35-40 perces főzési idővel számolni. Egy 1,5 kg-os sonka esetében úgy 2-2,5 órával számoljunk a sonkafőzés során. Akármelyik verzió mellett tesszük is le a voksunkat, érdemes többször ellenőriznünk, szükséges-e még tovább főzni a sonkánkat.

Ha késznek nyilvánítottuk, húzzuk le a tűzről, és saját levében hagyjuk kihűlni a sonkát. Mikor már teljesen kihűlt, a főzővíz tetejéről kanállal szedjük le a megdermedt zsírt, s csak aztán emeljük ki a sonkát. Miután leszárogattuk, fóliába csomagolva tegyük a hűtőszekrénybe, így a későbbiekben könnyebb lesz szeletelni.

Mindent felhasználunk

A sonka főzőlevét véletlenül se öntsük ki, sokféleképpen felhasználhatjuk! Ha nem szeretnénk egyszerre felhasználni, le is fagyaszthatjuk kisebb adagokban, jó lesz később! Húsvét után megmutatjuk, mennyi mindent ízesíthetünk a sonkalével.

A kísérők

A húsvéti sonka hagyományosan torma, főtt tojás és kalács kíséretében kerül az ünnepi asztalra. Újítani vágyóknak ajánljuk kipróbálásra Kiki szakácsunk tormamártását.

Maradékmentés

Ha maradna belőle az ünnepek után, az sem baj, maradékmentő ötleteinkkel hamarosan jelentkezünk, segítünk eltüntetni az utolsó darabka sonkát is, nem is akárhogy!


Ezek a húsvéti praktikák is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

További cikkek