Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldparadicsom-lekvár

Zöldparadicsom-lekvár
Zöldparadicsom-lekvár
80 perc / előkészület: 30 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mint minden kiskertben ilyenkor, nálunk is sok zöldparadicsom nem ért be. Utánanéztem a Neten azonkívül, hogy savanyúságnak már tettem el, mit lehetne még a sok zölden maradt paradicsommal kezdeni. A lekvár készítője leírja, hogy Kárpátalján evett először ilyet és annak alapján ő is kipróbálta. Nálunk sikere volt, én biztosan készítek legalább még egy adagot!

Nem találtam volna ki, hogy miből készült. Engem a dióra emlékeztet az íze. Kíváncsi leszek a véleményetekre, már ha valaki elkészíti.

Ebből a mennyiségből 4 db bébiételes üveggel lesz.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Friss kalácsra, kenyérre, de még palacsintába vagy gofrira kenve is el tudom képzelni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A paradicsomot jól megmossuk, apróra vágjuk, majd ledaráljuk.
  2. A vízzel 20 percig főzzük.
  3. Hozzáadjuk a cukrot, a citrom levét és reszelt héját.
  4. Addig főzzük, míg jó sűrű nem lesz, és a paradicsomdarabok puhák nem lesznek, le lehessen látni a lábas aljára.
  5. Melegen üvegekbe töltjük, 1/2 késhegynyi tartósító a tetejére.
  6. Lezárjuk, és száraz dunsztba teszük.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 339
elküldve: 7
receptkönyvben: 140
elkészítve: 6/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Olaszné Anci

Mióta szakács: 2011.01.01.
191 recept

receptjellemzők

költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel
konyha: orosz
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

zöldparadicsom-püré télire, zöldséglekvár zöldparadicsomból

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Trenyik Józsefné
Trenyik Józsefné Mon, 2018-11-12 20:41

A paradicsomot én késes aprítóban pépesre aprítottam. Az alapanyag apró fürtös paradicsom volt. Sajnálom, hogy csak egy kg paradicsommal kísérleteztem, mert az eredmény mennyei lett! (Közben a többi zöld paradicsomot már savanyúságnak üvegbe raktam. Na de majd legközelebb!)
Nagy-nagy köszönet ezért a receptért! Kellemes, citrusos, igazi lekvárkülönlegesség lett! Már most várom, hogy jövőre eljöjjön a zöldparadicsom "szezonja". Üdvözlettel: Ili

macska11
Sylvia / macska11 Thu, 2013-10-03 13:10

Szia!
Kipróbáltam a receptedet, nagyon jól sikerült ! Az üvegből kimaradt kóstolót eszegetve mondta azt a férjem, hogy mi lenne, ha tennénk bele almát is ? Úgyhogy most újrázom, fele rész almát tettem hozzá, plusz nagyleila ötletét követve fahéjat, szegfűszeget és ha már "lúd" , legyen kövér, egy kis vaniliás cukrot is. Még nincs kész, de már nagyon finom !
Köszi szépen a receptet !

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sat, 2013-10-05 13:59

Kedves macska11 !
Nagyon örülök, hogy kipróbáltad a receptet ! Annak idején én sem gondoltam volna, hogy egyáltalán meg tudjuk enni. De minden várakozásomat felülmúlta. Köszi a tippet, én meg a te változatodat fogom kipróbálni ! Szép Napot kívánok : Anci

nagyleila
nagyleila Mon, 2012-10-29 20:12

Nem gondoltam volna, hogy a zöldparadicsom savanyúságon kívül másra is jó :) Ma leszedtük, és ki is fogom próbálni a lekvárt, habár elképzelni sem tudom milyen íze lehet. Másik recept szerint tesznek bele szegfűszeget és fahéjat. Szerintetek túlzás vagy finomabbá teszi? Köszönöm!

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Tue, 2012-10-30 08:31

Kedves nagyleila !
Az idén úgy készítettem, hogy a darabokra vágott paradicsomot ( 1 Spár-os vödör )
1,5-2 óráig főztem, majd botmixerrel pürésítettem. Beletettem ízlés szerint a cukrot,
2 citrom levét belefacsartam és sűrűre főztem. Viszonylag elég gyorsan besűrűsödött.
A szegfűszeget és a fahéjat én egy kissebb mennyiségbe raknám bele próbára.
El nem rontja az biztos, a döntést rád bíznám, mégpedig azért, mert még nem próbáltam
ki ezt a változatot, de köszi az ötletet, jövőre megteszem. Sok sikert ! Üdv: Anci

nagyleila
nagyleila Wed, 2012-10-31 19:58

Kedves Anci!
Köszönöm szépen válaszod, úgy tettem, ahogy javasoltad, - csak picit fahéj pici szegfűszeg - és a végeredmény valami fantasztikus!!!! Hmmm, nagyon nagyon különleges Igazi karácsonyi hangulat van itthon, csak az a bajom, hogy nincs több zöldparadicsom a kertben :) Ez egy nagyon jó recept!! Megyek megnézem milyen a töklekvár, pótanyám szerint az is kuriózum :)

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Wed, 2012-10-31 20:48

Kedves nagyleila!
Úgy fel vagy dobódva, teljesen rám ragadt a lelkesedésed !Nem tudom megvárni a jövő évet, ezért úgy gondoltam egy-két üveggel beízesítek én is. Akarok olyan fantasztikusat!!!!!
Én is készítettem töklekvárt és nagyon finom.Örülök a sikerednek,szép estét kívánok: Anci

vending
vending Thu, 2012-10-18 07:54

Egy nagyon fontos dolog annak aki ezt a lekvárt elkészíti !
A paradicsom ledarálása lépést nem lehet kihagyni!!!!!!
Ugy gondoltam megspórolom a mosogatást,és csak összedaraboltam ,így tettem fel főni.
A főzéskor nem mindegyik paradicsom héja főtt szét.
Először nem jöttem rá,hogy mik azok a kis cérna vékony szálak amit kóstoláskor érzek.
Aztán leesett!A paradicsom héja .Igy maradt a paszirozás. Sem időt, sem a mosogatást nem sikerült megspórolnom.(Akinek megfordul a fejében a botmixer bevetése,ki kell ábrándítanom ,nem vált be.Nem darabolta szét a vékony szálakat)

vending
vending Wed, 2012-10-17 21:07

Szia!
Ma újból elkészítettem zöld paradicsom lekvárt.
Igaz egy kis hiba csúszott a befőzésbe.
A paradicsom csak kívülről volt zöld, a belseje egy kissé halvány rózsaszín.
Igy a végeredmény nem is zöld ,nem is piros,de az íze mennyei lett !!!
Erre mondják ronda,de finom!
Az első adagot teljesen zöldből főztem,és nekem egy kicsit kesernyés lett az íze.
Ezért hagytam még egy kicsit érni ,hogy ne legyenek olyan méregzöldek a paradicsomok.
Jövőre megkeresem az aranyközéputat ,mert biztos hogy újra elkészítem.
Tetszik ,hogy eddig aki megkóstolta teljesen ledöbben azon,hogy ez bizony zöld paradicsomból készült.
Üdvözlettel Kata

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Thu, 2012-10-18 16:50

Kedves vending !
Én abból a kicsit hosszúkás,apró paradicsomból készítettem, ami nem volt kemény.
Érdekes pedig zöld volt.Rózsaszínes belsejű paradicsomból még nem próbáltam,
de kedvet kaptam hozzá tőled.Az enyém keserű sem volt.
Ezek szerint az is számít, hogy milyen fajtából készül.
Az én családomnak is nagyon ízlik, még palacsintába is szoktuk tenni, senki nem
találta ki, hogy miből készítettem !
Örülök, hogy kipróbáltad a sok munka ellenére.Üdvözlettel: Anci

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2011-10-31 14:14

Kedves egifeny !
Nem, felbontás után nem bízom a zárásukban. A tetőt rájuk teszem ugyan, de celofánnal lekötöm őket !
Biztos, ami biztos !Üdvözöllek: Anci

egifeny
egifeny / egifeny Sun, 2011-10-30 22:52

egy kerdes :) nekem is rengeteg bebieteles uvegem van, de sose mertem benne eltenni! megbizhatoan zarnak? :)

452
zöldparadicsom 1 kg
cukor 40 dkg
citrom 1 db
víz 1 dl
szalicil 1 késhegynyi