Pörköltet a bográcsba!

Ha nyáron pörköltfőzésre adjuk a fejünket, akkor érdemes ezt a kertben, bográcsban megtenni, mert teljesen más lesz a végeredmény. Receptek és ötletek a hétvégi főzéshez!

Azt már megtanultuk, hogy hogyan érdemes a grillsütőt vagy a bográcsot tisztítani, most itt az ideje, hogy végre használjuk is! A hétvégén tökéletes idő lesz a kerti főzéshez, kellemes harminc fok. A recepteket böngészve rengeteg, bográcsban elkészíthető ételt találunk, az olyan autentikus fogásoktól elkezdve, mint a halászlé vagy a pásztor tarhonya, egészen a különlegesebb ételekig, mint a chilis bab.

Mi most mégis legszívesebben egy jó pörköltet tennénk fel rotyogni, mert a hosszabb főzési idő miatt ez kifejezetten alkalmas a szabad tűzön való készítésre. Így ráadásul nem kell pluszhővel elárasztanunk az amúgy sem túl hűvös lakást, ráadásul főzés közben a napozási időt is megspórolhatjuk. Vitathatatlan tény, hogy hiába készítünk el egy ételt teljesen ugyanúgy bent a tűzhelynél és bográcsban is, a kettő íze összehasonlíthatatlan. Egyik sem jobb vagy rosszabb, mint a másik, csupán teljesen más. Érdemes ezért nyáron tábort verni a kertben és előkeresni a tűzifát, mert hamar elszaladnak a meleg napok és a végén még lemaradunk róla!

Bográcsos marhalábszár pörkölt

Nem is beszélve arról, hogy a bográcsozás egy igazi közösségi élmény, a család vagy a baráti társaság összes tagja beleadhat valamit. Ilyenkor mindenki előszeretettel osztogatja a jó tanácsokat, hogy mi és mikor kerüljön bele, dobjunk-e bele parafadugót, vagy, hogyan kell szakszerűen elvégezni a bográcsos műveleteket, egyáltalán, melyik irányba kavarjuk az ételt. Rendre odajár az éhes vendégsereg a bográcshoz, hogy egy falatnyi kóstolással lemeózza, hogy állnak a dolgok és felmérje, mennyi ideig kell még elviselni a kínzó gyomorkorgást.

Megvan ennek a műfajnak is a maga bája, de milyen pörköltet készítsünk? Az örök sláger és egyben a legnagyobb klasszikus, a csirkepörkölt, bátran bográcsba rakható. Az alapreceptet megbolondíthatjuk kevés télire eltett és még felhasználásra váró vagy a hétről megmaradt maradék lecsóval. Ha új ízek felfedezésér adjuk fejünket, akkor készíthetünk bográcsban rakott csirkét uborkával, burgonyával, tejfölösen.

A marhapörköltet is habozás nélkül elkészíthetjük kint. Döntsük bárhogyan is – ízlés szerint megbolondítjuk-e kevés száraz vörösborral, az ínyencek némi balzsamecettel vagy lassú tűzön főzzük sokáig omlósra, hogy lábszárból vagy lapockából készüljön-e –, egy valami biztos: a végeredmény tuti siker lesz! Köretként tálalhatunk hozzá puliszkát, esetleg galuskát, na meg az isteni kovászos uborkáról se feledkezzünk meg!

Kovászolj uborkát! >>

Ha a mélyhűtőben még pihenne némi vadhús, akkor itt az ideje, hogy felolvasszuk. A szarvas-, őz- vagy nyúlpörkölt bográcsban az igazi! Az én személyes kedvencem a vaddisznó. Bár húsát nem könnyű tökéletesen puhára főzni, mégis megéri kikísérletezni a legjobb receptet, mert a jól elkészített vaddisznópörkölt íze valami mennyei. A savanyúság és a friss, ropogós kenyér ebben az esetben is erősen ajánlott!

Ezek után szerintem senkit sem kell meggyőzni, hogy a vasárnapi ebédnek a pörköltet válassza. Ugye, te is tudod, mit (t)eszel ezen a hétvégén?

Még több bográcsos receptet itt találsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?