Előző cikkünkben már szó esett a befőzés alapszabályairól, melyeket természetesen a zöldségek feldolgozása esetén is be kell tartanunk. Emlékeztetőül: ügyeljünk a tisztaságra (edények, üvegek, zöldségek), csak friss, egészséges, alaposan megmosott hozzávalókat használjunk. A legszerencsésebb, ha többször fogunk hozzá, 2-3 kilót főzünk be egyszerre.
Örökzöldek
A nagy befőzéssorozatot kezdjük a kamrapolc elmaradhatatlan szereplőivel: a csemegeuborkával, a csalamádéval és a vegyes vágott savanyúsággal. Már csak a kedvünkre való receptet kell kiválasztani.
Nyári ételek télen is
Ugye, te sem csak nyáron szeretnél lecsót, sóskát, zöldbabfőzeléket enni? Jó hírünk van: az alábbi fogásokat könnyedén üvegbe zárhatod, és receptekben sincs hiány.
Uborka többféleképpen
Az ecetes és vizes változaton kívül készülhet télire kovászos uborka és uborkasaláta is. Télen, sült hús mellé, isteni lesz mindegyik!
A nagy favorit: paradicsom
Nyerő hármas, azaz lé, szósz és ketchup formájában kerülhet az üvegekbe. Ha nem tudunk választani, próbáljuk ki mindhármat!
Újíts bátran!
A megszokott ízeken kívül érdemes egy-két üveg erejéig kísérletezni, és új zöldségekkel, párosításokkal előrukkolni. Ötletek alább!
Ínyencség a négyzeten: zöldséglekvárok
Bármilyen meghökkentő, nemcsak gyümölcsökből, hanem zöldségből is készülhet lekvár. Íme, néhány igazi különlegesség!
További savanyúságreceptek itt >>
További zöldséglekvár-receptek itt >>