Szőlős vizes uborka recept

Szőlős vizes uborka
Szőlős vizes uborka
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bár azt gondolom, nagyanyáink érlelhették napon, mert akkor még ilyen kánikula nem volt. :) Manapság, miután forrni kezd, célszerű árnyékos, félárnyékos helyre tenni.
Egyszerre savanyú és sós...hmm...finom.
Tartósítószert nem tartalmaz, és egész télen fogyasztható!


hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: savanyúság
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: köret
fogyókúra: paleolit fogyókúra

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tormás uborka, napon érlelt uborka
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kb. egyforma nagyságú, nagyobb uborkákat megmosunk, és üvegekbe tesszük. (Min. 2 l-es, max. 5 l-es üveget használok.)
  2. Az üveg aljára tesszük a szőlőlevelet, és egy sor uborkát (állítva) rárakunk.
  3. A maradék helyre 1-2 szál megtisztított tormát dugunk, kevés kaprot teszünk, és beletesszük a zöld szőlőt is. (Ha tehetem, akkor egy üvegbe 2 kicsi fürtöcskét teszek, vagy egy nagyobbat megfelezek, és a felét ideteszem.)
  4. Aztán jöhet az uborka, torma, kapor és a legtetejére ismét a zöld szőlő. Egy 2 l - es üveg meg is telt. Természetesen az 5 l-es üvegbe több kapor és torma kerül, de szőlőlevél csak az üveg aljára, és egy 5 l - es üvegbe is elég 2 kicsi, vagy 1 nagyobb fürt éretlen szőlő.
  5. A 2 l - es üvegbe 2 csapott ek sót, az 5 l - es üvegbe 5 csapott ek sót teszünk.
  6. Az üvegeket színültig töltjük vízzel, és celofánnal lekötjük.
  7. Napra tesszük, és megvárjuk, amíg forrni kezd. Ekkor célszerű félárnyékos helyre tenni, mert az uborka meglágyul.
  8. Amikor a forrás befejeződött, helyére tesszük, ott szépen letisztul.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 027
elküldve: 3
receptkönyvben: 99
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

DrHouse

Mióta szakács: 2011.04.04.
30 recept

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

njulia0504
njulia0504 cs, 2014-07-31 23:11

Az uborkát hideg vízzel engedted fel, vagy forralt hűtöttel?
Köszönöm a válaszod!

janoki76
janoki76 v, 2011-09-11 19:28

Köszi a receptet már sorakoznak az üvegek a pincében szuper ez a recept egy szlovák kolléganömnél ettem elöször és isteni a zöld szőlő a savssága miatt kell!!!!!

DrHouse
DrHouse / DrHouse h, 2011-09-12 13:07

Köszönöm a kiegészítést!
Remélem a saját "eltevés" még ízletesebb lesz, mint a kolléganődé!:-)

Boribon
Boribon / Boribon sze, 2011-08-03 05:04

Bar meg soha nem csinaltam se befottet, se savanyusagot, ezt meg szeretnem probalni. Kulonosen az tetszik, hogy semmit tartosito nincs benne. A savanyu szolonek mi a szerepe? Azt nem tudok szerezni. Szololevelet is csak konzervet, az jo? Ha savanyu szolom nincs, mivel savanyithatom?

DrHouse
DrHouse / DrHouse cs, 2011-08-04 13:16

Kedves Boribon!
Én is csak tavaly először:)
Az éretlen ( zöld) szólónek nem tudom mi a szerepe. A egyik szomszéd néni is így csinálta , most én sem hagytam ki. Piac biztos van a közeledben, és talán van őstermelő, akit ha megkérsz, szívesen hoz levelet és 1 fürt szőlőt is. Remélem megpróbálod, és nagyon jól fog sikerülni!
Üdv:
Dok

86