r
Nosalty Logó

Wellington-bélszín

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Petra
Wellington-bélszín
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 15% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A snidlinges palacsintához

A batyukhoz

A külső burokhoz

Összesen 1296 Kcal
  • 15% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A snidlinges palacsintához

A batyukhoz

A külső burokhoz

Összesen 2589 Kcal
  • 15% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A snidlinges palacsintához

A batyukhoz

A külső burokhoz

Összesen 215 Kcal
  • 15% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    69.8 g

Zsír

  • Összesen
    71.9 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    406 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2547.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    79 mg
  • Kálcium
    172 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    64 mg
  • Foszfor
    552 mg
  • Nátrium
    1667 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    86.5 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    241.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    66 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    86 micro
  • Kolin:
    380 mg
  • Retinol - A vitamin:
    128 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    138 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    367 micro
Összesen 1296 Kcal
  • 15% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    139.7 g

Zsír

  • Összesen
    143.7 g
  • Telített zsírsav
    52 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    811 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5095.7 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    158 mg
  • Kálcium
    343 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    129 mg
  • Foszfor
    1104 mg
  • Nátrium
    3334 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    173 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    483.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    280 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    133 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    26 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    171 micro
  • Kolin:
    759 mg
  • Retinol - A vitamin:
    256 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    276 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    735 micro
Összesen 2589 Kcal
  • 15% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.6 g

Zsír

  • Összesen
    11.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    67 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    422 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    276 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    40 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 215 Kcal

Hozzávalók

A snidlinges palacsintához

A batyukhoz

A külső burokhoz

Elkészítés

A snidlinges palacsintához

  1. A bélszín szeleteket sózzuk és bedörzsöljük a borssal.
  2. Egy vastag falú serpenyőben felhevítünk 2 evőkanálnyi olívaolajat és pár pillanat alatt kérget sütünk a húsok minden oldalára, tányérra tesszük.
  3. Ugyanebbe a serpenyőbe löttyintünk még egy evőkanálnyi olajat és megdinszteljük benne az apróra vágott hagymákat.
  4. A megtisztított gombákat egészen picire vágjuk és a serpenyőbe tesszük a letépkedett kakukkfű levélkék kíséretében. Néha megkeverve puhára pároljuk a gombát, majd félretesszük hűlni.
  5. A snidlinges palacsintákat megkenjük tojással és ráteszünk 2-2 hajszálvékony pármai sonkát, úgy hogy átfedjék egymást.
  6. A sonkával fedett részre egyenletesen elosztjuk a kihűlt, fűszeres párolt gombát.
  7. A palacsinták közepére helyezzük a húsokat és a palacsinták széleit minden oldalról felhajtva kis batyukat készítünk.
  8. A batyukat többszörösen folpackba csomagoljuk, hogy megtartsák a formájukat. Mélyhűtőbe tesszük 1 órára.
  9. A leveles tésztából két palacsinta-nagyságú korongot vágunk, megkenjük a tojással és ráhelyezzük a folpackból kicsomagolt batyukat. A tésztába hasonlóképpen becsomagoljuk a már palacsintába burkolt husikat.
  10. Sütőpapírra tesszük a kész "csomagokat" és 15 percre a hűtőbe tesszük. Negyed óra elteltével megkenjünk őket kívülről is tojással és megint a hűtőbe tesszük 15 percre. Még egyszer megismételjük a folyamatot: újra megkenjük tojással és újabb 15 percig a hűtőben pihentetjük a batyukat.
  11. 180 fokra előmelegítjük a sütőt, benne egy sütőlappal. A tésztacsomagokat az átforrósodott sütőlapra tesszük, a tetejüket sugárirányban vékonyan bevagdossuk és kb. 16-20 perc alatt megsütjük. (Minél jobban átsütve szereti valaki, úgy növeljük a sütési időt.)
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 8
  • 7 napos nézettség: 65
  • Össznézettség: 110545
  • Feltöltés dátuma: 2008. november 23.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Pulykahúsért tértem be a henteshez, de megláttam a friss, előttem egy órával érkező, gyönyörű bélszínt a pultban. Nem volt menekvés: jött is velem haza. Az eladók kedvességének köszönhetően "csak" a felébe fájt: a kedvemért megfelezték a bélszínt. Marcus Wareing instrukciói alapján készítettem el, Wellington-módra.

Hozzászólások (21)

Levin

Kedves Petra ,ha a bélszint nem érleled legalább 3 napig száraz pácban a Wellington bélszin ehetetlen.?dv Levin

Petra

Kedves Levin, Ha gyönyör?, friss marhahúsból készül (ahogy az esetemben is történt), pácolás egyáltalán nem szükségeltetik. Ehetetlenségr?l szó sincs, s?t... üdv, Petra

Levin

Kedves Petra. azért azt hidd el a mesterfokozatot nem adták ingyen,én a joghoz nem értek de azért azt hiszem a szakmában elért mesterfokozatomat ,nem a golfozásért kapatam . Tsztelettel üdv :Levin

Petra

Kedves Levin, Ne haragudj, ha megsértettelek volna, nem állt szándékomban! Egyébként a Szakácsok Könyve alapján készítettem, ott sem esett szó pácolásról. Rákerestem a neten is jó pár receptre és sehol nem írja, ett?l persze nem biztos, hogy így is van. Mindenesetre annyi biztos, hogy a pácolás csak jót tehet a hússal. Felcsigáztál: legközelebb, ha készítek Wellington-bélszínt, kipróbálom így:-). kellemes hétvégét: Petra

Levin

Kedves Petra. nem sértettél meg s?t ör?lök ,hogy ennyire érdekel a gasztronomia,Én egy régivágású nyugdijas Séf vagyok ,aki több évtizedig tanitottam a szakács szakmát, és azt hiányolom nagyon hogy a szakácskönyvek nagyvonaluan átlépnek ilyen fontos konyhatechnologiai m?veleteken.mint Pl a pácolás. Ha javasolhatom 1kg bélszinhez 2 ev?kanál mústár ,1 mokkás kanál örölt bors,éskb 1.5dl napraforgó olaj jól összekeverve a húst bedörzs?lni vele és zsirpapirban szorosan becsomagolva 3 napig h?t?ben érlelni. Sok sikert ?dv Levin

Petra

Köszönöm a tippet! Majd jelentkezem, ha már elkészítettem így is:-)

Törölt felhasználó

A bélszínt pácolni gasztrob?n. F?leg mustárral. Szomorú, hogy még mindig ezt tanítják. Szép érlelt bélszínt kell venni hozzá. Szerintem inkább hagyatkozzál a szakácsok könyvére amit michellin-csillagos séfek írtak, és ne a Veneszre...

Harmathy Ildikó

Kedves Nyílméregbéka! Kivéncsi lennék, mit értesz ' szép érlelt bélszín' alatt. Hol lehet ilyet kapni? Ildikó

Törölt felhasználó

A marhahúst, miután levágják a marhát, két-három hétig érlelik egy h?t?kamában, ett?l a húsában az enzmiek miatt felpuhul, és sütés után omlós lesz, és az íze is er?teljesebb, koncentráltabb lesz mert elveszti víztartalmának egy részét. Ez az érlelés. De otthon is elvégezhet? végs? esetben, a húst egy zsírpapirba lazán be kell tekerni, és a h?t? polcán négy öt napig úgyhagyni, naponta megforgatni (nem fog megromlani, nem kell félni). Jobb henteseknél lehet ilyent kapni (pl.a malackaraj blogon olvashatsz err?l). De ha van megbízható hentesed, megkérheted, hogy érlelje neked. Az így érlelt húst, nem kell/szabad pácolni, mert önmagában jó az íze. A marhahúsnak van egy saját íze, amit b?n elfedni egy mustáros-f?szeres pácolással. Nincs értelme akkor a drága marhabélszínt megvenni... Ez a fajta "pácolás" még a szocialista id?kb?l maradt ránk, mikor csak kiöregedett tejel? marhák húsát lehetett kapni (már ha lehetett egyáltalán), aminek gyenge min?ség? húsa volt. Sajnos a hiperek többségében ma is ez a helyzet, ezért kell a megbízható hentes, aki ismeri a hús eredetét.

Törölt felhasználó

Néhány gondolat: - Minden tiszteletem Leviné, de tiszteletem ellenére azt mondom, a méregdrága, jó min?ség? bélszínt mustárral pácolni vétek. Más kérdés, hogy jó min?ség? bélszínt - egyáltalán, jó min?ség? marhahúst -, szinte lehetetlen nálunk beszerezni. A rossz min?ség?nek meg mindegy, pácolhatjuk a kár gépolajjal is. - Érlelt - nem pácolt, mert a kett? távolról sem ugyanaz - bélszínt úgyszintén lehetetlen beszerezni, Magyarországon ugyanis az ÁNTSZ el?írásainak megfelel?en, TILOS a hús érlelése. - Az étel leírása úgy kezd?dik: a bélszínt bedörzsöljük borssal és sóval. Senkinek nem szúrt szemet, hogy erre a m?veletre a bolti, liszt finomságúra ?rölt bors nem alkalmas, mert íze szinte semmi, ugyanakkor méreger?s. Az, hogy a só nedvességet von el, tehát a hús levet enged, továbbá sütéskor csizmatalp keménység?vé válik, szintén nem t?nt fel mesterszakácsunknak.

Törölt felhasználó

Egyetértek az el?ttem szólókkal (mármint hogy a bélszínt pácolni Isten ellen való vétek) Érlelt bélszínt venni szerintem csak "pult alól" lehet :) mert ha az ÁNTSZ, amely szervezet még mindig nem tudta legy?zni a komcsi beidegz?déseket :) rájön, akkor annak a hentesnek annyi. :) Nekem sikerül általában jó min?ség? bélszínt beszerzni (édesapám unokatestvérének vágóhídja van...cöcöcö :) ) Ha már a pácolásnál tartunk (bármiféle hús pácolásánál) sót beletenni tilos!!!! Dehidratálja. Ezért tudnék gratulálni a Maggi, Knorr stb. villámpácok gyártóinak, pedig sajnos nagyon nagy sikerük van, de inkább fel se bosszantom magam... Más: a Wellington bélszínt palacsintával még nem hallottam, pármai sonkával viszont már igen, bár az is egy újított változat, célja, hogy a leveles tészta még csak véletlenül se ázzon el. Én amúgy libamájjal készítem :))) Egyébiránt az ehhez a recepthez f?zött kommentekb?l is látszik, hogy milyen szakadékok vannak a "régivágású", Veneszen feln?tt és a mai gasztro nemzedék között...és sajnos a régi öregek nem tudják/akarják elfogadni, hogy egyszer?en nincs igazuk, ezt valahol meg is értem, hiszen évtizedekig így tanították, így rögzült. Hogy a rizottó az nem párolt rizs, belekeverve valami zöldség...(és ez most halálosan komoly!!!) Mindenkinek ajánlom figyelmébe az alábbi cikket. http://index.hu/kultur/eletmod/mbt070911/ Juci

Keca

Kedves bejegyzés írók és olvasók! Végigolvastam a hozzászólsáokat, és lenne pár gondolatom: Sztem nem b?n a bélszín pácolása, azonban a só használatát és is ellenzem. Sózni közvetlenül elkészítés el?tt szoktam, a száraz pác a bélszín esetében sztem kell és nagyon jó dolog, így érhet? el a porhanyós, puha hús. A palacsinta érdekes újítás, a prosciutto szintén, bár így már nem Wellington a Wellington. Néztem a képet: valahogy nem látom rajta a kérget, ami rásült, ezt hiányolom egyedül. Mindennek ellenére nagyon szép recept, tetszenek benne az újító ötletek! Gratulálok!

Törölt felhasználó

megkélrdezném Elisabetha Regina II udvari szakácsát milyen az IGAZI wellington, de megjegyzem h anyám pár (10) éve kacsát sütött l és abból csinált kacsa-wellintont.... meg is kérdem mjad t?le és visszajelzek, de nagyon jó lett. márha egy proli bányásznak hinni lehet gasztronomiker...

Törölt felhasználó

Kedves lustizmord! Milyen jó is lett az a kacsa-Wellington??? Nem használnám ezt a szót semmilyen fórumon semmilyen formában sem, akármilyen proli bányász lennék is. Tisztelettel uborkafa

Törölt felhasználó

was??? nehogymá' beszólogassunk egymásnak. a kacsa-wellington, még ha a te balmoralban edzett szokásaitól el is tér, jó volt.

Törölt felhasználó

Tiszteletem! Kedves lustizmord! Most komolyan! Hogyan kell elkészíteni a kacsa-Wellingtont? Van 1 5letem, de nem vok benne biztos:-) Üdv

Törölt felhasználó

Szerintem a bélszín pácoltan, vagy anélkül is fantasztikus. Nekem az a szerencsém, hogy pillanatnyilag Írországban élek, és itt a 21 napig érlelt Angus bélszín beszerzése nagyon egyszer?. De ha nem az érleltet szoktam venni, akkor a frisset bepácolva készítem. Nem tudom, hogy miért lenne egyik, vagy másik "ehetetlen"??!!

Törölt felhasználó

hello most csinalom epp ezt a receptet, most epp a melyhutoben hul es ezzel kapcsolatban lenne az a kerdesem, hogy erre miert van szukseg? ugy ertem, miert van kiemelve vastaggal es miert fontos ez ennyire?(naiv kerdes, de nagyon kivancsi lennek ra) koszi a valaszt elore is !

Hozzávalók

A snidlinges palacsintához

A batyukhoz

A külső burokhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek