A SPENÓT igazi fenegyerek: mutatjuk, mitől lesz igazán finom

Egy kis zöld levélke, amelyből megszámlálhatatlanul sokféle étel készülhet – ez a sokak által berzenkedve fogadott, ám inkább csak gyerekkori rossz élmények miatt fenntartásokkal kezelt zöldségfélénk a spenót. Mutatjuk, milyen sokrétűen használhatod.

Spenót– az étel, amelyet sok gyerek gyűlölt látni az iskolai menzatáblán, aztán ahogy teltek az évek, egyszer csak azon kapta magát, hogy szereti. A spenóthoz sokak szerint meg kell érni, íze ugyanis a gyerekek számára nem túl kellemes. Ezzel mindenképp vitatkoznánk, rengeteg gyerek odavan ugyanis a spenótos tésztákért, sós süteményekért, lepényekért, míg a klasszikus főzelékeket inkább kerülné. A titok, hogy meg kell találni azt az elkészítési formát, amely ízlik nekünk, valamint hogy merjünk vele kísérletezni. A spenót pedig erre egy rendkívül alkalmas növényünk, mert egyszerre készülhet belőle könnyű, akár fogyókúrás étel, tekinthetünk rá saláta vagy köretalapanyagként, de kerülhet nehezebb, komolyabb fogásokba is szinte főszereplőként.

Együk nyersen

A spenót, vagy paraj egy egyszerű levélnövény, mégis sokan csak az utóbbi években kezdték nyersen fogyasztani, és salátaalapanyagként tekinteni rá. Bár a kifejlett spenótleveleket ma is inkább meg szoktuk főzni, a bébispenótot könnyebb salátákban használni. Ez nem jelenti azt, hogy a nyers, nagy levelű spenótból ne készülhetne saláta.

Mivel a spenót rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ráadásul ma már egész évben elérhető a boltokban, érdemes rendszeresen fogyasztani. Íze egyszerre kesernyés és savanykás, ám ezek közül egyik sem intenzív, csak éppen annyira kellemesen érződik, hogy jól érvényesüljön a salátában, ne azt érezzük, hogy valami teljesen ízetlen zöldet rágunk.

Ha pedig szeretjük a különböző smoothie-kat, bátran használhatjuk a spenótot is bennük, elsőre lehet furcsa lesz zöld színű gyümölcslevet inni, de a spenót íze egyáltalán nem dominál majd ezekben az italokban.

A klasszikus főzelék

Mi a titka az igazán jó spenótfőzeléknek? Min múlik, hogy egy kisgyerek megkóstolja-e, vagy undorodva tolja el magától?

Tapasztalataim szerint a gyerekek legtöbbször az étel állagával állnak hadban, ha ügyelünk arra, hogy minél selymesebb, konzisztensebb legyen a főzelékünk, szívesen esznek belőle. Ezt legkönnyebben egy jó turmixgéppel vagy botmixerrel érhetjük el – a kész főzeléket mixeljük át, így nem lesznek benne apró spenótdarabkák, amik zavarják majd a gyerekeket.

Az ízesítésben maradhatunk a klasszikus vonalnál, de kipróbálhatjuk nyugodtan keleti fűszerekkel – a gyömbér például remekül illik hozzá, vagy éppen fetával is. A kész főzelékre morzsoljunk jó adag fetasajtot, remekül feldobja majd.

Komolyabb ételekben is nagyszerű

Bár csupán egy aprócska levélről van szó, a spenót főszereplővé léphet elő nehezebb ételekben is. Gondoljunk például a burekre, amely egy valóban laktató, kifejezetten zsíros balkáni finomság, amit gyakran készítenek juhtúróval-túróval és spenóttal, de csak spenóttal töltve is. Sőt, a klasszikus francia quiche sem tartozik a habkönnyű ételek közé, hiszen jó sok tojással és tejszínnel készül, és bátran keverhetünk bele rengeteg spenótlevelet. Spenóttal készülhet emellett vega lasagne is, akár paradicsomos változatban is, de azt elhagyva, csak fokhagymán megfuttatott spenóttal és besamellel is rétegezhetjük a tésztalapokat.

Sőt, remek maradékmentő megoldás, ha a spenótfőzeléket rakott tésztában, sós pitében vagy épp leveles/rétestésztában használjuk fel, utóbbinál a spenót mellé kerülhet sajt, bacon vagy épp túró is. A leveles tésztát a boltban is beszerezhetjük, így aztán pár perc alatt tálalhatunk a családnak egy gyors, laktató és igazán finom vacsorát.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több izgi alapanyag:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

Hogyan tovább? – Így élték meg a féléves zárást és...

Csaknem féléves zárás után újra kinyithattak az éttermek, április utolsó hétvégéjén pedig valóságos tömegek rohamozták meg a kitelepült vendéglátóhelyek teraszait. Az elmúlt fél év viszontagságairól, a nyitásra való felkészülésről és a vendéglátóipar pandémia utáni életéről kérdeztünk szakmabelieket Hogyan tovább? - című sorozatunk legújabb részében.

Masszi- Rigó Csilla

További cikkek