Csemegeuborka tartósítószer nélkül recept

Csemegeuborka tartósítószer nélkül
Csemegeuborka tartósítószer nélkül
90 perc / előkészület: 60 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk a családban megoszlik a télire elrakott uborka, ki a csemegét szereti jobban, ki a vizeset (savanyú). Én mindegyik formában kedvelem, ez attól függ, milyen fogáshoz esszük. A kedvenc akkor is a tartósító nélkül eltett kovászos uborka, az ver mindent, mivel télen is azt esszük, összemosódnak az évszakok.

hozzávalók / 4 adag

Az uborkához (16 db 7,2 dl-es üveghez)

Az ízesítéshez (üvegenként)

ajánlat

Ajánlom mindenkinek, aki szereti a roppanós, minden ízében friss uborka ízt. Egy két üvegbe szoktam borókabogyót tenni, egy kicsit megvadítja.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tartósítószermentes csemegeuborka, házi csemegeuborka, fűszeres uborkabefőtt
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az apró, hibátlan, ép uborkákat alaposan megmossuk.
  2. Az erre a célra használatos kefénkkel átsíkáljuk, a végeit csak épp hogy levágjuk.
  3. Az üveg aljára helyezzük a kaprot, majd egyesével szépen állítva, elrendezzük az üvegekben az ubikat.
  4. Közé tesszük a tormát, és belekanalazzuk a fűszereket (lásd hozzávalók), a tetejére babérlevelet teszünk.
  5. Majd a hideg vízzel elkevert alaplével felöntjük.
  6. Csavaros kupakokkal légmentesen lezárjuk az üvegeket.
  7. Befőzőautomatába tesszük két sorba, és a táblázat szerint 90 fokon 30 percig dunsztoljuk.
  8. Más dolgunk nincs vele, mint jó ízűen elfogyasztani!
  • sütési hőfok: 90°C
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 31
össznézettség: 43 159
elküldve: 8
receptkönyvben: 250
elkészítve: 4/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Csak Természetesen

Mióta szakács: 2012.02.29.
23 recept
hirdetés

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sacika79
Sacika79 szo, 2014-08-09 13:39

Sziasztok!
Valaki tudna abba tanácsot adni hogyha 20%-os ecettel csinálom akkor ergo csak a fele kell bele? Vagy ezt milyen arányba szokták alkalmazni ilyenkor?
Előre is köszönöm
Cecil

Shephard
Shephard p, 2014-06-13 12:52

Szia,
évek óta szerettem volna egy ilyen automatát, tegnap végre szert tettem rá, hétvégén kipróbálom a te mézes-cseresznyés recepteddel :) Kérdésem az lenne, hogy almapaprikát hogyan lehetne eltenni? Ezzel a csemegeuborka recepttel gondoltam, jó lehet így? :)

Incike81
Incike81 / Incike81 cs, 2013-05-30 22:07

Tetszik a recept,de nekem nincs ilyen automatám. Hogyan készítsem el szerintetek anélkül?
Köszi!

vending
vending h, 2012-12-03 21:38

Kedves kobt1961!
Minden várakozásomat felülmúlta ez a recept !
Fenntartásaim voltak az ecet miatt.Nemrég bontottuk fel az első üveg uborkát ,és nagyon jól sikerült,
Egyáltalán nem savanyú,nagyon jól összeértek az ízek,és ropogós.
Mindenkinek csak ajánlani tudom ,akinek van befőzőautomatája.
Már gyűjtöm a 7,2 üvegeket ,mert az uborkát ezentúl így teszem el.
(szinte minden héten benézek hozzád ,hátha tettél fel új recepteket)
Üdvözlettel Kata

vending
vending cs, 2012-08-09 22:33

Kedves kobot1961!
Ma kipróbáltam ezt a receptet.Az ecet mennyisége egy kicsit megijesztett,de nem változtattam az arányokon mivel neked már 7 év tapasztalatod van az automatával kapcsolatban Mennyi idő múlva érnek össze az ízek? Ugyanis ez lesz az első alkalom ,hogy az automatát használom. Nagyon kíváncsi vagyok a végeredményre,és szeretnék felbontani majd egy üveggel.Az uborka mellé lehet e tenni karfiolt, hagymát és sárgarépát? Vagy mivel nem egy a főzési idejük ne próbálkozzak ilyennel ?
Köszönettel vending

kobot1961
Csak Természetesen / kobot1961 sze, 2012-09-05 22:35

Kedves vending!

Ne haragudj, de eddig nem tudtam válaszolni...
Szerintem már megkóstolhatjátok, ha eddig kibírtátok:) Persze az idő előrehaladtával, jobban összeérnek az ízek. Mint már írtam az előzőekben, a só és a cukor mennyiség kompenzálja az ecet mennyiséget. Az a tapasztalatom, hogy savanyúságok levének sokkal intenzívebbeknek kell lennie, mint egy azonnali fogyasztásra készült változatoknak.
Ha nem vagy biztos az ízesítésben készíts inkább többfélét, ugyan úgy egyszerre dunsztolhatod.
Az uborka mellé tehetsz karfiolt, hagymát és sárgarépát is és a savanyúság programon (90 fok 30 perc) dunsztold. Eláll és ropogós marad, én is szoktam vegyes savanyúságokat készíteni.

Üdv. Csak Természetesen

WhiteMagic
WhiteMagic / WhiteMagic k, 2012-04-17 20:22

Hello!
Jó csemegeuborkát még nem ettem, ami házilag készült, mert túlságosan ecetes íze volt. Ezzel az ecet mennyiséggel nem lesz nagyon ecetíze?
Engem is nagyon érdekelne ez a befőző automata. Abban, hogy pontosan hol lehet beszerezni tudnál segíteni? Gondolom, hogy ez nagyban megkönnyíti a befőzők dolgát.
Üdv, WM

kobot1961
Csak Természetesen / kobot1961 sze, 2012-04-18 21:50

Szia WhiteMagic!

Családomnak nagyon ízlik ez a variáció, szerintem a cukor és a só kompenzálja az ecet mennyiséget. Finoman átérik az uborka a fűszerekkel és ropogós marad. Ha az ízesítésben nem vagyok biztos, akkor mindig több variációt készítek, felcímkézem az üvegeket, ráírva az arányokat.
A befőzőautomata nem receptek alapján működik, egyszerre akár több ízesítéssel is kitudom dunsztolni és tesztelni a családon, hogy legközelebb melyiket készítsem.
Valóban nagy segítség, amióta használom nem okozott gondot, hogy bebarnul, vagy megpuhul valami, soha nem romlott meg semmi, nem kell szárazdunszt. Már alig várom, hogy elkezdődjön a szezon!
A www.befozoautomata.hu oldalon tudod megnézni, én anno újságban láttam.

varadizsike
vzsike / varadizsike k, 2012-03-27 18:07

Nagyon tetszik a recepted, biztosan ki fogom próbálni a nyáron, mivel a Tőled kapott tipp alapján megrendeltem a befőzőautomatát, holnap fog megérkezni. Nagyon megtetszett, szerintem nem fogom megbánni, annak ellenére, hogy nagyon drága volt. Most szeretném kipróbálni céklával, mert a fiam imádja. Majd figyelem a receptjeidet.
Szép napot! Üdv: Zsike

kobot1961
Csak Természetesen / kobot1961 sze, 2012-03-28 09:52

Abban biztos vagyok, hogy nem fog csalódást okozni a befőzőautomata és azt is befőződ majd ami eddig eszedbe sem jutott. Én amikor elkezdtem használni és megtapasztaltam, hogy mennyire könnyű így befőzni, szinte szárnyra kaptam és őszre tele lett a kamra mindenféle finomsággal.
Megnéztem az árát, 7 éve is 39900 Ft-ba került, ami azt jelenti, hogy eddig évi 5700 Ft -ba került nekem a befőzés automatával. Tartósítószerre viszont nem költöttem és a cukorból is kevesebb fogyott. Szerintem nagyon behozza az árát és sokkal takarékosabb mint a hagyományos befőzés.
Sok örömet kívánok hozzá!

Üdv, Csak Természetesen

varadizsike
vzsike / varadizsike cs, 2012-07-26 13:15

Szia! Meg kell osztanom Veled az élményeimet. Nagyon hálás vagyok, amiért általad megismertem ezt a befőző automatát. Már alig férek a befőttektől, lekvároktól, savanyúságoktól a kamrában és még nincs vége, már vennem kellett üvegeket, pedig rengeteg volt. Nem hittem, hogy ez ennyire rabul ejt, de mindent befőzök, amit lehet. Még egyszer köszönöm és csak ajánlani tudom mindenkinek! Üdv: Szép napot!

kobot1961
Csak Természetesen / kobot1961 v, 2012-07-29 23:43

Kedves varadizsike!

Nagyon-nagyon örülök, átérzem örömöd, én is ugyan így voltam, és még 7 év után is szuper találmánynak tartom.
Most már várom a te receptjeidet is :)))

Üdv. Csak Természetesen

667