Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrós burek 2.

Túrós burek 2.
Túrós burek 2.
75 perc / előkészület: 15 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (32)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vajdaságban, ahol élek, az emberek nagyon szeretik a burekot, pékségekben állandóan kapható, van húsos, almás, meggyes, pizzás, sonkás változatban. Ezt a receptet egy ismerősömtől kaptam, aki egy ilyen pékségben dolgozott, és első kézből láthatta, hogyan készítik el az igazi burekot. A családom is nagyon szereti, kisebbik fiam nem szereti a túrót, de ha burekot készítek, nem tud neki ellenállni. Amíg terhes voltam a gyerekekkel, mániákus burek-evő voltam :)

hozzávalók / 4 adag

A burekhez

A locsoláshoz

ajánlat

Nem túl diétás étel, de nem is hizlaló. Legjobb, ha még forrón fogyasztjuk, joghurttal leöntve. Ebédnek kitűnő melegen, de hidegen vacsorának vagy uzsonnának egyaránt ajánlom, sőt, ha marad, másnap reggelinek is fantasztikus.
 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A túrót áttörjük, hozzákeverjük a tejfölt vagy joghurtot, az ásványvizet, a tojást, a sót, és kikeverjük.
  2.  Kiolajozunk egy magasabb falú tepsit. Az aljára 3-4 réteslapot teszünk, melyek közé olajat és vizet locsolunk. Jöhet egy adag túrós krém, és így tovább rétegezzük, amíg van hozzávaló. 2-3 réteg krém jön ki ebből a mennyiségből. A réteslapokat kettesével vagy hármasával rakjuk. A tetejére 3-4 réteslap kerüljön.
  3. Előmelegített sütőben sütjük kb. fél órát, meglocsoljuk az olajos-sós vízzel, visszatoljuk, és kb. még fél órát sütjük 180 fokon, világosbarnára.
  4. Melegen, joghurttal leöntve tálaljuk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20x6 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 62 790
elküldve: 18
receptkönyvben: 745
elkészítve: 25/33
Facebookon megjelent: -

szakács

Erzso83

Mióta szakács: 2010.02.17.
9 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: farsang, szilveszter
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
receptverseny: Nádudvari túrós finomságok receptverseny, Vénusz húsvéti receptverseny
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: rétes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: szerb
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

burek túróval, túrós rétes, vajdasági túrós burek

Hozzászólások (32)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

AgiHugi
AgiHugi Sun, 2017-12-03 17:31

180 Celsius van irva, majd kisse lentebb 200 Celsius. En most sutom 180 Celsiuson a leiras szerint keszitettem, de az alja egett lesz, ezt mar most erezni. A locsolashoz keszitett le tul sok, annyira, hogy tocsog benne a burek, betartottam a 1/2 orat.. Remelem ezektol fuggetlenul is jo lesz. Iras kozben jelzett a suto, visszakapcsoltam meg 10 percre, mert az olajos vizbol meh mindig van rajta. Na mindegy, majd meglatjuk. En szeretem szoktam venni is, de azok nekem kisse tilsagodan sosak!

erzso83
Erzso83 / erzso83 Sun, 2017-12-03 18:06

Kedves AgiHugi, az a baj a receptekkel, hogy mindig függ a sütőtöl amiben sütik, a tésztától . . . stb. Ha ismered a sütődet, akkor látod milyen erősséggel süt, a 200 fok alatt nálam nagyon lassan sül. Ki kell tapasztalni. A locsolásnál szintén ez van és nem önteni kell, hanem a kezeddel "fröcskölni", nem baj ha marad a léből, nem szabad hogy tocsogjon. A célja hogy kicsit megnedvesítse a tésztát. Remélem azért sikerült :-)

AgiHugi
AgiHugi Sun, 2017-12-03 19:20

Szia Kedves Erzso! Nekem elektromos legkevereses sutom van, de mivel nem irtad, igy nem kapcsoltam be a legkeverest. Kesz lett, az alja felazott es nekem tul sos, de azt majd legkozelebb korrigalom. A kezemmel en biztos nem fogom locsolni, mert egy fedo felemelesevel is felholyagosodik a kezem egy pillanat alatt, ahova a forro goz eler. Ez nalam psziches, mert volt 3-ad foku egesem. De majd beszerzek egy kis spriccelot. mert igy raontve tul sok, az alja feazott, amugy az allaga kivallo. Nekem a 180 Celsius pont jo, ha nem aztatom el es a racsot feljebb kell majd raknom a tepsivel. Mindenesetre a recept tetszik, legkozelebb kevesebb sot teszek bele. Vanegy kerdesem, nincs veletlenul egy valodi rozskenyer recepted? Nem olyan amiben buzaliszt is van, hanem teljes rozs es Cukor nelkul! Ha azt is megtudnad irni, hogy mi az a siker es hol lehet kapni, nagyon halas lennek! A kenyer recepteknel olvastam a sikert. Ne haragudj, hogy ennyit kerdezek, de nem talaltam ra infot. Elore is koszonom. Udv., Agi

boel
boel Mon, 2013-12-30 11:45

A tésztát kézzel kell kihúzni.Olyan vékony legyen mint pl; 1 réteslap. Zsírral !

boel
boel Mon, 2013-11-04 15:52

gyúrt tésztája: 50dkg liszt,1 kanál só,3dl víz,10 dkg zsír,1 dcl olaj, Ez a burek tésztája.Ezt 50dkg túróval készitjük

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2013-11-14 12:37

Szia, ne haragudj, de a hozzám hasonló gyakorlatlanoknak leírnád, milyen vastagra kell kinyújtani/esetleg kihúzni?
Előre is köszönöm!

rozsa1958
rozsa1958 Sun, 2013-03-10 22:35

Én Mohácson ettem mindig bureket amit helyben készitett egy szerb szakács de sajnos elment és azóta nincs burek.Az a burek nem olyan volt mint a rétestészta amit a boltban lehet venni hanem gyúrt,és annak teljesen más az ize.Ilyen receptet keresek ha tud valaki ilyent akkor megköszönném ha leirná.

wannabe chef
wannabe chef / wannabe chef Sat, 2012-07-07 21:33

Kedves Erzso83,

Nagyon jó a recept, jó, hogy megosztottad! Én Boszniában ettem bureket (vagy burekot), az csiga-biga formújú volt, de a Te verziód is isteni!

Zsókamama
Zsókamama Fri, 2011-11-18 21:52

Borgulya Erikának!
Budapest legjobb cukrászdájában ettem először "Kapros,juhtúrós burekas"-t,ott darabolva mérték.Sokáig kerestem az ízét,és igen,juhtúróval isteni.Pár éve sütöttem 5-6 féle rétest,naná,hogy azt is megcsináltam(kevés tehéntúróval keverve,mert lágyítani akartam az ízét).Sikerült

erzso83
Erzso83 / erzso83 Thu, 2011-11-10 11:32

kedves claumio! Lehet úgy is készíteni, hogy mártogatják, de az igazi burek rétegezve van!

claumio
sauer.kirsche / claumio Thu, 2011-11-10 11:27

Nagyon szeretem a burekot, én Horvátországban szoktam enni. Gondoltam is, hogy elkészítem, de egyes receptek szerint nem így készül, hanem összegyűrnek néhány réteslapot és mártogatják. Most akkor melyik a tradicionális?

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Sat, 2012-01-21 18:55

Szia!
Bocsi, hogy a recepttulaj helyett irok, de latom, hogy mar jo ideje nem valaszolt.
Amit martogatnak, az a _gibanica_; egyebkent jol raereztel a dologra, a leirt burek ugyanilyen "system" szerint keszul. Reteslap-turo-es-igy-tovabb. Tudtommal a gibanica az, ami a fent leirt modon keszul (es martogatjak a tesztajat), tojas is van benne (nagymama csinalt eleg gyakran :))
Profi burekos (a legjobb!) meg azt allitja, hogy a turoba nem kell semmi, sem tojas, sem tejfol... es kerek alakura hajtogatjak, nem negyszogletes. Ok egy eleg hig allagu, sima tehenturot hasznaltak... Aztan legy okos, mi az igazi :D Mindenesetre ki fogom probalni ezt is, azt is, lehet, hogy az asvanyviz a titka? ;)

ecus78
ecus78 Fri, 2011-10-07 20:15

Szia Erzso
Nagyon finom a burek ma megcsináltam és nagyon nagy sikere volt:-)
Köszönjük a receptet

fosca
fosca Sat, 2011-10-01 21:16

Szia! Az lenne a kérdésem, hogy az 1 csomag réteslap az hány dkg-t jelent?

erzso83
Erzso83 / erzso83 Tue, 2011-01-18 21:09

Örülök, hogy bevált a recept, és igen, joghurttal a legjobb, és a szerb azért jobb, mert folyékonyabb.

boel
boel Sun, 2010-11-07 17:35

a Burek mellé Joghurtot ajánlom azt kell inni mellé :)De nem a Magyar Joghurtot hanem a szerb Dukat Joghurtot :)

Andreanmth
Andreanmth Mon, 2010-10-18 13:16

Kedves Erzso !!

Szombaton megcsináltam a családomnak és nagyon izlett nekik.Én most ettem és csináltam először de nagyon finom lett. én a tetejére reszeltem sajtot is.hétvégén ujra kell csinálnom mert hamar elfogyott.
Kösz a receptet ! Üdv Andi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-10-13 13:36

én is Vajdasàgbol szàrmazok, Palicsrôl, és én Francia orszàgban élek. Sokszor készitem én is a Burekot, és én is fele juhturô fele tehéntôroval készitem el. Söt hozzà teszek meg fölt spenôtot is. Nagyon finom, probàjàtok ki, Isteni

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-10-11 17:32

Egyszerűen imádom a "burek sa sirom"-ot. Valahogy így hívják a horvátok. Paradicsommal hidegen, melegen. Régen keresem a receptet, bár lehetett érezni a hozzávalókat.
FIGYELJETEK IDE!!!!!
SZERINTEM NEM TEHÉNTÚRÓT TESZNEK BELE, HANEM JUHTÚRÓT /GOMOLYA/. EGÉSZ MÁS AZ ÍZE!!!!!
AKI NEM SZERETI TEGYE FELESBE TEHÉNTÚRÓVAL, ÍZLÉS SZERINT. ÉN JUHTÚROVAL FOGOM KÉSZÍTENI.
ÍRJATOK!!

adel659
adel659 Wed, 2010-10-13 10:58

 Felesen is nagyon finom,juhtúró és tehéntúró,Én már kiprobáltam.Ma különben ez lesz ebédre.A családom imádja,Üdv.Adél.

erzso83
Erzso83 / erzso83 Tue, 2010-09-07 20:16

De lehet, el kell osztani az egy kanál sót, hogy a fele menjen a félidei öntözésbe.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-07-22 11:37

En is vajdasagi vagyok ( Szabadka ) Angliaba hozott a sors, es mar vagy 1 eve nem voltam otthon, es Londonba se talaltam burekost, es nagyon hianyzik :( koszonom a receptet, megyek haza, es kiprobalom! eletmento! :)

zsuzso100
zsuzso100 / zsuzso100 Thu, 2010-07-22 08:24

A rétegezést úgy kell elképzelni, hogy túró-réteslap-túró-réteslap? Mert a képen úgy néz ki, mintha csak az alján és tetején lenne réteslap. Köszi!

erzso83
Erzso83 / erzso83 Fri, 2010-07-23 14:32

Igen, túró-réteslap-túró-réteslap, csak sütés közben a tészta összesül a túróval és nem látszódik.

gogo84
gogo84 Fri, 2010-06-11 16:02

De jó, végre egy BUREK recept! Én is Vajdasági voltam, Csantavéri. Holnap ki is próbálom ezt a receptet!
Sampite receptjét nem tudja véletlenül valaki?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-05-22 13:15

a sót egy kicsit sokallom én így is kevesebbet tettem bele ... de mégis sós lett egy picit... azért elfogyott :o))))

dhedy
dhedy Thu, 2010-04-01 23:59

végre! én is vajdasági vagyok, de mivel ritkán járok haza így mindig áhítoztam egy recept után:)
Bár Budapesten a Hegedűs Gyula 20. alatt van egy echte vajdasági burekos :) én is mostanában fedeztem fel, de ez mégiscsak saját recept lehet :)

Ildibildi
Ildibildi / Ildibildi Sat, 2010-03-06 15:24

Múlt héten is ez volt a szombati ebéd egy kiadós leveshez és ma is.Senki sem rekelamált, csak tömte magába.

erzso83
Erzso83 / erzso83 Fri, 2010-02-26 15:16

Az az igazság, hogy konkrét receptem nincs a többi ízesítésre, de egy kis fantáziával, ki lehet ügyeskedni. Például a meggyes variációt úgy csinálnám mint a meggyes rétest, a húsoshoz a darált húst megdinsztelni és ízlés szerint ízesíteni. A sonkáshoz kell túró is, meg sonkás szalámi, semmi egyéb. A pizzás töltelékhez kecsapos, sonkás v. szalámis, sajtos, gombás keveréket kell készíteni. Az almás is hasonlít az almás réteshez, kicsit cukor, fahéj, semmi egyéb. Érdemes próbálgatni, és köszönöm a hozzászólást Ildikó.

sz.ildiko
Sweetie Pie / sz.ildiko Fri, 2010-02-26 05:49

Szia Erzsó!

Valahogy a sós-túrós változatokat soha nem szerettem...de biztos finom édesen is, kipróbálom.
viszont megmozgatta a fantáziámat a húsos, almás, meggyes, pizzás, sonkás stb. töltelékrendszer, nagyon klassz lenne, ha a különböző töltelékek hozzávalóit is a recept részévé tennéd :)

wannabe chef
wannabe chef / wannabe chef Sat, 2012-07-07 21:32

Érdemes kipróbálni a sós-túrósat, mert -szerintem- nagyon finom! Nálunk most nyáron elég sűrűn készül, egy kis paradicsom salátával akár hidege, akár melegen klassz vacsi vagy ebéd!

378
réteslap 1 csomag
tehéntúró 0.5 kg
tejföl 1 dl
ásványvíz 1 dl
tojás 1 db
1 ek
1 teáskanál
víz 2 dl
napraforgó olaj 1 ek