r
Nosalty Logó

Lecsó télire

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Kozák Brigitta
Lecsó télire
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 254 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1016 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 17 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1677.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    133 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    137 mg
  • Foszfor
    284 mg
  • Nátrium
    1115 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.5 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    1242.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    358 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    728 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    100 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    157 micro
  • Kolin:
    79 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    677 micro
  • β-karotin
    3951 micro
  • β-crypt
    57 micro
  • Likopin
    12865 micro
  • Lut-zea
    3411 micro
Összesen 254 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.8 g

Zsír

  • Összesen
    9.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6710.4 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    531 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    548 mg
  • Foszfor
    1136 mg
  • Nátrium
    4462 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    230 g
  • Cukor
    131 mg
  • Élelmi rost
    80 mg

VÍZ

  • Összesen
    4970 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    1430 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    23 mg
  • C vitamin:
    2911 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    401 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    28 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    628 micro
  • Kolin:
    314 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2709 micro
  • β-karotin
    15802 micro
  • β-crypt
    230 micro
  • Likopin
    51460 micro
  • Lut-zea
    13645 micro
Összesen 1016 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    111.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    19 mg
  • Nátrium
    74 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    48 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    45 micro
  • β-karotin
    263 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    856 micro
  • Lut-zea
    227 micro
Összesen 17 Kcal
  • Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Előkészítünk kb. 15-20 db 300 ml körüli befőttes üveget, melyeketkimosunk, és szárazra törlünk. Fontos, hogy jól zárjon a tető!
  2. A paradicsomokat forró vízbe dobjuk egy fél percre, hogy könnyen le tudjuk húznia héját, majd nagyobb darabokra vágjuk.A paprikákat felszeleteljük.
  3. Egy nagyobb edénybe odatesszük a paradicsomot főni. Amikor levet enged, beletesszük a felszeletelt paprikákat és a sót, majdkb. 10 percig főzzük. 10 perc elteltével keverünk bele 1 csapott tk szalicilt.
  4. Végül üvegekbe adagoljuk, és a tetőkkel szorosan lezárjuk azokat.
  5. Szárazdunsztba helyezzük, amíg ki nem hűlnek. Ez általában 1-2 nap.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 305
  • 7 napos nézettség: 2023
  • Össznézettség: 490658
  • Feltöltés dátuma: 2010. július 10.

Ajánló

Rizzsel, tojással vagy kolbásszal igencsak szívderítő vacsora egy téli estén. 

Receptkategóriák

Lecsó télire
Kozák Brigitta 15 recept

Nem tagadom, hogy a nyári, friss alapanyagokból készült lecsó nem hasonlítható össze a téli, befőzött változattal, de amikor télen háromszor annyiba kerül egy kiló paradicsom, aminek szinte semmi íze nincs, akkor jól esik levenni a polcról a még mindig gyönyörűen piros, üde lecsósüveget.  A receptből nem maradt ki a hagyma. Abból mindig frisset szoktam használni. Kevés olajon megpárolom, majd ehhez adom a többi alapanyagot.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Szia Brigi! Én kezd? háziasszony vagyok, nem tudom mi az a szárazdunsz? Köszi: Kati

Törölt felhasználó

Akarom mondani: szárazdunszt. A t lemaradt!:D

Kozák Brigitta

Kedves Kata! Ahhoz, hogy a bef?ttek sokáig elálljanak, lassan kell ?ket kih?teni. Ez azért fontos, mert minél tovább ?rizzük meg az üvegek magas h?mérsékletét, annál több - esetlegesen jelenlev? - mikroorganizmus pusztul el. Én már az el?készítés során el?veszek vastag pokrócokat és párnákat; majd ezekkel a szorosan egymás mellé pakolt üvegeket alaposan bebugyolálom. Az üvegeket rakhatod papírdobozba vagy egyenesen a földre terített pokrócra. A lényeg, hogy jó alaposan be legyenek takarva. Ez a h?lési folyamat 2-3 napig is eltarthat. Mikor kih?ltek, ki lehet rakni a polcra. Írtad, hogy kezd? háziasszony vagy, de ezzel a recepttel tuti sikered lesz. Elronthatatlan :)) Minden jót kívánok! Sok örömöt a konyhában!!! Brigi :)

Törölt felhasználó

Kedves Brigi! Köszi a választ, lehet hogy megpróbálkozom akkor ezzel! És akkor így nem is kell fejjel lefelé fordítani, mint a lekvárt? Üdv.:Kata

Kozák Brigitta

Szia Kata! Én nem szoktam forgatni. Szerintem nem szükséges; így is teljesen jól eláll. Sok sikert!:)

Törölt felhasználó

Én úgy szoktal eltenni, hogy csakis els?osztályú paprika-paradicsom, én is forró vízben lehántolom a paradicsomot, az edénybe egy mokkáskanálnyi zsírt teszek, és a feldarabolt paprikát-paradicsomot csak az els? rottyanásig f?zöm, nem teszek bele semmit, sem sót, sem szalicilt, viszont amikor telitöltöttem az üveget, rázárom a kupakot, és egy pillantás erejéig felfordítom az üveget, hallani, amikor visszafordítom, hogy cuppan egyet (vákum keletkezik), ami által légmentesen záródik a kupak, dunszt neki, majd be a spájzba, a polcra, és decemberben, vagy januárban zsíron dinsztelt hagymára ráöntve friss lecsó rittyentek a családnak. Frissen ropog a szájban. hmmm.

Törölt felhasználó

En le szoktam fagyasztani.

Törölt felhasználó

Ha csak azt vesszük figyelembe, hogy az élelmiszeripar évente usqve 100 000 vegyszert vet be, a hatékonyabb gyártás érdekében, ami természetesen ellen?rizhetetlen, valamint, hogy a term?talaj annyira ki van zsigerelve a nagyüzemi gazdálkodás folytán, hogy a növények szinte nulla ásványokat tartalmaznak, akkor igazán fontos, hogy tudjuk mit is eszünk, és tegyünk érte.

Törölt felhasználó

Évek óta rakok el lecsót,amit teljesen készre f?zök, tehát: hagymát párolok b? olajon,közben a paradicsomot leforrázom,és ha már a hagyma jó, beleteszem,utána máris a felszeletelt paprikát.Jön bele a só,és készre f?zöm.Üvegekbe rakva,egy ici - pici szalicilt teszek rá,lezárom,és száraz dunsztba teszem. Télen nincs más gondom mint kis melegíthet?s lábasba öntöm,és tetszés szerint,vagy tojást,vagy rizst-tarhonyát teszek bele.Ennél gyorsabb étel nem hiszem,hogy létezik!!!

Törölt felhasználó

Köszönet Storynak. Én is így teszem el, nagyon jó. A hagymán meg a zsiradékon,olajon gondolkodjon el aki azzal rakja, hisz ízromlást okozhatnak. Speciel az avasodásra gondolok. Jóindulattal kaptam "Nagyi lecsóját", zsirral,na az egy mozdulattal ment is a helyére a felbontást követ?en. Üdv

Hajnal80

Jajj,ne haragudj kedves Banánoszoli,de olyan jót nevettem.Story az nem valaki,hanem a recept története.A köszönet Kozák Brigittát illeti.

Törölt felhasználó

Egy trükk, amit nektek is érdemes kipróbálni: A tartósítószer nélkül elkészített, forrón üvegbe rakott lecsóra EGY UJJNYI ÉTOLAJAT öntök, utána dunszt. Én hagymával készre csinálom (mint spicur), teszek kis üvegekbe is (egy személyes, vagy egy pököltbe való adag) Kett?mj év múlva is frissnek t?nik - tartósítószer nélkül.

Törölt felhasználó

sziasztok NE használjatok szalicilt mert méreg,helyete inkább a nátrium benzoátot.

Törölt felhasználó

Ami súlyosan rákkelt?. Gratulálok.

Tetej

Én is étolajat öntök a tetejére, de nem mindegy hogy milyet .Mert a hidegen sajtolt olajtól megromlik. Én már jártam így. Vagyis kimondottan VÉNUSZ NAPRAFORGÓ étolaj jó rá. Én abban is süt?m,amíg a víz el nem f?l róla. Így hosszú ideig eláll.

Törölt felhasználó

Sziasztok! Évek óta teszek el télre lecsót, mert semmilyen más formája nem olyan élvezetes. Nagyon szeretjük a csíp?set, ezért mindig bogyiszlói paprikából csinálom, általában 15 kg-ból, ugyanannyi paradicsommal aminél fontos, hogy jó édes és leveses legyen./ édes paprikából is jó, lényeg, hogy vastag húsú legyen/ Ehhez a mennyiséghez egy fél kiló disznózsírt teszek még. Ez nagyon jól tartósít és feljön a tetejére, ahonnan használatkor le lehet venni, ha valaki nem szereti. A paradicsomot meghámozom és felteszem f?ni, ezalatt a paprikát összevágva beleteszem. Innent?l már csak egy alapos összef?zés kell / mennyiségt?l függ?en max 10-15 perc/ A paprika maradjon jó roppanós, csak alaposan hevüljön át.Sem sót sem más ízesít?t nem teszek rá. Úgy tapasztaltam, hogy a sótól összeesik a paprika. Ez így egy lecsó alap lesz, a többi hozzávalót, majd frissen........ Ha kell?en felfort, üvegekbe töltöm és a tetejére egy késhegynyi nátrium-benzoátot szórók, lezárom és megy a száraz dunsztba. Általában marad ki lé, azt külöm elteszem. A felhasználása sokrétü, lehet izesít?, vagy ragú stb.... is Remélem sikerült kedvet csinálnom ehhez a technológiához is...

Törölt felhasználó

Én is étolajat öntök a lecsó tetejére. Nem avasodik meg, attól hamarabb elfogy :) Felbontáskor le lehet önteni és mégsincs benne tartósítószer! Brrr! A szárazdunszthoz egy ötlet: én újságpapírral bélelt h?t?táskába állítom bele a forró lecsóval (vagy bármivel) teli üvegeket. Ha a hideget tartja, akkor a meleget miért ne tartaná? Kisebb helyet foglal, mint egy halom pokróc, párna és 12 db 700ml-es üveg kényelmesen elfér benne :)

pásztorné73

 Nagyon sok üveg lecsót teszünk el, télen kész vitamin és kiadós reggeli vagy vacsora. A paradicsomot feldaraboljuk, felf?zzük,majd ledaráljuk paradicsom darálón. A levet visszatesszük f?ni, hagyjuk s?r?södni, majd a feldarabolt paprikát beletesszük. Egy pár perc és kész. Majd szalicilt vagy nátrium-benziátot kavarunk bele. Forrón üvegekbe töltjük és mehet a polcra. Télen hagymát megsütünk és megy rá az üvegb?l a lecsó.

Klaudia

Megcsináltam ,mindent úgy ahogy írtad. Igaz csak fél adagot. Kíváncsian várom télen a végeredményt . Biztos jó lesz ,és mért ne lenne jó igaz? Üdv. DIA

almaszirom

Sziasztok! Én a babzsák fotelben dunsztolok, a polisztirol golyócskák oly jól szigetelnek, hogy még egy hét múlva is melegek az üvegek. Sajnos ezt a receptet kicsit kés?n találtam, így idén már nemigen tudom kipróbálni, de elmentettem!

andora22

Hogy ez micsoda ötlet!!! - mármint a babzsák! Csak a gyerekem el ne feledkezzen magáról :) meg az üvegekr?l ...

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek