Zöldségeket a hűvösre!

Ha túl vagy a lekvárfőzésen, ne üldögélj, futás a piacra egy kosárnyi zöldségért, és kápráztass el télen mindenkit házi savanyúságaiddal! Ötletözön!

Főtt paprikasaláta

A legtöbb zöldség jól tűri a fagyasztást, ám mélyhűtőnk kapacitása véges. Most megmutatjuk, miként őrizhetjük meg a zöldségeket télire a legegyszerűbb eltevési módokon (mosás, szárítás, bezacskózás, fagyasztás) kívül. Szó lesz a nagy klasszikusokról, az újítani vágyóknak pedig ötleteket adunk különlegesebb savanyúságokhoz is. Tartsatok velünk!

Előző cikkünkben már szó esett a befőzés alapszabályairól, melyeket természetesen a zöldségek feldolgozása esetén is be kell tartanunk. Emlékeztetőül: ügyeljünk a tisztaságra (edények, üvegek, zöldségek), csak friss, egészséges, alaposan megmosott hozzávalókat használjunk. A legszerencsésebb, ha többször fogunk hozzá, 2-3 kilót főzünk be egyszerre.

Örökzöldek

A nagy befőzéssorozatot kezdjük a kamrapolc elmaradhatatlan szereplőivel: a csemegeuborkával, a csalamádéval és a vegyes vágott savanyúsággal. Már csak a kedvünkre való receptet kell kiválasztani.

Nyári ételek télen is

Ugye, te sem csak nyáron szeretnél lecsót, sóskát, zöldbabfőzeléket enni? Jó hírünk van: az alábbi fogásokat könnyedén üvegbe zárhatod, és receptekben sincs hiány.

Uborka többféleképpen

Az ecetes és vizes változaton kívül készülhet télire kovászos uborka és uborkasaláta is. Télen, sült hús mellé, isteni lesz mindegyik!

A nagy favorit: paradicsom

Nyerő hármas, azaz , szósz és ketchup formájában kerülhet az üvegekbe. Ha nem tudunk választani, próbáljuk ki mindhármat!

Újíts bátran!

A megszokott ízeken kívül érdemes egy-két üveg erejéig kísérletezni, és új zöldségekkel, párosításokkal előrukkolni. Ötletek alább!

Ínyencség a négyzeten: zöldséglekvárok

Bármilyen meghökkentő, nemcsak gyümölcsökből, hanem zöldségből is készülhet lekvár. Íme, néhány igazi különlegesség!

További savanyúságreceptek itt >>

További befőttreceptek itt >>

További zöldséglekvár-receptek itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek