r
Nosalty Logó

Paradicsomlé

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Paradicsomlé
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 244 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 977 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 20 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    632.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    125 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    138 mg
  • Foszfor
    300 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.6 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    1181.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    525 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    171 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    99 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    188 micro
  • Kolin:
    84 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1263 micro
  • β-karotin
    5613 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    32163 micro
  • Lut-zea
    1538 micro
Összesen 244 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    44 g

Zsír

  • Összesen
    10 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2531.2 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    500 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    550 mg
  • Foszfor
    1200 mg
  • Nátrium
    250 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    214.5 g
  • Cukor
    151 mg
  • Élelmi rost
    60 mg

VÍZ

  • Összesen
    4726 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2100 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    27 mg
  • C vitamin:
    685 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    395 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    30 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    750 micro
  • Kolin:
    335 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5050 micro
  • β-karotin
    22450 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    128650 micro
  • Lut-zea
    6150 micro
Összesen 977 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    50.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    24 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    94.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    101 micro
  • β-karotin
    447 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2563 micro
  • Lut-zea
    123 micro
Összesen 20 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A paradicsomokat gondosan megmossuk, félbevágjuk és beletesszük egy befőzésre alkalmaslábasba.
  2. A levét egy kicsit kinyomkodjuk és alacsony hőfokon 2 órán keresztül főzzük. (néha megkeverjük)
  3. Paradicsom passzírozón átpasszírozzuk és az így kapott levet további 3 órán keresztül forraljuk.
  4. Ízesíthetjük sóval, borssal, cukorral. (ezt megtehetjük közvetlenül fogyasztás előtt is)
  5. Üvegekbe szedjük, tetejére 1 késhegynyi szalicilt tesszük és azonnal lezárjuk.
  6. Száraz dunsztba tesszük.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 23
  • 7 napos nézettség: 114
  • Össznézettség: 55920
  • Feltöltés dátuma: 2008. szeptember 06.

Receptkategóriák

Fiaim körében azóta  nagy kedvenc a paradicsomleves, amióta friss paradicsomból csinálom. Télen ezt nehezen tudnám kivitelezni, ezért  minden  évben július végén két napig paradicsom konzerváló üzemmé alakul a konyhám.  A házi készítésű paradicsomlé össze nem hasonlítható az üzletben kaphatóval. Egész évben felhasználható leveshez, szószokhoz, töltött paprikához, vagy csak lehűtve ivóléként is nagyon finom.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Hát, ha egy paradicsomlevet 5 órán keresztül f?znek, kérdem én, mennyi vitamin marad benne? SEMMI.

Törölt felhasználó

Tényleg nem sok. De 1 óra f?zés után is pont ugyanannyi. Nem is a hatalmas vitamin tartalma miatt készítem télire, hanem mert finom és tudom, hogy mi van benne. A vitamin utánpótlás leginkább nyers zöldségekb?l és gyömölcsökb?l történik (nálunk). Ha van ötleted, hogy hogy lehet vitaminban gazdag paradicsomlét készíteni megköszönöm ha megosztod velem.

Törölt felhasználó

Persze hogy nem kell f?zni,egy percet sem!!Van egy darálóm ami szétválasztja a héját meg a magot is.A tiszta pari lét ízesítem sóval cukorral,borsal és zeller zöldel.Hmmm ficsi ned?.

Törölt felhasználó

Kedves Lajos! Hol lehet ilyen darálót beszerezni? Üdv.: Gábor

Törölt felhasználó

egyetértek Krisztinával: nyilvánvaló, hogy senki sem a vitaminbevitel miatt készíti a házi paradicsomlevet, inkább azért, mert nem lehet egy lapon említeni a boltival ha maga készíti az ember, tudja, mi van benne, és nincs telenyomva adalékanyagokkal, tartósítószerrel stb...

Törölt felhasználó

Minden zöldségben és gyümölcsben több vitamin és többféle egyéb tápanyag van. Mindegyik más más h?fokon és más id?tartam után "illan el". A leghamarabban a c-vitamin vész kárba. Ha jól tudom már 70 fokon pár perc f?zéssel vége. Vannak azonban olyanok, melyek magasabb h?fokot, valamivel több f?zést is kibírnak. Akit pontosan érdekel keres?be beírva nagyon sok cikket talál róla és pontos információt. Azonban 5 órát szerintem semelyik nem bír ki. Én eddigi bef?ttjeimet, kompótjaimat és mindent amit elteszek, csak a lehet? legkevesebb ideig f?zöm és ha lehet éppen csak megrottyantom, hogy 1-2-?t buggyanjon és kész elzárom. Nem értem miért jobb ha a paradicsotot ennyit f?zzük ha még utána át is van nyomva-pürésítve. Állás közben még utána úgy is összeérik az íze, nem? Ha valaki magyarázattal tud szolgálni a hosszú f?zésre, azt szívesen veszem. Idén sikerült úgy eltennem lekvárt, hogy az üvegeket és tetejüket jól kif?ztem egy nagy kondér vízben, kif?zött fémfogóval értem csak hozzá és semmilyen tartósítószert nem használtam. Csurig megraktam. Szépen megmaradt mind és felbontás után sem romlanak meg. Jó bef?zést kívánok mindenkinek!

Törölt felhasználó

Javaslom mindenkinek,hogy a tartósítószert 2 celofán közé tegye ne a paradicsomlébe(Bef?ttekre is vonatkozik).Eszünk elég tartósítószert.Nem romlik meg!Mi mindent így teszünk el!

demenybandi

Hát én nem bonyolítom túl a paradicsom bef?zését! Nekem nincs sok id?m a bef?zésre, mégis tele van a kamra a nyári ízekkel: Ezt a következ?k szerint készítem: A paradicsomot a szokásos módon megmossuk, feldaraboljuk, és nyersen paszírzón áttörjük, egy megfelel? méret? fazékba. Fel tesszük a t?zhelyre f?ni. közbe-közbe kevergetjük. Mikor kezd melegedni, mondjuk a kezünk még elviseli, fogjuk a tisztára mosott fert?tlenített üvegeket, és betesszük a hideg süt?be, a legalacsonyabb lángra állítjuk ( nekem gázsüt?m van) és elkezdjük melegíteni az üvegeket. Amikor a süt? már felforrósodott, lekapcsoljuk, az ajtót csukva hagyjuk. Próbáljuk úgy id?zíteni, hogy a paradicsomlé forrása, és a süt? felforrósodása egy id?re essék. A paradicsomlét forrás után még 2 percig rotyogtatjuk, majd a forró üvegekbe töltjük. Lezárjuk a szokásos módon, és a megtöltött üvegket körbetekerjük törölköz?vel, így hagyjuk kihülni. Ebben a receptben nincs tartósító, és csak arra kell vigyázni, hogy a forró üvegeket csak konyhai keszt?vel fogjuk meg. Arra még figyelni kell, hogy bár a paradicsom és az üvegek egyforma h?mérséklet?ek, azért a fokozatos feltöltés elvét be kell tartani.az üvegeket pedi egyesével kell kiszedni a süt?b?l, és mindig vissza kell csukni az ajtót! Ennek a receptnek két hátránya van: Az elkészíthet? mennyiség függ a süt?ben elfér? üvegek mennyiségét?l, a másik pedig az, hogy soha sem marad bel?le. Így tartósítószer nélkül is bármeddig eláll!

Törölt felhasználó

Sziasztok! Én tavaly elég sokat kínlódtam a paradicsompasszírozással, és ráadásul nem is volt hatékony, mire rájöttem, hogy van nekem gyümölcscentrifugám is... szóval a különbség leírhatatlan, sokkal krémesebb, s?r?bb paradicsomlevet kapok így. Én nyersen átnyomom a gyüm.centrifugán (elég szaporátlan, mert kicsi az adagolója) majd kb. 1 óráig f?zöm - még így is elég sok víz elpárolog. Egyébként a vitaminokat leszámítva, nekem az a fontos, hogy tudom, hogy a saját kertemb?l származó, nem vegyszerezett, a gyerekekkel közösen leszedett paradicsomból készül. Persze a gyüm.centrifugát a nagylányom (5 éves) kezeli..... üdv! Barbi

Törölt felhasználó

Szép napot mindenkinek! Nekem is van ilyen paradicsom paszirozóm ami külön válassza a héjat és a paradicsom húsát....igaz még a nagymamámé volt, és már én is nagyi vagyok...és pont olyan receptet keresek ,amit nem kell f?zni...hallottam már róla de sajna nem jutottam hozzá...Kedves Lajos ha lenne kedves és megírná mit?l áll el nyersen a paradicsomlé, nagyon megköszönném...üdv:Bözsi mama

Zsuzsa53

5 kg paradicsomot jol megmosunk,daraboljuk 1dkgnátriumbenzonáttal elkeverjük,tehetünk bele 3 ek.sót.6 ek.cukrot, 1 napig állni hagyjuk,ekkor áttörjük és üvegekbe töltjük,lekötjük és helyére tesszük.

rozsa1958

Kipróbálom ezt a nyers eltevést,remélem nem buggyan föl.

P.Klára

Én csak azért f?zök be paradicsomot, mert szegény férjem molyol mindig a kertben, és sajnálom, ha feleslegesen dolgozik vele.Idén f?ztem be 20 üveggel, igaz, a tavalyi nagy része is ott van a pincében. F?leg azért, mert annyi víz volt a pincében, hogy le sem tudtunk menni. Levesekbe/gulyás, lebbencs/ én inkább fagyasztott paradicsomot teszek. Nyersen ledarálom, ez a szerkenty? külön választja a héját, magot-bár néhány mag átkerül. 45 percig s?rítem, f?leg azért, mert ha kevesebb ideig f?ztem, akkor a lé s?r?je lement az üveg aljára, a tetején meg volt ilyen átlátszó, vízszer? réteg, és ezt nem szerettem.Ízesítést nem teszek bele semmit - ha f?zöm, ízesítem. Inni meg nem innám meg, ha fizetnének sem:(( Szóval az 5 órás f?zésnek az lehet a logikája, hogy s?r?bb lesz, és kevesebb üveget igényel.

margica

2010.06.15 07:06 demenybandi és miért kell a süt?be rakni az üvegeket, csírátlanítani, vagy van más funkciója is? egyébként tettszik a rövid f?zés id?, én se f?zöm 10 percnél tovább és tarósító nélkül a tavajiból egészségesen ücsörög az üveg a polcon.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Így szerepelt Veres István és csapata a Bocuse d'Or döntőjén...

Lezajlott a világ egyik legnívósabb gasztronómiai versenyének döntője. A magyar csapat, Veres István vezetésével kiváló munkát végzett Lyonban, és emberpróbáló helytállásukkal megmutatták a zsűrinek, hogy mi mindenre képesek, még ilyen nagy nyomás alatt is. Fantasztikus tálak és ételek kerültek ki a kezük alól, szívből gratulálunk nekik!

Nosalty

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?