Szülés után: több salátát!

Elérkezett a nagy pillanat, megszületett a kisbabánk! Alig várjuk, hogy újra normálisan étkezzünk, hogy a maradék súlyfeleslegünktől is megszabadulhassunk. Vigyázzunk azonban, szülés után sem mindegy, hogy mit eszünk!

Ahogy a várandósság időszaka, úgy a szülés utáni, a szoptatás alatti időszak sem a fogyókúrák ideje. Sőt próbálkozni sem igazán érdemes, hiszen hormonháztartásunk továbbra sincs normál állapotban, szervezetünk a különböző diétákra nem biztos, hogy jól vagy egyáltalán reagál-e.

Mari nagyi ötletei kismamáknak >>

Ebben az időszakban is fontos a kiegyensúlyozott étrend, az anya szervezetének minden tápanyagra szüksége van, különösen, hogy újszülöttjét továbbra is ő táplálja. Az anyatej termelése energiaigényes folyamat, bár továbbra sem kell kettő helyett ennie az édesanyának.

5 konyhai trükk a fogyás érdekében >>

A legmegfelelőbb energiaforrások a szénhidrátok, közülük is elsősorban az összetettek – fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonából készült pelyheket, kenyér- és tésztaféléket. A jó minőségű fehérje is elengedhetetlen a megfelelő minőségű anyatej termeléséhez – együnk tojást, joghurtot, kefirt, túróval készült ételeket, kevés zsiradékkal elkészített, könnyű húsételeket. Zsiradékok közül kiemelném az omega-3 zsírsavak jelentőségét, amelyeket a tengeri halak, a len-, a dióolaj biztosít az édesanya számára. Vitaminforrások természetesen a gyümölcsök és a zöldségek, egy finom gyümölcssaláta, friss zöldsaláta, egy gyors turmix az időhiányban szenvedő anyukáknak is jó szolgálatot tehet.

Brokkolisaláta 2.

Ebben a salátában az a különleges, hogy a brokkolit egy picit hőkezeljük (tényleg csak egy picit, hogy a vitamintartalmat megőrizzük!), az összes többi zöldséget pedig nyersen adjuk ...

Insalata caprese

Egyszerű olasz saláta. Titka a kifogástalan alapanyagokban rejlik, azaz, ha lehetőségünk van, készítsük bivalymozzarellából, nagyon finom paradicsomból, és szuper minőségű ...

Sajtos céklasaláta

A sült cékla nagyon egyszerű, és nem is lesz minden piros!:) Íze finomabb is, mint a főtté, ezért ajánlom mndenkinek, próbálja ki. Ez a saláta különleges és picit csípős a ...

Az eredeti Cézársaláta

Ez az egyik kedvenc receptem. A világ leghíresebb és legvédettebb salátája, ami tavaly ünnepelte 85. születésnapját - mégsem tudjuk hogyan is kell elkészíteni. Köszönhetően a magyar ...

Mozzarellás-pesztós csirkesaláta

Anno valahonnan rendeltem egy hasonló salátát. Nagy kedvencem lett, így szomorúan vettem tudomásul, amikor új étlapra áttérve megszüntették :( Így aztán csináltam valami hasonlót... ...

Spenótos gombasaláta

Natúr, grillezett halfilé mellé készítettem ezt a meleg salátát, de egy-két szelet ropogós fehér kenyérrel is lehet belőle gyors ebéd, vacsora.

Epersaláta 2. - andalúz módra

Andalúz főzőkurzuson jártunk, melyet Férjecske nyert a fúziós (halas-sonkás-lecsós-kuszkuszos-olajbogyós) receptjével. A két spanyol séf hamar elvarázsolt a közvetlenségével és ...

Fűszeres gyümölcssaláta

Nagy előnye ennek a salátának, hogy a szirup legalább 2-3 napig frissen tartja a gyümölcsöket. Nem lesz szottyos, állott ízű. Így lehet belőle nagyobb adagot is készíteni. Ne nagyon ...

A kisbaba mellett alig van időnk az étkezésre, mégis figyeljünk oda, együnk gyakrabban keveset. Kérjünk bátran segítséget szüleinktől, barátainktól egy-egy ebéd erejéig, raktározzunk be gyorsan elkészíthető ételek receptjeiből.

Rukkolakrémleves

Még a boldogult szépidőkben, amikor a rukkola nem volt divatban kis hazánkban (nem ez volt a szépség ismérve!), a pitypang friss (tavaszi) leveleiből készítettem a levest az Anna Malomban. ...

Csípős zöldséges spagetti

Úgy jöttem haza, hogy fogalmam sem volt, mit fogok főzni holnap ebédre, de gondoltam, valami majdcsak kerül a kamrából... hát, került, így készítettem egy zöldséges spagettit. ...

Citrom-hab

Egy szállodában ettük, ez volt a desszert. Nekem annyira megtetszett, hogy megkérdeztem a szakácsot, hogy készítette. :-) Nem akartam elhinni, hogy ilyen egyszerű... Ezért ahogy ...

Ne felejtsük el azt sem, hogy az anyatej termelésének fontos alapja a megfelelő mennyiségű, napi 2-3 liter folyadék, a rendszeresen étkezés, és minél több pihenés!

A szoptatás után új élet kezdődik! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...