Így főzhetsz akár egy tucat keménytojást egy füst alatt a sütőben

Egy újabb izgalmas tojásfőzési módszer: ezúttal a sütővel a főszerepben. Semmilyen lábos nem szállhat versenybe ezzel a trükkel.

Húsvét táján nem ritka, hogy akár hatvan tojás is vár a hűtőben arra, hogy az ünnepi asztalra kerüljön. Még a legfelkészültebb konyha sem képes egyszerre ennyit fazékba tenni, ezért érdemes a legfurább megoldást választani: a sütőben főtt tojást.

Nem sokkal több idő és szinte kevesebb munka elkészíteni egy tepsi sütőben főtt tojást. A forró víz egyáltalán nem alapfeltétele a tökéletes tojás elkészítésének. A meleg levegős környezet erre ugyanúgy alkalmas.

Új tojásfőzési technika húsvétra, ha nem akarsz órákig a fazék felett állni

Mit, hogyan, meddig?

Melegítsük elő a sütőt 160℃-ra, a tojásokat tegyük egy tepsire vagy bármilyen hőálló edénybe.

Hogy megakadályozzuk az ide-oda gurulást, használhatunk muffinformát is, nyilván ebbe kevesebb tojás fér majd.

A tepsit nem szükséges kibélelni, azonban a sütőpapír megvédi a tojások belsejét a túl közvetlen hőtől. Ne ijedjünk meg, ha barna foltokat látunk majd a megsült tojáson, ez ott keletkezik, ahol a héj direkt a forró edényhez ér. Papír használatával ezt elkerülhetjük.

A sütés ideje a következők szerint alakul:

  • 20-24 perc alatt megfő a fehérje, a sárgája még nyers marad
  • 25-27 perc után a sárgája is elkezd szilárdulni, de még folyós
  • 28-30 perc elteltével elérjük a megszokott keménytojás állagát

Miután kivettük, tegyük rögtön jeges vízfürdőbe, hogy a főzés folyamatát megállítsuk. Így biztosan olyan állagú tojást kapunk, amilyet szeretnénk.

Hibaelhárítás

Figyeljünk arra, hogy a hűtőből közvetlenül kivett, hideg tojások több ideig készülnek. Inkább használjunk szobahőmérsékletre melegedett darabokat, hogy véletlenül se maradjanak nyersen.

Mivel minden sütő más, előfordulhat, hogy kicsit hosszabb vagy rövidebb idő alatt sülnek készre a tojások. Amennyiben nem számít az állag (mert például tojáskrémet készítünk belőle), a biztonság kedvéért hagyjuk a sütőben még pár percig.

Elfelejthetjük a több körös tojásfőzést idén húsvétkor, ha a sütőt így használjuk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Bőven van még itt húsvéti tojásos és sonkás cikk:

Forrásunk volt

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek