A savanyúság levét vétek kiönteni, amikor ennyi mindenre jó

Zavaró tud lenni, amikor kárba vész valamilyen fogyasztható alapanyag. Így van ez a savanyúságok levével is, amelyet hajlamosak vagyunk kiönteni. Pedig nem kéne!

Magyarként rengeteg étel szinte elképzelhetetlen kovászos uborka vagy cékla nélkül. Amikor heti rendszerességgel fogy otthon több üveg, felmerülhet bennünk a kérdés: fel lehet használni valahogy a savanyúság levét? Szerencsére a válasz igen: jobbnál jobb módok állnak rendelkezésünkre, ha legközelebb nem akarjuk a lefolyóba önteni.

A savanyúság levét vétek kiönteni, amikor ennyi mindenre jó

Tulajdonságai

A savanyúság leve tulajdonképpen ecet, víz és fűszerek. Emellett persze magában hordozza a benne eltett zöldség ízét is, így kiváló döntés valamit kezdeni az üvegben maradt folyadékkal. Lássuk, mi mindenre képes!

Elsősorban az ecet jótékony tulajdonságait fogjuk kihasználni: mivel savas, különböző konyhai eljárásokban segítségül hívhatjuk. Másrészt a lé fűszerességével extra ízt adhatunk a fogásnak, amibe tesszük.

Marinád, pác

Mivel a jó pác egyik alapja általában valamilyen ecet, egyszerűen ki tudjuk cserélni kedvenc savanyúságunk levével. A savasság jót tesz a húsnak, fellazítja a benne lévő rostokat, ettől lesz sütés után puha és omlós.

Például a kovászos uborka leve jó választás, duplán élvezhetjük a kapros-savanykás ízvilágot: a húsba belesütve és mellette, köretként is.

Házi majonéz

Ha rászánjuk magunkat egy otthoni majonéz készítésére, a szokásos citromlé helyett keverjünk a tojáshoz maradék savanyú levet.

Egy kicsit folyékonyabb végeredményt kapunk majd, ez sokszor jól is jöhet, ha a klasszikus verziót túl sűrűnek találjuk.

Az ecetes zöldségek ízével felturbózott majonéz bármilyen szendvics vagy saláta kiváló kísérője lehet. Ráadásul nem kell a citromok facsarásával sem bajlódni.

Majonézes saláták

Persze aki nem akar majonézkészítéssel bajlódni, annak elég, ha a savanyú levet egyszerűen a bolti majonézhez keveri. Egy francia- vagy kukoricasalátán sokat dobhat ez a plusz íz, sőt, érdekes színt is adhatunk neki, például céklalével.

Salátaöntetek

Egy egészségesebb választás a zöldsaláta, amihez a dresszinget is csinálhatjuk a maradék léből. Mivel hígítva van, nem olyan erős benne az ecet, ezért könnyedebb ízélményt nyújt a kész saláta.

Keverjük el az általunk választott olajjal, fűszerekkel, és öntsük a zöldségekre:

Tisztításra

Amennyiben pedig egyik fenti választás sem szimpatikus, esetleg ódzkodunk a savanyúság levének elfogyasztásától, egész egyszerűen használjuk tisztításra. A zsíros felületeket a benne lévő ecet miatt egész jól megtisztítja, esetleg a lábasok külsejét is lesikálhatjuk vele.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Nem kell mindent a kukába dobni:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...