Elő a kamrából a paradicsommal!

Ismeritek a mesét az egész nyáron szorgos hangyáról, ugye? Ha a paradicsomszezonban nem tétlenkedtetek, és feltankoltátok a kamrát, ideje élvezni a munka „gyümölcsét"!

A kedvenc leves!

Nemcsak a gyerekek kedvence a paradicsomleves betűtésztával, valljuk be, mi is szeretjük. Ki ilyet, ki olyat, mert az elmúlt években többen elpártoltak az édeskés, rántással készült magyaros paradicsomlevestől, és helyette szívesebben készítik a bazsalikomos, savanykás olasz verziót. Mindkét tábornak verhetetlen előnye van, ha a kamrában ott sorakoznak a nyáron lepasszírozott paradicsomlevek – csak elő kell kapni, kicsit főzni, és kész is van a vacsora. A gyorsaság természetesen csak egy szempont, hiszen sokan tesznek paradicsomlevet a bablevesbe, lebbencslevesbe, de sűrítőként jó szolgálatot tehet egy-egy színes krémleves esetében is.

Így lesz a tiéd a legjobb lasagne >>

Egy tál étel

Hétközben a gyorsabb, hétvégén a lassan készülő, fifikásabb változat a nyerő. Ilyenkor is jolly joker, ha van a kamrában saját paradicsomlé – alapnak, sűrítéshez, ízesítéshez is kiváló. A magyar konyha szerelmesei nyári hangulatot varázsolhatnak a legnagyobb zimankóban is egy paradicsomos káposztával vagy töltött paprikával. Az indiai konyha curryjeihez szintén jó szolgálatot tesz, arról nem beszélve, hogy a kedvenc olasz konyhánk is csöpög a paradicsomlétől. Sós krémeket és szószokat is percek alatt kreálhatunk belőle.

3 fogásos őszi csemegék >>

Húsevők paradicsoma

Az arra megfelelő húsokat – a szárnyashúsokat vagy a sertészüzet, esetleg bizonyos halakat – pár perc alatt elkészíthetjük, ha hirtelen kisütve akarjuk tálalni. De valljuk be, azért egy idő után kicsit unalmas, ha csak a fűszerezést variáljuk. A paradicsomlével önmagában is feldobhatjuk a húst, de ha az öntet alapjául szolgáló krémsajtot kicsit megbolondítjuk vele, egészen új ízeket kaphatunk. A ragacsos csirke- és sertésfalatok pár órás pácolásához szintén nyugodt szívvel használhatjuk fel a saját készítésű paradicsomlevünket.

Villámfogások: amíg a tészta kifő >>

A rovat korábbi cikkei itt találhatóak >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!