Popeye-nek igaza volt: úgy tűnik, tényleg erősebbé tesz a spenót

Egy friss kutatás szerint az az étrend, ami tele van leveles zöldségekkel, nagyon sokat tud javítani az izommunkán és az izomerőn is. Popeye-nek mégis igaza volt: a spenóton is múlik, mennyire leszünk erősek.

Ausztrál kutatók biztató eredményre jutottak azok számára, akik szeretik a spenótot: már napi egy adagnyi leveles zöldség fogyasztása jelentősen javítja az izomfunkciót, főleg a lábizmok esetében. A kutatás azt sugallja, hogy az idősebb felnőttek esetében az ilyen étrend csökkentheti az izomveszteséget is.

Az Edith Cowan Egyetem szakértői olyan adatbázist használtak fel, amely 3759 ausztrál embert követett végig egy tizenkét éves perióduson – az eredmények azt mutatják, hogy a láberősség 11 százalékkal magasabb azoknál, akik legalább napi egy adag zöld leveles zöldséget fogyasztottak. A sétatempó is négy százalékkal javul akkor, ha valaki ilyen étrenden él.

A szakértők szerint a leveles zöldségekben található nitrát lehet a titok kulcsa, ami nemcsak a spenótban, de a brokkoliban, fejessalátában, káposztában és kelkáposztában is megtalálható.

A szakértők szerint az eredmény azért is fontos, mert a 65 év feletti ausztrálok között háromból egy ember évente egyszer elesik, ami potenciálisan veszélyes lehet, és amit a megfelelő izommennyiség tompítani tud. Amerikai statisztikák szerint évente 36 millió idősebb felnőtt esik el, és ezek közül 32 ezer eset végződik halállal.

A kutatók elárulták, hogy a legmagasabb nitrátértéket a spenót, a fejessaláta, a káposzta és a cékla mutatta. Ideális lenne, ha ezekből minden nap fogyasztanánk, mert a zöld leveles zöldségek nemcsak az izmainknak, hanem a keringési rendszernek is nagyon jót tesznek. A The Journal of Nutrition tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban azt is megjegyzik a szakértők, hogy jobb, ha az ember zöldséget fogyaszt, mintha étrendkiegészítőből próbálná bevinni a megfelelő mikrotápanyagokat.

Forrásunk volt.


Ha még több izgalmas alapanyagra vágynál:

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...