Bevált tippek, hogy egyáltalán ne hiányozzon a vega rakkottasodból a hús

Ne gondoljuk, hogy a hús nélküli főzésnek feltétlenül unalmasnak kell lennie. A rakott ételek ilyen szempontból kritikus kategóriát alkotnak, ezért következzen néhány tanács húsmentes elkészítésükhöz.

Nagyon sok étel nem változik drasztikusan, ha a húst kihagyjuk belőle. Azonban gyakori probléma, hogy egy vegetáriánus rakott étel unalmas vagy egyhangú marad. A megfelelő helyettesítéssel és extrákkal ez szerencsére nagyon könnyen megoldható.

Mi tűnik el a hússal együtt?

A vegetáriánus rakott ételek mögött álló klasszikus kedvenceink nagy részében – rakott krumpli, zöldbab, karfiol – valamilyen formában mindig megtalálható egy jelentős adag hús. Mindegy, hogy darált hús, kolbász vagy hússzelet, bizony fontos szerep jut ennek a hozzávalónak.

Hús nélkül is ízesen: tanácsok vegetáriánus rakott ételekhez

Ugyanis nemcsak plusz ízt kölcsönöz az egész fogásnak: a sütőben kisül a zsír, ettől lesznek ezek az ételek olyan szaftosak. Senki nem akar száraz rakott krumplit enni. A zsírnak persze nem feltétlenül kell állati eredetűnek lennie, így helyettesítése jelen esetben könnyű.

Hús nélkül könnyen fűszerek és szín nélkül marad a rakott zöldség. Ezek pótlásáról feltétlenül gondoskodnunk kell, ha vega verziót főzünk.

Végül gondoljunk az egészséges táplálkozásra is: a hússal kimaradó fehérjét helyettesítsük valamilyen növényi fehérjeforrással.

Mit tegyünk bele?

Használjunk egy kicsivel több zsiradékot! Az edényt kenjük ki rendesen vajjal vagy olajjal, és a belekerülő rétegekre is locsoljunk bátrabban. Nagy változást érhetünk el, ha az ételhez használt fűszerekkel ízesített olajat készítünk, és azt használjuk az összeállításhoz. Így intenzívebb lesz a hatás mindenhol az edényben.

A fűszeres olaj a színen is nagyot dob majd. Ezt persze tovább fokozhatjuk különböző zöldségek használatával is. Sokkal több lehetőségünk van színek terén, amikor vegetáriánusan főzünk. Ezt használjuk ki nyugodtan!

Rengeteg növényi fehérje található a hüvelyesekben. Ezeket előszeretettel használják vega receptek, amikor húspótlásról van szó. Például a lencse kinézetben és textúrában is minimálisan hasonlít a darált húsra. A hüvelyesek használatával az elkészült rakott étel nagyon laktató is lesz, ezért nem kell aggódnunk amiatt, hogy éhesek maradunk.

Ropogjon a teteje

Egy tökéletes rakott étel tökéletes befejezése, ha a teteje piros és ropogós lesz. Ezt sok sajttal vagy fűszerezett zsemlemorzsával érhetjük el, mindkettőre érdemes az utolsó percekben felső sütéssel rápirítani.

Ezekkel a lépésekkel biztosan elkápráztathatunk majd minden vegetáriánust, sőt akár szkeptikus húsevőt is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


A zöldségek izgalmas világa tele van zseniális ízekkel:

Címlapról ajánljuk

További cikkek