5 reggeli étel, amit hanyagolunk, pedig laktatóbb, mint a müzli

Az, hogy mit eszünk reggelire, befolyásolhatja az egész napunk kimenetelét. Ezért érdemes olyan ételeket választani a nap elején, amelyek finomak, gyorsak, és kellő energiát adnak. Nézzünk most néhány elhanyagolt delikvenst!

Amikor a reggeli étel szókapcsolatra gondolunk, olyan fogások juthatnak eszünkbe, mint tojásrántotta, zabkása, szendvics. És míg ezekkel semmi probléma nincsen, néha szükségünk lehet némi változatosságra a napkezdés során. Egyrészt azért, mert léteznek sokkal egészségesebb és energiadúsabb alternatívák, másrészt azért, mert az új reggeli ételek kipróbálása és beépítése a rutinunkba friss lendületet adhat egy olyan napnak is, amit abszolút nincs kedvünk elkezdeni.

5 reggeli étel, amit hanyagolunk, pedig laktatóbb, mint a müzli

Rizs

Ugyan miért ne kezdhetnénk a napunkat rizzsel? A mi kultúránkban a gabona egész egyszerűen elkönyvelődött, mint köret, mint ebédre vagy vacsorára fogyasztott étel. Pedig más országokban (pl. Japán) kiirthatatlan részét képezi a reggelinek.

Fogyaszthatjuk friss zöldségekkel, esetleg egy tükör- vagy keménytojással, keverhetünk hozzá különböző szószokat vagy önteteket is.

Persze, ha nagyon ragaszkodunk az édes reggelihez, gyümölcsökkel is ehetjük, ilyenkor csak arra figyeljünk, hogy ne sózzuk meg annyira a gabonát. Frissen is főzhetünk belőle, hiszen nem sok idő, de az esetleg megmaradt, másnapos rizs is kaphat egy új esélyt a reggelizőasztalon.

Sós zabkása

A zabkásának igen sokat kellett küzdenie azért, hogy beegye magát a magyar reggelizők szívébe. Még manapság is sokan a „zabot egyenek csak a lovak” felkiáltással állnak hozzá, majd leülnek zsíros kenyeret falatozni. Persze ízlések és pofonok…

Mindenesetre, aki nyitott új dolgok irányában, mindenképpen próbálja ki a sós zabkását. Ez tej helyett vízzel készül, kedvünk szerint megfűszerezhetjük, a tetejére pedig halmozhatunk zöldségeket, savanyúságot, sonkát, sajtot, tojást.

Shakshuka

Ezt a tojásos-paradicsomos egytálételt, amit gyakran a „Közel-Kelet lecsójaként” aposztrofálunk idehaza, az utóbbi időben feltörekvő brunchkultúra tette igazán népszerűvé. Persze tényleg akkor esik a legjobban, ha valaki elkészíti helyettünk egy lusta szombat délelőtti villásreggelin, de saját kezűleg is nekiállhatunk, nem lesz nagy kihívás.

Csak kicsit hosszabb idő megfőzni, mint egy szalonnás-hagymás rántottát, és nem kizárólagosan paradicsomszezonban ehetjük: azon túl konzervből is hasonlóan finom lesz a shakshuka. Tunkoljuk még melegen, kenyérrel vagy lepénnyel.

Édesburgonya-pirítós

Ha valaki pár évvel korábban azt mondta volna nekünk, hogy fogjunk egy szelet édesburgonyát, és azt tegyük be szépen a kenyérpirítónkba, majd süssük aranybarnára, és fogyasszuk pirítósként, valószínűleg elküldtük volna melegebb, pirulósabb éghajlatra.

Adjunk mégis egy esélyt ennek a különleges pirítósnak, ugyanis az édesburgonya rostban gazdag, laktató zöldség, édeskés íze pedig kiváló reggeli fogássá teszi.

Hummusz

Amikor van egy nagy doboz hummuszunk a hűtőben, amúgy is nehéz megállni, hogy ne együnk belőle mindenhez egy keveset, ebédre, vacsorára vagy reggelire. Talán ez utóbbi étkezés az, amely során ritkábban kerül elő a csicserikrém, pedig a nap elején is abszolút van létjogosultsága. Együk friss zöldségekkel mártogatva, vagy egyszerűen pirítósra kenve egy kis sajttal.

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több ötlet reggelire:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Ezt főzheted – A csodás május 31 receptje, ami csak...

Cikksorozatunkban minden hónap elején összegyűjtjük a kedvenceinket regisztrált felhasználóink fogásai közül. Most májusi, tavaszi és napfényes fogások következnek, méghozzá sok-sok friss alapanyagból. Csatlakozzatok ti is a Nosalty gasztroközösségéhez, töltsétek fel receptjeiteket, és inspiráljátok egymást az év minden napján.

Nosalty

További cikkek