Rizs

Az egyik legfontosabb növényi táplálék a világon, laktató, sokszínű és egyszerű alapanyag, de utóbbit nem kell, hogy az ízén is érezzük. Készíthetünk belőle köretet, desszertet, ázsiai ételkülönlegességeket, levesbetétet, salátát vagy akár fasírtot is.

Jázmin rizs

A jázmin rizs egy nálunk is kedvelt thai rizsfajta, legjellegzetesebb jellemzője finom, csak rá jellemző illata. Egyaránt használhatjuk ázsiai fogásokhoz, de magyaros vagy fúziós ételekhez is. Ára borsosabb, mint a sima fehér rizsé, cserébe különlegesebb ízű, és gyorsabban megfő.

Rizottó rizs

Az igazi olasz rizottó alapanyaga a rizottó rizs, ebből készül a folyós állagú kásaszerű étel. A legjobb rizottó rizs fajták az Arborio és a Carnaroli. A rizs hófehér színű és magas keményítő tartalmának köszönheti, hogy nehezen szétfőzhető. Rizottó rizs, rizottó módszerrel elkészítve tökéletes, de alkalmas még desszertek, édességek elkészítéséhez. A rizottó az észak-olasz konyha egyik alappillére.

Basmati rizs

A <strong>basmati rizsnek</strong> két fő fajtája van: fehér és barna. A basmati (főleg barna fajtája) egészséges, lassabban felszívódó, és jóval több rostot, B-vitamint tartalmaz, mint a sima fehér rizs, ezért a dietetikusok előszeretettel ajánlják a tudatosan étkezőknek, fogyókúrázóknak, sőt, bizonyos esetekben cukorbetegeknek is. Finom, illatos, mindig pergő rizsféle, az egyik legkedveltebb világszerte.

Barnarizs

A barna rizs a teljes értékű gabonafélék közé tartozik, mely nemcsak egészséges, de sokoldalúan felhasználható alapanyag is. A hántolatlan rizsszemek megtartják a külső korparéteget, így jóval több rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a fehér rizs.

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek