Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Paradicsomlé

Paradicsomlé
Paradicsomlé
360 perc / előkészület: 60 perc főzés: 300 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fiaim körében azóta  nagy kedvenc a paradicsomleves, amióta friss paradicsomból csinálom. Télen ezt nehezen tudnám kivitelezni, ezért  minden  évben július végén két napig paradicsom konzerváló üzemmé alakul a konyhám. 
A házi készítésű paradicsomlé össze nem hasonlítható az üzletben kaphatóval. Egész évben felhasználható leveshez, szószokhoz, töltött paprikához, vagy csak lehűtve ivóléként is nagyon finom.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A paradicsomokat gondosan megmossuk, félbevágjuk és  beletesszük egy befőzésre alkalmas lábasba.
  2. A levét egy kicsit kinyomkodjuk és alacsony hőfokon 2 órán keresztül főzzük. (néha megkeverjük) 
  3. Paradicsom passzírozón átpasszírozzuk és az így kapott levet további 3 órán keresztül forraljuk.
  4. Ízesíthetjük sóval, borssal, cukorral. (ezt megtehetjük közvetlenül fogyasztás előtt is)
  5. Üvegekbe szedjük, tetejére 1 késhegynyi szalicilt tesszük és azonnal lezárjuk.
  6. Száraz dunsztba tesszük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 51 958
elküldve: 4
receptkönyvben: 319
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Kiki

Mióta szakács: 2008.08.27.
476 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kalória: alacsony
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: télire
hasonló kategóriák: kompót, fűszerek házilag, befőtt

egyéb elnevezések

házi paradicsomlé, paradicsomlé házilag

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

margica
margica Sat, 2012-08-18 21:47

2010.06.15 07:06
demenybandi
és miért kell a sütőbe rakni az üvegeket, csírátlanítani, vagy van más funkciója is?
egyébként tettszik a rövid főzés idő, én se főzöm 10 percnél tovább és tarósító nélkül a tavajiból egészségesen ücsörög az üveg a polcon.

P.Klára
P.Klára Sun, 2011-08-28 15:46

Én csak azért főzök be paradicsomot, mert szegény férjem molyol mindig a kertben, és sajnálom, ha feleslegesen dolgozik vele.Idén főztem be 20 üveggel, igaz, a tavalyi nagy része is ott van a pincében. Főleg azért, mert annyi víz volt a pincében, hogy le sem tudtunk menni. Levesekbe/gulyás, lebbencs/ én inkább fagyasztott paradicsomot teszek.
Nyersen ledarálom, ez a szerkentyű külön választja a héját, magot-bár néhány mag átkerül. 45 percig sűrítem, főleg azért, mert ha kevesebb ideig főztem, akkor a lé sűrűje lement az üveg aljára, a tetején meg volt ilyen átlátszó, vízszerű réteg, és ezt nem szerettem.Ízesítést nem teszek bele semmit - ha főzöm, ízesítem. Inni meg nem innám meg, ha fizetnének sem:((
Szóval az 5 órás főzésnek az lehet a logikája, hogy sűrűbb lesz, és kevesebb üveget igényel.

Zsuzsa53
Zsuzsa53 Thu, 2011-09-08 14:30

5 kg paradicsomot jol megmosunk,daraboljuk 1dkgnátriumbenzonáttal elkeverjük,tehetünk bele 3 ek.sót.6 ek.cukrot, 1 napig állni hagyjuk,ekkor áttörjük és üvegekbe töltjük,lekötjük és helyére tesszük.

hervado
hervado Wed, 2011-08-10 17:30

Szép napot mindenkinek! Nekem is van ilyen paradicsom paszirozóm ami külön válassza a héjat és a paradicsom húsát....igaz még a nagymamámé volt, és már én is nagyi vagyok...és pont olyan receptet keresek ,amit nem kell főzni...hallottam már róla de sajna nem jutottam hozzá...Kedves Lajos ha lenne kedves és megírná mitől áll el nyersen a paradicsomlé, nagyon megköszönném...üdv:Bözsi mama

bodibarbara
Bődi Barbara / bodibarbara Tue, 2010-08-03 07:40

Sziasztok! Én tavaly elég sokat kínlódtam a paradicsompasszírozással, és ráadásul nem is volt hatékony, mire rájöttem, hogy van nekem gyümölcscentrifugám is... szóval a különbség leírhatatlan, sokkal krémesebb, sűrűbb paradicsomlevet kapok így. Én nyersen átnyomom a gyüm.centrifugán (elég szaporátlan, mert kicsi az adagolója) majd kb. 1 óráig főzöm - még így is elég sok víz elpárolog.
Egyébként a vitaminokat leszámítva, nekem az a fontos, hogy tudom, hogy a saját kertemből származó, nem vegyszerezett, a gyerekekkel közösen leszedett paradicsomból készül. Persze a gyüm.centrifugát a nagylányom (5 éves) kezeli..... üdv! Barbi

demenybandi
demenybandi / demenybandi Tue, 2010-06-15 07:59

Hát én nem bonyolítom túl a paradicsom befőzését! Nekem nincs sok időm a befőzésre, mégis tele van a kamra a nyári ízekkel: Ezt a következők szerint készítem:
A paradicsomot a szokásos módon megmossuk, feldaraboljuk, és nyersen paszírzón áttörjük, egy megfelelő méretű fazékba. Fel tesszük a tűzhelyre főni. közbe-közbe kevergetjük. Mikor kezd melegedni, mondjuk a kezünk még elviseli, fogjuk a tisztára mosott fertőtlenített üvegeket, és betesszük a hideg sütőbe, a legalacsonyabb lángra állítjuk ( nekem gázsütőm van) és elkezdjük melegíteni az üvegeket. Amikor a sütő már felforrósodott, lekapcsoljuk, az ajtót csukva hagyjuk. Próbáljuk úgy időzíteni, hogy a paradicsomlé forrása, és a sütő felforrósodása egy időre essék. A paradicsomlét forrás után még 2 percig rotyogtatjuk, majd a forró üvegekbe töltjük. Lezárjuk a szokásos módon, és a megtöltött üvegket körbetekerjük törölközővel, így hagyjuk kihülni.
Ebben a receptben nincs tartósító, és csak arra kell vigyázni, hogy a forró üvegeket csak konyhai kesztűvel fogjuk meg. Arra még figyelni kell, hogy bár a paradicsom és az üvegek egyforma hőmérsékletűek, azért a fokozatos feltöltés elvét be kell tartani.az üvegeket pedi egyesével kell kiszedni a sütőből, és mindig vissza kell csukni az ajtót!
Ennek a receptnek két hátránya van:
Az elkészíthető mennyiség függ a sütőben elférő üvegek mennyiségétől, a másik pedig az, hogy soha sem marad belőle.
Így tartósítószer nélkül is bármeddig eláll!

Robi1981
Robi1981 Sun, 2010-03-28 16:13

Javaslom mindenkinek,hogy a tartósítószert 2 celofán közé tegye ne a paradicsomlébe(Befőttekre is vonatkozik).Eszünk elég tartósítószert.Nem romlik meg!Mi mindent így teszünk el!

lolo
lolo / lolo Wed, 2010-01-06 12:27

Minden zöldségben és gyümölcsben több vitamin és többféle egyéb tápanyag van. Mindegyik más más hőfokon és más időtartam után "illan el". A leghamarabban a c-vitamin vész kárba. Ha jól tudom már 70 fokon pár perc főzéssel vége. Vannak azonban olyanok, melyek magasabb hőfokot, valamivel több főzést is kibírnak. Akit pontosan érdekel keresőbe beírva nagyon sok cikket talál róla és pontos információt. Azonban 5 órát szerintem semelyik nem bír ki. Én eddigi befőttjeimet, kompótjaimat és mindent amit elteszek, csak a lehető legkevesebb ideig főzöm és ha lehet éppen csak megrottyantom, hogy 1-2-őt buggyanjon és kész elzárom. Nem értem miért jobb ha a paradicsotot ennyit főzzük ha még utána át is van nyomva-pürésítve. Állás közben még utána úgy is összeérik az íze, nem? Ha valaki magyarázattal tud szolgálni a hosszú főzésre, azt szívesen veszem. Idén sikerült úgy eltennem lekvárt, hogy az üvegeket és tetejüket jól kifőztem egy nagy kondér vízben, kifőzött fémfogóval értem csak hozzá és semmilyen tartósítószert nem használtam. Csurig megraktam. Szépen megmaradt mind és felbontás után sem romlanak meg. Jó befőzést kívánok mindenkinek!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2008-10-16 09:22

egyetértek Krisztinával: nyilvánvaló, hogy senki sem a vitaminbevitel miatt készíti a házi paradicsomlevet, inkább azért, mert nem lehet egy lapon említeni a boltival
ha maga készíti az ember, tudja, mi van benne, és nincs telenyomva adalékanyagokkal, tartósítószerrel stb...

benvolio75
benvolio75 Wed, 2008-10-15 20:58

Hát, ha egy paradicsomlevet 5 órán keresztül főznek, kérdem én, mennyi vitamin marad benne? SEMMI.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-10-18 12:16

Persze hogy nem kell főzni,egy percet sem!!Van egy darálóm ami szétválasztja a héját meg a magot is.A tiszta pari lét ízesítem sóval cukorral,borsal és zeller zöldel.Hmmm ficsi nedű.

Tóth Krisztina
Kiki / Tóth Krisztina Thu, 2008-10-16 08:55

Tényleg nem sok. De 1 óra főzés után is pont ugyanannyi. Nem is a hatalmas vitamin tartalma miatt készítem télire, hanem mert finom és tudom, hogy mi van benne. A vitamin utánpótlás leginkább nyers zöldségekből és gyömölcsökből történik (nálunk). Ha van ötleted, hogy hogy lehet vitaminban gazdag paradicsomlét készíteni megköszönöm ha megosztod velem.

244
paradicsom 5 kg
szalicil 1 késhegynyi
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
cukor 2 ek