r
Nosalty Logó

Valentin-napi epres kekszsüti

Era1980
Valentin-napi epres kekszsüti
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Keksz a kekszmorzsához

Keksz a talphoz

Krém

Összeállítás

667
Kalória
10.8g
Fehérje
90.1g
Szénhidrát
30.2g
Zsír
23.3g
Víz
45g
Koleszterin
4.4g
Élelmi rost
51.6g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Keksz a kekszmorzsához

Keksz a talphoz

Krém

Összeállítás

Összesen 667 kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Keksz a kekszmorzsához

Keksz a talphoz

Krém

Összeállítás

Összesen 7990 kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Keksz a kekszmorzsához

Keksz a talphoz

Krém

Összeállítás

Összesen 378 kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.8 g

Zsír

  • Összesen
    30.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    537.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    102 mg
  • Foszfor
    275 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    90.1 g
  • Cukor
    52 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    23.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    190 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    179 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    128 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    127 micro
Összesen 667 kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    129.1 g

Zsír

  • Összesen
    362.9 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    182 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    103 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6454.6 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    208 mg
  • Kálcium
    1053 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    1227 mg
  • Foszfor
    3303 mg
  • Nátrium
    585 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    22 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1080.8 g
  • Cukor
    620 mg
  • Élelmi rost
    53 mg

Víz

  • Összesen
    279.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2280 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    75 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    247 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    339 micro
  • Kolin:
    721 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2152 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1534 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1529 micro
Összesen 7990 kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    17.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    305.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    156 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    51.1 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    13.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    108 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    73 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 378 kcal

Elkészítés

Keksz a kekszmorzsához

  1. A száraz hozzávalókat (liszt, nádcukor, só) csomómentesre keverjük egy tálban.
  2. Elmorzsoljuk benne a vajat.
  3. Felütjük a tojásokat, hozzátesszük.
  4. Addig gyúrjuk, míg a massza elválik a tál oldalától.
  5. Szilikonos, lisztezett nyújtólapon 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk.
  6. Négyzet alakú kekszkiszúróval formázzuk. Pont egy tepsinyi darabokat kapunk.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kekszeket.

Keksz a talphoz

  1. A száraz hozzávalókat (liszt, matcha teapor, nádcukor, só) csomómentesre keverjük egy tálban.
  2. Elmorzsoljuk benne a vajat.
  3. Felütjük a tojásokat, hozzátesszük.
  4. Addig gyúrjuk, míg a massza elválik a tál oldalától.
  5. Szilikonos, lisztezett nyújtólapon 1-2 mm vastagságúra nyújtjuk.
  6. A méhkas formázó kör alakú kiszúrójával formázzuk. Egy tepsinyi, kb. 80 darabot kapunk.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kekszeket.
  8. Előmelegítjük a sütőt 150 Celsius fokra.
  9. Először a keszmorzsához való kekszeket sütjük meg, légkeveréses üzemmódban, 20 percig (saját sütő tulajdonságait figyelembe véve).
  10. Másodszor a talphoz való kekszeket sütjük meg, légkeveréses üzemmódban, 10 percig (saját sütő tulajdonságait figyelembe véve).
  11. Lehűtjük szobahőmérsékletre.

Krém

  1. A szobahőmérsékletű vajhoz keverjük robotgéppel az eperlekvárt. Krémes állagot kell kapnunk.
  2. Egy nejlonzacskóba töltjük a krémet, amire kis sarkot vágunk.
  3. Félretesszük felhasználásig.

Összeállítás

  1. A kekszmorzsához való kekszeket ledaráljuk morzsásra.
  2. A liofilizált epret porrá őröljük a darálóban.
  3. A száraz hozzávalókat (kekszmorzsa, őrölt liofilizált eper, őrölt mandula, nádcukor) csomómentesre keverjük egy tálban.
  4. Kimérjük a mandulatejet. Féldecinként öntjünk a keverékhez, miközben összeállítjuk a masszát. Lehet, hogy kevesebb, lehet, hogy több kell belőle. A tál oldalától elváló, de enyhén nedves masszát kell kapnunk.
  5. A méhkas formázó zárt méhkas részébe kis adag masszát nyomkodunk.
  6. A méhkas formázó tölcsér részével lyukat nyomunk a masszába, megtöltjük krémmel.
  7. Lefedjük egy talppal. Kinyitjuk a méhkas részt, kiemeljük belőle a sütit.
  8. Színes cukorkába (Valentin-nap alkalmából szívecskés formájú cukorkába) forgatjuk. Talpára fordítjuk a sütit.
  9. Ezt ismételjük. Kb. 60 darab kész sütit kell kapnunk.
  10. A maradék talpakból és a krémből eperkrémmel töltött matchás kekszeket készíthetünk.
  11. A hűtőbe tesszük egy éjszakára, várunk a keksztalp puhulásáig. Másnap tálalható.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 160 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A karácsonyfa kekszsütim sikere után Valentin-napra más ízesítéssel is elkészültek a kekszsütik. Egy cseh oldalon láttam meg az ötletet (malinové včelí úlky), hogy a krémbe lekvár, ott málnalekvár kerüljön. A méhkas formához jobban illőnek találtam az eper ízesítést, ezért került a masszába liofilizált (fagyasztva szárított) eper és a krémbe eperlekvár. És hogy stílusos legyek, a talp (az eper levele) zöld lett, amihez nem ételszínezéket, hanem a természetes matcha teaport használtam.

Nosalty stories

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek