
Azt már megtanultuk, hogy hogyan érdemes a grillsütőt vagy a bográcsot tisztítani, most itt az ideje, hogy végre használjuk is! A hétvégén tökéletes idő lesz a kerti főzéshez, kellemes harminc fok. A recepteket böngészve rengeteg, bográcsban elkészíthető ételt találunk, az olyan autentikus fogásoktól elkezdve, mint a halászlé vagy a pásztor tarhonya, egészen a különlegesebb ételekig, mint a chilis bab.
Mi most mégis legszívesebben egy jó pörköltet tennénk fel rotyogni, mert a hosszabb főzési idő miatt ez kifejezetten alkalmas a szabad tűzön való készítésre. Így ráadásul nem kell pluszhővel elárasztanunk az amúgy sem túl hűvös lakást, ráadásul főzés közben a napozási időt is megspórolhatjuk. Vitathatatlan tény, hogy hiába készítünk el egy ételt teljesen ugyanúgy bent a tűzhelynél és bográcsban is, a kettő íze összehasonlíthatatlan. Egyik sem jobb vagy rosszabb, mint a másik, csupán teljesen más. Érdemes ezért nyáron tábort verni a kertben és előkeresni a tűzifát, mert hamar elszaladnak a meleg napok és a végén még lemaradunk róla!

Bográcsos marhalábszár pörkölt
Nem is beszélve arról, hogy a bográcsozás egy igazi közösségi élmény, a család vagy a baráti társaság összes tagja beleadhat valamit. Ilyenkor mindenki előszeretettel osztogatja a jó tanácsokat, hogy mi és mikor kerüljön bele, dobjunk-e bele parafadugót, vagy, hogyan kell szakszerűen elvégezni a bográcsos műveleteket, egyáltalán, melyik irányba kavarjuk az ételt. Rendre odajár az éhes vendégsereg a bográcshoz, hogy egy falatnyi kóstolással lemeózza, hogy állnak a dolgok és felmérje, mennyi ideig kell még elviselni a kínzó gyomorkorgást.
Megvan ennek a műfajnak is a maga bája, de milyen pörköltet készítsünk? Az örök sláger és egyben a legnagyobb klasszikus, a csirkepörkölt, bátran bográcsba rakható. Az alapreceptet megbolondíthatjuk kevés télire eltett és még felhasználásra váró vagy a hétről megmaradt maradék lecsóval. Ha új ízek felfedezésér adjuk fejünket, akkor készíthetünk bográcsban rakott csirkét uborkával, burgonyával, tejfölösen.
A marhapörköltet is habozás nélkül elkészíthetjük kint. Döntsük bárhogyan is – ízlés szerint megbolondítjuk-e kevés száraz vörösborral, az ínyencek némi balzsamecettel vagy lassú tűzön főzzük sokáig omlósra, hogy lábszárból vagy lapockából készüljön-e –, egy valami biztos: a végeredmény tuti siker lesz! Köretként tálalhatunk hozzá puliszkát, esetleg galuskát, na meg az isteni kovászos uborkáról se feledkezzünk meg!
Ha a mélyhűtőben még pihenne némi vadhús, akkor itt az ideje, hogy felolvasszuk. A szarvas-, őz- vagy nyúlpörkölt bográcsban az igazi! Az én személyes kedvencem a vaddisznó. Bár húsát nem könnyű tökéletesen puhára főzni, mégis megéri kikísérletezni a legjobb receptet, mert a jól elkészített vaddisznópörkölt íze valami mennyei. A savanyúság és a friss, ropogós kenyér ebben az esetben is erősen ajánlott!
Ezek után szerintem senkit sem kell meggyőzni, hogy a vasárnapi ebédnek a pörköltet válassza. Ugye, te is tudod, mit (t)eszel ezen a hétvégén?