r
Nosalty Logó

Dirty Rice, avagy a piszkos rizs

Hering András
Dirty Rice, avagy a piszkos rizs
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

485
Kalória
31.9g
Fehérje
36.9g
Szénhidrát
20.7g
Zsír
205.9g
Víz
352.6g
Koleszterin
2.6g
Élelmi rost
2.3g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 485 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2417 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 94 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.9 g

Zsír

  • Összesen
    20.7 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    353 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1391.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    58 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    405 mg
  • Nátrium
    825 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    36.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    205.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1762 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    44 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    408 micro
  • Kolin:
    143 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1733 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    345 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    20 micro
  • Lut-zea
    262 micro
Összesen 485 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    159.4 g

Zsír

  • Összesen
    103.7 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    1763 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6958.6 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    289 mg
  • Kálcium
    219 mg
  • Vas
    40 mg
  • Magnézium
    235 mg
  • Foszfor
    2024 mg
  • Nátrium
    4124 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    184.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    1029.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8812 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    46 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    222 mg
  • D vitamin:
    50 micro
  • K vitamin:
    107 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    59 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2041 micro
  • Kolin:
    713 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8665 micro
  • α-karotin
    67 micro
  • β-karotin
    1726 micro
  • β-crypt
    41 micro
  • Likopin
    100 micro
  • Lut-zea
    1308 micro
Összesen 2417 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    272.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    161 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    7.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    40.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    345 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    80 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    339 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    68 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 94 kcal

Elkészítés

  1. Egy nagy edényben, nagy lángon forraljuk fel az alaplevet.
  2. Adjuk hozzá a csirkezúzát a húsleveshez, csökkentsük a hőt alacsonyabbra; 30 percig pároljuk.
  3. Ha puhára főtt a zúza, vegyük ki az alaplevünkből, majd egy késes aprítógépben daráljuk nagyon finomra, vagy aprítsuk fel. A húslevest tegyük félre.
  4. Egy nagyobb serpenyőben vagy öntött vasedényben pirítsuk le zsírjára az apróra vágott bacont (vagy helyette melegítsünk 2 evőkanál olajat), adjunk hozzá 2 evőkanál vajat, közepes lángon melegítsük össze őket. Amikor az olaj és a vaj keveréke felforrósodott, adjuk hozzá a darált sertéshúst és a darált vagy apróra vágott zúzát. Főzzük gyakran kevergetve, amíg megpirul.
  5. Csökkentsük a hőt. Adjuk hozzá a hagymát, a zellerszárat, a kaliforniai paprikát, a fokhagymát, a sót, a borsot, a paprikát és a cayenne borsot. Keverjük össze, és főzzük tovább, amíg a zöldségek megpuhulnak, 5-7 percig.
  6. Adjuk hozzá a rizst és a félretett húslevest, majd gyorsan forraljuk fel. Keverjük össze, fedjük le, és csökkentsük a hőt alacsonyra, pároljuk 15 percig, vagy amíg a rizs megpuhul. Akár 200 fokra előmelegített sütőbe is tehetjük, hogy ott párolódjon a rizs a többi hozzávalóval.
  7. Amíg puhul a rizs, olvasszuk fel a maradék 2 evőkanál vajat egy serpenyőben, és pirítsuk le a darált csirkemájat, nagyjából 3 perc alatt.
  8. A megfőtt rizses alaphoz keverjük hozzá a megsült, darált csirkemájat. Kóstoljuk meg a fűszerezést, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  9. Opcionális lépés, de ha maximalizálnánk a piszkos rizs ízvilágát, akkor ennek érdekében tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és melegítsük össze a sütőben további 10 percig. Ha nem vágyunk a sütő melegére, folyamatos, de óvatos kevergetés mellett további 10 percig főzzük össze az ízeket.
  10. Tálaljuk friss újhagyma zöldjével, vagy finomra vágott petrezselyemmel, snidlinggel.
  11. A piszkos rizs három-négy napig eláll a hűtőszekrényben. Míg a szokásos sima rizs meglehetősen jól megfagy, addig a főtt rizsételek, például a piszkos rizs, hajlamosak pépessé válni, ha a fagyasztás után felmelegítik, így ezt az opciót nem javaslom.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 75 p

A piszkos rizs (eredeti nevén Dirty Rice) egy klasszikus cajun étel, mely a Franciaországból bevándorló, és manapság az amerikai New Orleanstól dél-nyugatra fekvő, illetve a Louisiana régióval szomszédos területeken élő cajun (részben kreol) népek specialitása. A rizses egytálételt (melynek magyar megfelelője a rizses hús) csirkemájjal és/vagy csirkezuzával és darált hússal készítik. A húsok és fűszerek sokfélesége adja a rizs jellegzetes „piszkos" megjelenését, innen ered a név is. Kiadós és ízletes étel, amely gyakorlatilag önmagában is teljesen laktató. A receptben szereplő darált sertéshús helyettesíthető csirke- vagy marhahúsra, eredetileg azonban sokszor darált sertéskolbásszal variálják. A hosszú szemű fehér rizs hagyományos (basmati), és ebben a változatban is használják, de ha inkább barna rizst vagy vadrizst használsz, ne feledd, hogy a főzési idő jelentősen megnő. Tálaljuk a piszkos rizst (amit néha egyszerűen csak Cajun rizsnek hívnak) extra csípős szósszal a fűszerek szerelmeseinek, esetleg friss zöldsalátával, zöldfűszerekkel vagy mustáros káposztasalátával.

További receptek

Sütőtökös rizottó kacsamellel

Ősszel egyértelműen a sütőtök a sláger, így ezt most egy önmagában is lélekmelengető rizottóba csempésztük. Kacsamellett sütöttünk hozzá, de magában is vagy egy kis baconnel is ...

Vénusz

Rizses lecsó

A lecsó vitathatatlanul a nyár egyik legegyszerűbb és legízletesebb egytálétele. Ebben a verzióban a rizs a lecsó szaftjában fő meg, így minden falat átveszi a paradicsom és paprika ...

Fekete Melinda

Tepsis lecsó egyszerűen

Aki az amúgy sem bonyolult lecsó elkészítéséből kivenné az összes maradék macerát (a kevergetést, fedő alatt párolást és egyebeket), nagy szerencséjére az alábbi receptben ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...