5 reggeli alapanyag, mely éveket adhat az életedhez

A nap első étkezésénél nemcsak az egészségre, de a hosszú élethez hozzásegítő alapanyagokra is érdemes odafigyelni.

Azt már valószínűleg mindenki tudja, hogy a nap első étkezése nagyon fontos – azt viszont valószínűleg kevesebben, hogy a megfelelő alapanyagok kiválogatása a reggeli esetében akár éveket is adhat az életünkhöz. Ezek az ételek többek között képesek hozzájárulni egyes betegségek megelőzéséhez és a szervezet gyulladásának csökkentéséhez is.

5 reggeli alapanyag, mely éveket adhat az életedhez

Zabkása

Ahhoz, hogy megelőzd a vércukorszint hirtelen emelkedését, reggelihez érdemes lassan felszívódó szénhidrátot fogyasztanod. Erre nagyon jó jelölt a zab, ami egyéb előnyökkel is jár: a  Nutrition Journal tudományos szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint azok, akik 100 gramm zabot elfogyasztottak naponta, sokkal kevesebb rossz koleszterinnel rendelkeztek, mint azok, akik nem ettek zabot, helyette teljes kiőrlésű tésztát fogyasztottak.

A zabevő csoportban a szív- és érrendszeri betegségek és a hiperkoleszterinémia kockázata összességében csökkent, köszönhetően a magasabb rostbevitelnek és az alacsonyabb koleszterin hatásnak.

Chia mag

Sokszor hallani, hogy a chia mag túlértékelt szuperkaja, pedig valójában nagyon egészséges. Egy kisebb 2010-es kutatásban kimutatták, hogy azok a cukorbetegek, akik rendszeresen ettek chia magot, javulást tapasztaltak a vércukorszintjükben és a vérnyomásukban is. A chiában ráadásul sok az antioxidáns, amely védi a szervezetet a szabadgyökökkel szemben – ez utóbbiak a daganatos megbetegedések egyik kiváltó okaként szerepelhetnek.

Hagyma

A hagymás rántotta nemcsak finom, de nagyon hasznos is, ha sokáig akarsz élni: a hagyma az Allium nemzetségbe tartozik, amelyről köztudott, hogy tagjai tele vannak rákmegelőző kénvegyületekkel. Ez a hagymánál a vágás során szabadul fel (ettől sírunk, miközben szeleteljük), és áldásos hatását rákkeltő anyagok méregtelenítésével, valamint a rákos sejtek növekedésének megállításával érheti el. A hagymafélék ezen felül tele vannak flavonoid antioxidánsokkal, ezek pedig csökkenthetik a szervezetben a gyulladást.

Leveles zöldségek

Nem véletlenül fontos, hogy minél több zöldséget fogyasszunk, még akár reggelinél is: a leveles zöldségeket több kutatás kötötte már össze a szívinfarktus és a stroke kisebb kialakulási esélyével, illetve többfajta rák megjelenési esélyének csökkenésével. A spenót különösen tele van karotinoidokkal – olyan vegyületekkel, amelyek a kutatások szerint segíthetnek megelőzni a rák kialakulását és terjedését. Ha ezeket a leveles zöldeket eszed, az agyadat is segítheted: egy 2018-as tanulmány kimutatta, hogy azok az idősebb felnőttek, akik naponta egy adag spenótot ettek, kevésbé tapasztalták a kognitív hanyatlást, mint azok, akik nem ettek spenótot egyáltalán.

Bogyós gyümölcsök

Egy 2013-as spanyol kutatás kimutatta, hogy azok, akik heti többször fogyasztottak bogyós gyümölcsöket, 30 százalékkal kisebb eséllyel hunytak el adott időtartam alatt, mint azok, akik egyáltalán nem, vagy ennél lényegesen kevesebbszer ettek ilyen gyümölcsöket. A kutatók úgy vélik, hogy ez a hosszú élettartam növelése a bogyók magas polifenolkoncentrációjából fakadhat, amely számos krónikus betegség kockázatát csökkenti.

Forrásunk volt.


További érdekes cikkek reggelizés témakörben:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez a rákkeltő szer vonja be a legtöbb gyümölcsöt és...

Súlyos tényeket tár fel a kártevőirtó szerek használatát monitorozó civil hálózat legújabb jelentése, amelyből kiderült, hogy a mindennapi élelmiszerként fogyasztott friss zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmazhatnak rákkeltő szereket.

7 húsvéti étel csirkemellből, ha uncsi a sonka

Nem akármivel támadunk, ha fogytán vagy ünnepi receptötletekből: húsvétra (is) való ételeket hoztunk csirkemellből, melyek jól jöhetnek, amennyiben nem vagy túl nagy sonkarajongó. Mutatjuk, mikben gondolkozhatsz a tavasz legszebb ünnepén!