r
Nosalty Logó

Töklekvár

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
ze(n)derta
Töklekvár
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 522 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 2087 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 111 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    317.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    153 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    133.7 g
  • Cukor
    128 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    221.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    58 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    161 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    520 micro
Összesen 522 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.8 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1271 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    612 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    202 mg
  • Foszfor
    276 mg
  • Nátrium
    160 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    534.8 g
  • Cukor
    510 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    886.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    59 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    233 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    160 micro
  • Kolin:
    71 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    644 micro
  • β-crypt
    36 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2079 micro
Összesen 2087 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    67.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    15 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.3 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    110 micro
Összesen 111 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tököt, vagy cukkinit meghámozzuk, éslegyaluljuk.
  2. A citromokat megmossuk, majd 2-3 mm-es szeletekre, azokat pedig csíkokra vágjuk.
  3. 0,5 dl vízzel szirupot főzünk a cukorból, majd ha forr, beletesszük a citromot és kevergetve kb. 10 percig együtt főzzük.
  4. Először habot vet, de ennyi idő alatt nagyjából elfövi a habját.
  5. Beletesszük a gyalult tököt, és állandó kevergetés közben még 10 percig főzzük.
  6. Azon forrón kisebb, sterilizált üvegekbe tesszük, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 21
  • 7 napos nézettség: 87
  • Össznézettség: 40297
  • Feltöltés dátuma: 2009. július 07.

Ajánló

Az üveg fedele alá én celofánt is szoktam rakni, mégpedig úgy, hogy a szalicilt a két réteg közé teszem. Így gyakorlatilag megóvja a befőttet a kívülről jövő fertőzéstől, de mégsem kell megennünk a tartósítószert.

Receptkategóriák

Töklekvár
ze(n)derta 188 recept

A citrom savanyú íze jól átjárja a semleges ízű tököt, így a végén egy nagyon kellemes dzsemet kapunk.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Örülök, hogy megtaláltalak Benneteket!!! Üdv: Károly

ze(n)derta

kedves Károly! a többiek nevében is köszönöm. nagyon jó tallózást, és f?z?cskézést kívánok! üdv, toma

Éva-Anyóca

Rengeteg cukkinim lesz,szerencsére,persze lehet rántva,töltve stb., de ezt is kipróbálom.Köszi.Éva

ze(n)derta

kedves Éva! mindenképp a zsenge cukkinikkel próbáld meg, mert azoknak még eléggé semleges az íze, így jobban érvényesül a citrom. sok-sok cukkinit és jó lekvárf?zést! üdv, toma

Éva-Anyóca

köszi!cukkini rengeteg,sárga szín? a legtöbb, és ez zsenge, nem magos, nem is kell pucolni, imádom,mindenre használható!Már csak a napfény ne menjen el, ha végre megjött, és akkor sok lesz bel?le!Köszi:Éva-Anyóca

ze(n)derta

remélem legalább annyi napsütést kapuk majd, mint az elmúlt héten... jó lekvárf?zést! üdv, toma

Éva-Anyóca

Köszi! Éva-Anyóca

Zoboly

Nádcukor helyett a répacukor is jó? Zoboly

ze(n)derta

kedves Zuboly! természetesen a répacukor is megteszi ;-) sok sikert a lekvárf?zéshez! üdv, toma

reidleva

Elkészíthet? -e cukorbetegeknek való bef?z?cukorral a töklekvár?

ze(n)derta

kedves Éva! sajnos nem tudom. még nem próbáltam ezt a bef?z? cukrot. de gondolom el lehet készíteni vele. sok sikert! üdv, toma

reidleva

Köszönöm a választ,megpróbálom.Kellemes napot,rohanok kutakodni újabb finomságok után.Remek ez az oldal,nagyon kedvelem.Üdv mindenkinek,Éva

ze(n)derta

kedves Éva! a többi lelkes publikáló nevében is köszönöm a dícsér? szavakat! további jó keresgélést és sikeres próbálkozásokat! üdv, toma

Törölt felhasználó

Szia! Nagyon finom lett, jó kis recept!

ze(n)derta

kedves Renitens! a nevedhez képest meglep?en kedves kommentet kaptam T?led;-) nagyon köszönöm! üdv, toma

Törölt felhasználó

kedves Toma! nagyon örülök hogy megtaláltam ezt a receptet!Idén rengeteg tök terem a telkünkön,és párom apukája folyton adogatja,vagyis most kezd?dik,hogy itt a tök,ismét leszedtem egyet,vigyétek egyétek:)de egy id? után herótom lesz t?le,és így pedig majd télen is élvezhetjük,gondolom kalácsra kenve eszitek?mint a lekvárt... köszi,üdv.:zsuzsi

ze(n)derta

kedves Szneki! igen, a lekvár minden felhasználási formájában csodás: kenyérre, kalácsra, süteményre kenve. igazi csemege a téli napokra! további szép nyarat! üdv, toma

Törölt felhasználó

Én fagyasztott tökb?l és narancsosan készítettem el. Nagyon klassz lett, annyit kellett módosítani, hogy botmixerrel összedolgoztam a masszát a végén, és kellett hozzá még tennem citromlevet, mert nekünk így egy kicsit túl édes volt. (Legközelebb fele ennyi cukorral próbálom ki!) De a lényeg: nagyon pikáns, fincsi lekvár lett, köszönöm a receptet!!! :)

ze(n)derta

kedves Igaagrav, köszönöm, hogy megosztottad velünk! nem gondoltam volna, hogy télvíz idején a fagyasztóból is el lehet készíteni. még egyszer köszi! üdv, toma

krisztina1125

Kezd? lekvárkészít? lévén kérdezem, tudna valaki segíteni, hogy kell száraz dunsztba tenni valamit? És még annyi, hogy nem kell bele semmi tartósító, ha nem azonnali fogyasztásra,hanem télire szeretném eltenni?

madarka67

Szia! Ma kipróbáltuk! Nagyon finom. Cukkinis piskótába beletettük, nagyon jó! Aki nem tudja nem gondolja, hogy a tésztában és a lekvárban is tök van. :D Kipróbálom naranccsal is, biztos azzal is jó. Hétvégére is megsütöm, jönnek vendégek. Nem fogjuk elárulni, hogy tököt esznek.

Törölt felhasználó

Most f? a lekvár. Nem lesz hig egy kicsit?

Törölt felhasználó

Kicsit hamar kérdeztem, mert nem lett hig. Már szárazdunsztban van. Igaz, én botmixerrel áttörtem, hogy krémesebb legyen. Kiváncsi vagyok az izére holnap, ha kihült. Egyébként köszönöm a receptet, mert hál'istennek van tök b?ven.

Törölt felhasználó

Nekem kissé kesernyés íze lett,gondolom a citromtól.Pedig nagyon jó lett az állaga és az illata is.Tudnál tanácsot adni mit ronthattam el? Üdv molnine

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?