Valentin-nap a ködös szigeten

Az angolok vérmérséklete köztudomásúan ugyan nem túl heves, Európa nyugati határán, amerikai szokások szerint, mégis lelkesen ünneplik Bálint napját. Ilyenkor a menüsort is a rózsaszín uralja.

George Mikes, az 1940-es években Nagy-Britanniába telepedett magyar újságíró, humorista szerint a kontinensen mindennapos eset, hogy szerelmes ifjak vallomásuk csúcspontján – csak a nyomaték kedvéért – agyonlövik magukat az imádott hölgy szeme láttára. Angliában viszont, ha egy fiatalember szerelmes, így közelít szíve hölgyéhez: „Nem vagy ellenemre”. Ha megőrül a tomboló szenvedélytől, nagy elragadtatásában akár az „Igazából eléggé tetszel.” mondat is elhagyhatja a száját.

Magyar szemmel manapság, ugyanúgy, mint majd’ 70 éve, igencsak visszahúzódó, szemérmes és hűvös a brit mentalitás – így a szerelemben is. A Valentin-nap azonban olyan alkalom, melyet a romantikát kedvelő párok a szigeten sem hagyhatnak megünnepeletlenül. Ilyenkor általában csinos tálalás, sok odafigyelés jellemzi a menüt, és persze halványkék, rózsaszín, esetleg tűzpiros színek, meg rengeteg szívecske…

Vágykeltő vacsorák romantikázáshoz >>

Előételnek népszerűek a különleges tengeri herkentyűk, akár salátában vagy falatnyi melegszendvicsen tálalva. A főétel lehet rosé kacsamell, valamilyen gyümölcsös szósszal: játszik a narancs, szilva, passiógyümölcs vagy meggy. De népszerű a steak is vagy egy jó kis szívmelengető rizottó.

A desszert persze a legfontosabb fogás a Valentin-napi vacsorán. Ez lehet tömény csokifondü vagy tiramisu, könnyű mousse vagy szuflé citrommal, csokival vagy rózsaszín málnával. A türelmes és ügyes kezű szerelmesek mindenféle hangulatos színnel dekorált muffint, cupcake-et, macaront vagy trüffelt készíthetnek. Ilyenkor el lehet sütni olyan különleges ízeket is, mint például a levendula.

Végül, de nem utolsósorban, ha február 14-én nem, mikor rúgjon ki az ember a hámból az italokban is? Ilyenkor érdemes megadni a módját, legyen az színben passzoló rozé prosecco-koktél, klasszikus margarita vagy vodkával erősített Dirty Martini.

Szenvedély koktélba sűrítve >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek