Pörköltet a bográcsba!

Ha nyáron pörköltfőzésre adjuk a fejünket, akkor érdemes ezt a kertben, bográcsban megtenni, mert teljesen más lesz a végeredmény. Receptek és ötletek a hétvégi főzéshez!

Azt már megtanultuk, hogy hogyan érdemes a grillsütőt vagy a bográcsot tisztítani, most itt az ideje, hogy végre használjuk is! A hétvégén tökéletes idő lesz a kerti főzéshez, kellemes harminc fok. A recepteket böngészve rengeteg, bográcsban elkészíthető ételt találunk, az olyan autentikus fogásoktól elkezdve, mint a halászlé vagy a pásztor tarhonya, egészen a különlegesebb ételekig, mint a chilis bab.

Mi most mégis legszívesebben egy jó pörköltet tennénk fel rotyogni, mert a hosszabb főzési idő miatt ez kifejezetten alkalmas a szabad tűzön való készítésre. Így ráadásul nem kell pluszhővel elárasztanunk az amúgy sem túl hűvös lakást, ráadásul főzés közben a napozási időt is megspórolhatjuk. Vitathatatlan tény, hogy hiába készítünk el egy ételt teljesen ugyanúgy bent a tűzhelynél és bográcsban is, a kettő íze összehasonlíthatatlan. Egyik sem jobb vagy rosszabb, mint a másik, csupán teljesen más. Érdemes ezért nyáron tábort verni a kertben és előkeresni a tűzifát, mert hamar elszaladnak a meleg napok és a végén még lemaradunk róla!

Bográcsos marhalábszár pörkölt

Nem is beszélve arról, hogy a bográcsozás egy igazi közösségi élmény, a család vagy a baráti társaság összes tagja beleadhat valamit. Ilyenkor mindenki előszeretettel osztogatja a jó tanácsokat, hogy mi és mikor kerüljön bele, dobjunk-e bele parafadugót, vagy, hogyan kell szakszerűen elvégezni a bográcsos műveleteket, egyáltalán, melyik irányba kavarjuk az ételt. Rendre odajár az éhes vendégsereg a bográcshoz, hogy egy falatnyi kóstolással lemeózza, hogy állnak a dolgok és felmérje, mennyi ideig kell még elviselni a kínzó gyomorkorgást.

Megvan ennek a műfajnak is a maga bája, de milyen pörköltet készítsünk? Az örök sláger és egyben a legnagyobb klasszikus, a csirkepörkölt, bátran bográcsba rakható. Az alapreceptet megbolondíthatjuk kevés télire eltett és még felhasználásra váró vagy a hétről megmaradt maradék lecsóval. Ha új ízek felfedezésér adjuk fejünket, akkor készíthetünk bográcsban rakott csirkét uborkával, burgonyával, tejfölösen.

A marhapörköltet is habozás nélkül elkészíthetjük kint. Döntsük bárhogyan is – ízlés szerint megbolondítjuk-e kevés száraz vörösborral, az ínyencek némi balzsamecettel vagy lassú tűzön főzzük sokáig omlósra, hogy lábszárból vagy lapockából készüljön-e –, egy valami biztos: a végeredmény tuti siker lesz! Köretként tálalhatunk hozzá puliszkát, esetleg galuskát, na meg az isteni kovászos uborkáról se feledkezzünk meg!

Kovászolj uborkát! >>

Ha a mélyhűtőben még pihenne némi vadhús, akkor itt az ideje, hogy felolvasszuk. A szarvas-, őz- vagy nyúlpörkölt bográcsban az igazi! Az én személyes kedvencem a vaddisznó. Bár húsát nem könnyű tökéletesen puhára főzni, mégis megéri kikísérletezni a legjobb receptet, mert a jól elkészített vaddisznópörkölt íze valami mennyei. A savanyúság és a friss, ropogós kenyér ebben az esetben is erősen ajánlott!

Ezek után szerintem senkit sem kell meggyőzni, hogy a vasárnapi ebédnek a pörköltet válassza. Ugye, te is tudod, mit (t)eszel ezen a hétvégén?

Még több bográcsos receptet itt találsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...