Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sóskapüré télire - tartósítószer nélkül

Sóskapüré télire - tartósítószer nélkül
Sóskapüré télire - tartósítószer nélkül
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Semmiféle tartósítószert nem igényel a sóskának az eltevése, mivel annyira savas, hogy saját magát tartósítja a savasságával.
Több éve ezzel a módszerrel teszem el, kitűnő minőségű marad, akár még a második évben is!
Az íze pedig magáért beszél! Szerintem össze sem lehet hasonlítani a saját eltevésűt a " gyáriakkal ". Jobb nem tudni, hogy abban mi van! 
Ezenkívül remekül fel tudjuk használni a műanyag csavaros tetejű üvegeinket is! Tökéletes a sóskához!
Egy hátránya azért van a házi sóska eltevésnek. Az, hogy rettenetesen időigényes. Csak akkor fogjunk hozzá, ha nagyon sok időnk, és türelmünk van.
Mert bizony a tisztítása nem mondom, hogy  " Sziszifusz" -i munka, mert ugye annak sosincs vége, ennek pedig igen, egyszer csak elfogy a szatyorból az utolsó levélke is.
De nagyon megéri!  Érdemes kipróbálni!
1 kg friss levélből, kb. 1/2  l-es üvegnyi kész sóska lesz.

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Annak, aki szereti a sóskát :-).

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megtisztított és többször megmosott sóskaleveleket egy nagy fazékba tesszük, és összefonnyasztjuk. Ha nem fér egyszerre az edénybe, akkor többször egymás után ismételjük az első lépést, mindig kivesszük az aktuális adagot, és folytatjuk tovább.
  2. Ha kész vagyunk az összes megfonnyasztásával, együtt visszatesszük az egészet az edénybe az összes levével, és felforraljuk. 
  3. Nem több, mint 3-5 percet forraljuk közepes lángon. Maradjon még leve, mikor levesszük a tűzről.
  4. Azonnal forró üvegekbe tesszük, és lezárjuk.
  5. Száraz dunsztba helyezzük, és otthagyjuk, míg kihűl.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 24 687
elküldve: 7
receptkönyvben: 194
elkészítve: 13/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: télire
hasonló kategóriák: kompót, befőtt, fűszerek házilag

egyéb elnevezések

sóskabefőtt, sóska télen is

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torpilla1987
Torpilla1987 Wed, 2016-07-13 11:52

Kedves Vicikó! Érdeklődni szeretnék, hogy 5 kg sóskából hány db és milyen űrmértékű üveget lehet megtölteni? Köszi, üdv: Törpilla

viola01
Hagymafaló / viola01 Sun, 2016-01-10 21:00

Mi olajon szoktuk megfonnyasztani, és azzal együtt öntjük az üvegbe, hogy egy ujjnyira ellepje. :)

Fahéjas Szilva
Fahéjas Szilva Sat, 2012-08-18 20:38

Kedves Vicikó!
Nagyon szeretem a receptjeidet, a "befőzőseket" pedig különösen. Nincs bennük tartósító, nincsenek agyon cukrozva!Isteniek!! Köszönöm szépen!:) Üdv. Szilvi

veressandrea
Andi80 / veressandrea Mon, 2012-04-09 11:42

Kedves Vicikó, Mi is nagyon szeretjük a sóskát, van két rövidke sor a kertünkben. Az idei első termésből szószt készítettem, de a másodikból lett egy bébiételes üvegnyi püré, amit a recepted alapján tettem el. Tudom, nem nagy mennyiség, de sok kicsi sokra megy :-) Kíváncsi leszek, majd a felhasználáskor milyen lesz ( biztos nem rossz), a fagyasztásban csalódtam, így szerintem ennél maradok. Köszi e receptet és további szép napot kívánok! Üdv, Andi

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2012-04-09 23:55

Szia Andi!
Sok sikert a többi eltevéshez is!
Szerintem nem fogsz csalódni :-))
Üdv: Vici

lolaci
Lolaci / lolaci Sun, 2012-04-01 14:38

Én is imádom a sóskát,ezentúl így teszem el...
Köszi köszi,szép Tavaszt! :D
Üdv:Brigi

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2011-10-03 13:11

Szia!
Köszi a választ, sajnos nem tehetem meg, úgyhogy valami más lesz akkor a sorsa.
Üdv neked is
Tímea

Tmea
Tmea / Tmea Sun, 2011-10-02 21:30

Szia!
Szerinted ez a recept spenóttal is működik?
Előre is köszi a választ!
T

vicikó
Vicikó / vicikó Sun, 2011-10-02 21:47

Szia Tmea!
Szerintem nem, mert nem állna el tartósítószer nélkül. A sóska a saját savasságától bírja ilyen jól.
Én nem használok tartósítószert és nem is ajánlom.
Viszont ha megteheted, mélyhűteni nagyon jól lehet a spenótot, azt én is úgy szoktam eltenni. Levelesen, natúran " megpárolom " csak addig míg összesik.
Nem pürésítem, kihűtöm és zacskókban, adagolva beteszem a fagyasztóba.
Teljesen finom úgy.
Üdv. Vici

pufinlekvár
pufinlekvár / pufinlekvár Tue, 2011-08-23 22:28

Szia Vicikó!
Az lenne a kérdésem, hogy fonnyasztás alatt, száraz lábasban fonnyasztást értesz, mindenféle folyadék nélkül?

vicikó
Vicikó / vicikó Wed, 2011-08-24 19:43

Szia pufinlekvár! Igen, csak úgy szárazon beleteszem az edénybe és pillanatok alatt levet is ereszt.Rövid ideig forralom és a levével együtt szoktam üvegbe tenni. Üdv: Vici

vicikó
Vicikó / vicikó Fri, 2011-08-19 19:52

Kedves Anci! Ha lesz " kis " időd, tényleg megéri nekiállni. Szép hétvégét Neked! Üdv: Vici

77
sóska 5 kg