Sokkal krémesebb zabkását főzhetsz az alábbi 5 trükkel

A zabkása sokak reggeli választása, vannak azonban olyanok, akik borzasztó módon ódzkodnak tőle. Ennek talán egyik legnagyobb oka a kása állaga lehet, ami nem mindig vonzó. Nézzük, hogyan tehetjük azzá, jöjjön a Napi Tipp!

Zabkását készíteni több különböző módon is lehet: a tűzhelyen, a mikróban, egy éjszaka alatt a hűtőben vagy egész egyszerűen nyersen is. Leginkább az elkészítéstől függ a végeredmény állaga, hogy az mennyire lesz krémes, mennyire lesz darabos, egyszóval, mennyire lesz kívánatos a reggeliző illető számára. Sokat tehetünk azért, hogy krémesebbé tegyük a zabkását, talán az egyik változat még a zabutáló barátunknak is tetszik majd.

Sokkal krémesebb zabkását főzhetsz az alábbi 5 trükkel

Minél apróbb, annál jobb

A legtöbb boltban kétféle zabbal találkozhatunk: apró- és nagyszeművel. Ez utóbbi sokkal durvább, nem olyan alkalmas a krémes kása készítéséhez. Persze dolgozhatunk ezzel is, csak ne számítsunk tökéletes eredményre.

A krémesebb zabkása érdekében váltsunk az aprószemű pehelyre, vagy a nagy szemek felét cseréljük erre.

Daráljuk a pelyhet

A fenti logika mentén tovább haladva még krémesebb állagot kapunk majd, ha a zab egy részét ledaráljuk. Ezt a legegyszerűbben aprítógépben tehetjük meg: így egy finom, lisztszerű port fogunk kapni.

Technikailag zabpehelylisztről van szó, amit a szemekkel keverjünk el, majd ebből a keverékből készítsük a kásánkat. Ez fényévekkel krémesebb lesz majd, mivel a zabpehelypor besűríti a kásánkat.

Használjunk tejterméket

Sokan vízzel készítik a kását, ami ugyan nem egy megvetendő módszer, mégis sokkal kevésbé gazdag állaghoz (és ízhez) vezet. A tejtermékekkel (mindegy, hogy hagyományos, laktózmentes vagy növényi) főzött zab enyhén édesebb, és sokkal krémesebb, lágyabb állagú reggelit eredményez.

A tej mindig jó választás (akár a konzerves kókusztej is), de az is kiváló megoldás lehet, ha a zabpelyhet egy nagy adag joghurttal összekeverjük, majd hagyjuk egy éjszakán át a hűtőben pihenni.

Keverjünk bele magvajat

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző olajos magvakból készített vajak: a földimogyoró, a mandula vagy a kesu mind kiváló fehérjeforrásnak számítanak. Nem mellesleg az ízük is isteni, nagyon jól passzolnak a zabhoz, és gazdag állagot kölcsönöznek a kásának.

A magvajakból elég egy teáskanál is egy közepes tálka zabkásához, amit a főzés után, még langyosan érdemes elkeverni benne.

Adjunk hozzá gyümölcsöt

A gyümölcsök nemcsak a kása tetején, hanem benne is szerepelhetnek. A pépesített banán például édesít és krémesít is egyben, ezért fantasztikus delikvens lehet. De használhatunk bármilyen lédús gyümölcspürét (pl. almaszósz) is, ezektől mind finomabb lesz a reggelink.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több okos, trükkös Napi Tippet olvashatsz itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!