Szülés után: több salátát!

Elérkezett a nagy pillanat, megszületett a kisbabánk! Alig várjuk, hogy újra normálisan étkezzünk, hogy a maradék súlyfeleslegünktől is megszabadulhassunk. Vigyázzunk azonban, szülés után sem mindegy, hogy mit eszünk!

Ahogy a várandósság időszaka, úgy a szülés utáni, a szoptatás alatti időszak sem a fogyókúrák ideje. Sőt próbálkozni sem igazán érdemes, hiszen hormonháztartásunk továbbra sincs normál állapotban, szervezetünk a különböző diétákra nem biztos, hogy jól vagy egyáltalán reagál-e.

Mari nagyi ötletei kismamáknak >>

Ebben az időszakban is fontos a kiegyensúlyozott étrend, az anya szervezetének minden tápanyagra szüksége van, különösen, hogy újszülöttjét továbbra is ő táplálja. Az anyatej termelése energiaigényes folyamat, bár továbbra sem kell kettő helyett ennie az édesanyának.

5 konyhai trükk a fogyás érdekében >>

A legmegfelelőbb energiaforrások a szénhidrátok, közülük is elsősorban az összetettek – fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonából készült pelyheket, kenyér- és tésztaféléket. A jó minőségű fehérje is elengedhetetlen a megfelelő minőségű anyatej termeléséhez – együnk tojást, joghurtot, kefirt, túróval készült ételeket, kevés zsiradékkal elkészített, könnyű húsételeket. Zsiradékok közül kiemelném az omega-3 zsírsavak jelentőségét, amelyeket a tengeri halak, a len-, a dióolaj biztosít az édesanya számára. Vitaminforrások természetesen a gyümölcsök és a zöldségek, egy finom gyümölcssaláta, friss zöldsaláta, egy gyors turmix az időhiányban szenvedő anyukáknak is jó szolgálatot tehet.

A kisbaba mellett alig van időnk az étkezésre, mégis figyeljünk oda, együnk gyakrabban keveset. Kérjünk bátran segítséget szüleinktől, barátainktól egy-egy ebéd erejéig, raktározzunk be gyorsan elkészíthető ételek receptjeiből.

Ne felejtsük el azt sem, hogy az anyatej termelésének fontos alapja a megfelelő mennyiségű, napi 2-3 liter folyadék, a rendszeresen étkezés, és minél több pihenés!

A szoptatás után új élet kezdődik! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek