Elő a kamrából a paradicsommal!

Ismeritek a mesét az egész nyáron szorgos hangyáról, ugye? Ha a paradicsomszezonban nem tétlenkedtetek, és feltankoltátok a kamrát, ideje élvezni a munka „gyümölcsét"!

A kedvenc leves!

Nemcsak a gyerekek kedvence a paradicsomleves betűtésztával, valljuk be, mi is szeretjük. Ki ilyet, ki olyat, mert az elmúlt években többen elpártoltak az édeskés, rántással készült magyaros paradicsomlevestől, és helyette szívesebben készítik a bazsalikomos, savanykás olasz verziót. Mindkét tábornak verhetetlen előnye van, ha a kamrában ott sorakoznak a nyáron lepasszírozott paradicsomlevek – csak elő kell kapni, kicsit főzni, és kész is van a vacsora. A gyorsaság természetesen csak egy szempont, hiszen sokan tesznek paradicsomlevet a bablevesbe, lebbencslevesbe, de sűrítőként jó szolgálatot tehet egy-egy színes krémleves esetében is.

Így lesz a tiéd a legjobb lasagne >>

Egy tál étel

Hétközben a gyorsabb, hétvégén a lassan készülő, fifikásabb változat a nyerő. Ilyenkor is jolly joker, ha van a kamrában saját paradicsomlé – alapnak, sűrítéshez, ízesítéshez is kiváló. A magyar konyha szerelmesei nyári hangulatot varázsolhatnak a legnagyobb zimankóban is egy paradicsomos káposztával vagy töltött paprikával. Az indiai konyha curryjeihez szintén jó szolgálatot tesz, arról nem beszélve, hogy a kedvenc olasz konyhánk is csöpög a paradicsomlétől. Sós krémeket és szószokat is percek alatt kreálhatunk belőle.

3 fogásos őszi csemegék >>

Húsevők paradicsoma

Az arra megfelelő húsokat – a szárnyashúsokat vagy a sertészüzet, esetleg bizonyos halakat – pár perc alatt elkészíthetjük, ha hirtelen kisütve akarjuk tálalni. De valljuk be, azért egy idő után kicsit unalmas, ha csak a fűszerezést variáljuk. A paradicsomlével önmagában is feldobhatjuk a húst, de ha az öntet alapjául szolgáló krémsajtot kicsit megbolondítjuk vele, egészen új ízeket kaphatunk. A ragacsos csirke- és sertésfalatok pár órás pácolásához szintén nyugodt szívvel használhatjuk fel a saját készítésű paradicsomlevünket.

Villámfogások: amíg a tészta kifő >>

A rovat korábbi cikkei itt találhatóak >>

Címlapról ajánljuk

Két pályaelhagyó nyitotta meg az egyik legmenőbb kávézót Budapesten –...

Kicsit túlhaladva a Klauzál téren, egy letisztult, világos belső terű, otthonos kávézó várja vendégeit, immár negyedik éve. A Görföl Emese és Mario Jimenez által nyitott Dorado nem az első volt a fővárosi specialty kávézók sorában, valószínűleg nem is az utolsó, de mindenképp azok közé tartozik, amelyek túlélték a koronavírusos időszak okozta nehézségeket, és akik ki tudtak alakítani egy olyan vendégkört maguk körül, amelyre nehéz időkben is számíthatnak. Kávétúra Spanyolországból indulva, Új-Zélandon át Budapestig.

Nosalty

További cikkek