A savanyúság levét vétek kiönteni, amikor ennyi mindenre jó

Zavaró tud lenni, amikor kárba vész valamilyen fogyasztható alapanyag. Így van ez a savanyúságok levével is, amelyet hajlamosak vagyunk kiönteni. Pedig nem kéne!

Magyarként rengeteg étel szinte elképzelhetetlen kovászos uborka vagy cékla nélkül. Amikor heti rendszerességgel fogy otthon több üveg, felmerülhet bennünk a kérdés: fel lehet használni valahogy a savanyúság levét? Szerencsére a válasz igen: jobbnál jobb módok állnak rendelkezésünkre, ha legközelebb nem akarjuk a lefolyóba önteni.

A savanyúság levét vétek kiönteni, amikor ennyi mindenre jó

Tulajdonságai

A savanyúság leve tulajdonképpen ecet, víz és fűszerek. Emellett persze magában hordozza a benne eltett zöldség ízét is, így kiváló döntés valamit kezdeni az üvegben maradt folyadékkal. Lássuk, mi mindenre képes!

Elsősorban az ecet jótékony tulajdonságait fogjuk kihasználni: mivel savas, különböző konyhai eljárásokban segítségül hívhatjuk. Másrészt a lé fűszerességével extra ízt adhatunk a fogásnak, amibe tesszük.

Marinád, pác

Mivel a jó pác egyik alapja általában valamilyen ecet, egyszerűen ki tudjuk cserélni kedvenc savanyúságunk levével. A savasság jót tesz a húsnak, fellazítja a benne lévő rostokat, ettől lesz sütés után puha és omlós.

Például a kovászos uborka leve jó választás, duplán élvezhetjük a kapros-savanykás ízvilágot: a húsba belesütve és mellette, köretként is.

Házi majonéz

Ha rászánjuk magunkat egy otthoni majonéz készítésére, a szokásos citromlé helyett keverjünk a tojáshoz maradék savanyú levet.

Egy kicsit folyékonyabb végeredményt kapunk majd, ez sokszor jól is jöhet, ha a klasszikus verziót túl sűrűnek találjuk.

Az ecetes zöldségek ízével felturbózott majonéz bármilyen szendvics vagy saláta kiváló kísérője lehet. Ráadásul nem kell a citromok facsarásával sem bajlódni.

Majonézes saláták

Persze aki nem akar majonézkészítéssel bajlódni, annak elég, ha a savanyú levet egyszerűen a bolti majonézhez keveri. Egy francia- vagy kukoricasalátán sokat dobhat ez a plusz íz, sőt, érdekes színt is adhatunk neki, például céklalével.

Salátaöntetek

Egy egészségesebb választás a zöldsaláta, amihez a dresszinget is csinálhatjuk a maradék léből. Mivel hígítva van, nem olyan erős benne az ecet, ezért könnyedebb ízélményt nyújt a kész saláta.

Keverjük el az általunk választott olajjal, fűszerekkel, és öntsük a zöldségekre:

Tisztításra

Amennyiben pedig egyik fenti választás sem szimpatikus, esetleg ódzkodunk a savanyúság levének elfogyasztásától, egész egyszerűen használjuk tisztításra. A zsíros felületeket a benne lévő ecet miatt egész jól megtisztítja, esetleg a lábasok külsejét is lesikálhatjuk vele.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Nem kell mindent a kukába dobni:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...