Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sűrű marhagulyás

Sűrű marhagulyás
Sűrű marhagulyás
260 perc / előkészület: 20 perc főzés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások (32)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Óriási dilemmában vagyok, hogy most a gulyás az leves vagy sem? Ti hogy tudjátok? Itt Amerikában szinte ölre megyek mindenkivel, hogy az leves. Akiket ismerek, és szóba jön a "gulash", azt mondják: Óóóó, azt ismerem. Darált hús sűrített paradicsommal, meg zöld kaliforniai paprikával főzve órákig, és makarónival vagy vajas fodros metélttel tálalva. Hát elhihetitek, amilyen rosszul hangzik, az íze olyan borzasztó is, mert egyszer kíváncsiságból megkóstoltam. Persze lehet, hogy nekem azért nem ízlett, mert én a leveshez vagyok hozzászokva. Aztán összetalálkoztam ezzel a változattal egy itteni magyar étteremben. Meg is voltam lepődve, hogy ilyen sűrű, és nokedlire volt tálalva. A wikipédián megnéztem, hogy mit mondanak?! Szerintük a sűrű változat az eredeti, a zöldségek az osztrák konyhából kerültek bele. A vörösbort én álmodtam hozzá, mert biztos vagyok benne, hogy egy kis itóka volt azért a butykosban. Anélkül nagyon unalmas lett volna az állatok terelgetése. 

hozzávalók / 6 adag

  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 80 dkg marhalábszár
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 csapott ek pirospaprika
  • 2,5 dl marhahús leves
  • 3 dl vörösbor
  • 3 ek sűrített paradicsom
  • 2 tk só
  • 1 tk köménymag
  • 1 paradicsom
  • 1 csípős zöldpaprika
  • 1 kápia paprika
  • 20 dkg sárgarépa
  • 50 dkg burgonya

ajánlat

Főzhetünk bele csipetkét vagy nokedlit. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szalonna zsírját kiolvasztjuk, szűrőlapáttal kiszedjük.
  2. A felkockázott húst 2-3 részletben megpirítjuk minden oldalról, szintén kiszedjük egy tányérra. (Én nem sózom, mert levet ereszt, és akkor nem pirul.)
  3. A visszamaradt zsíron megdinszteljük a kockára vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, hagyjuk kicsit illatozni (néhány másodperc). Belekeverjük a pirospaprikát, visszaöntjük a szalonnát meg a húst. 
  4. Felöntjük a levessel, borral, elkeverjük a sűrített paradicsommal. Sózzuk, hozzáadjuk a köménymagot, a paradicsomot meg a paprikákat félbevágva. Felforraljuk, majd kis lángon főzzük, amíg a hús már majdnem teljesen puha.
  5. Végül belerakjuk a karikára vágott sárgarépát a burgonyával egyszerre, és készre főzzük.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 44 606
elküldve: 9
receptkönyvben: 274
elkészítve: 8/11
Facebookon megjelent: -

szakács

witch

Mióta szakács: 2011.07.18.
710 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

gulyás - de nem leves, marhagulyás, sűrű gulyás

Hozzászólások (32)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Pista39
Pista39 Sat, 2014-10-04 21:22

Kedves Witch

Túl sok az okoskodás.
Nálunk az alföldön főznek gulyás levest. Marhahúsból készül, zöldségekkel és jó bő lében házi készítésű csipetkével.
Főznek egy másik ételt, ez a marhagulyás. Az nagyjából a Te recepted szerinti összeállítás, de nincs benne zöldség és sűrű szaftos az egész. Ehhez mi kovászos uborkát szoktuk kínálni.
Egyébként a megjegyzésem a szokásos: Amit Witch készít, az minden: OK

witch
witch / witch Tue, 2014-10-07 13:50

Kedves Pista39!

Vegul is bizonyos alapok utan, szerintem mindenki alakithat a recepteken, ezert van az a mondas is, hogy ahany haz, annyi szokas. En meg nem talalkoztam olyan etellel, amit mindenki egyforman keszitene es ez nem csak a magyar receptekre ervenyes. Annyi minden befolyasolja a fozest: egyeni izles, alapanyag elerhetosege, anyagi lehetosegek, igenyesseg es meg sorolhatnam.
Orulok, hogy OK-nak tartod, amit keszitek. Csak egy kiserletezo kedvu haziasszony vagyok.

udv:witch

Vioriká Moiszé
Vioriká Moiszé Thu, 2013-11-14 08:53

Kedveseim,,,vitatkoztok potyára, és lenéző szavakkal bánytyátok egymást, egy kicsit kénne körűl nézni az erdélyi konyhában is , ott a gulyás levesnek de inkáb ahogy én nevezem ,,, villás gulyásnak,,, ismerik , és úgyis főzik , természetesen zöldség nélkül ,, én húsalap lével készitem, szerintem egy előkelő étel , pláne vegyes húsból ,, ÉRDEMES KIPROBÁLNI ,,,tisztelettel .!

szreni
szreni / szreni Sat, 2013-11-09 20:55

Nos, a gulyás csak terelgette az állatokat, itókával vagy anélkül,de semmi esetre nem evett ilyen jellegű ételt. A gulyásnak csak a neve "gulyás",amiről a vadakat terelő nem is álmodhatott.....

szreni
szreni / szreni Sun, 2013-11-10 17:39

Ugyan,hogy értettem volna meg? Rendkívül összetett probléma....
Reagáltam a recept szerzőjének egy mondatára.

witch
witch / witch Sun, 2013-11-10 18:49

Persze, elhiszem, mert biztos nem a tulaj terelgette a sajat marhait, hanem
a gulyas legeny. Es nem is repkedett a tarisznyajaba a mesebeli
sult galamb, hehe. :o)

salumeria
Kornél / salumeria Sat, 2013-11-09 16:43

Kedves Witch,

Kérdésedre válaszolva: a gulyás, az minden esetben leves!
Külföldön helytelenül (pl. ausztriában) "gulasch"-nak hívják azt a marhalábszárból készült ételt, ami nem is hasonlít se magyar gulyásra, se a pörköltre, leginkább valami elcseszett olasz raguhoz áll legközelebb, miután paradicsomosan készül. De ez az étel úgy indul, hogy a hús és a hagyma mennyisége megegyezik, tehát édes lesz az egész, magyar embernek nem az ízviliága.

Az eredeti kérdést azt hiszem megválaszoltam, annyiban kell kiegészíteni, hogy többféle gulyás létezik, mégpedig:

- Gulyásleves (marhahús, burgonya)
- Alföldi gulyás (sertéshús, leveszöldség, burgonya)
- Szegedi gulyás (vegyes hús, leves zöldség, burgonya)
- Birkagulyás ( birka, vagy ürühús, burgonya)
A hamis gulyást nem sorolnám ide, hiszen az egy zöldségleves pörköltalapon, semmi köze a gulyásokhoz.

Szerintem amerikaikkal felesleges vitatkoznod, nem a gulyás az egyetlen téma, amiben fogalmatlanok.

Üdv.: Kornél

Józsika76
Fakanalas / Józsika76 Sun, 2013-11-10 09:52

Miért? Tán annyit nem tudsz, hogy mi a gulya? Meg kik a gulyások? Mért lett a neve gulyáshús? Nem kell mindjárt nagyképűnek lenni.

salumeria
Kornél / salumeria Sun, 2013-11-10 11:18

Pontosan tudom, hogy mi a gulya, ahogy azt is, hogy a marhapásztor a gulyás, de nem erről volt szó, hanem magyar ÉTELEK elnevezéséről és fajtáiról!
Nem gondolnám azt, ha valaki jobban tud nálad valamit az nagyképű lenne, ez meglehetősen szűklátókörű, negatív felfogás az életről. De nem vagyunk egyformák.
Ettől függetlenül ahogy elnézem a receptjeidet, nem vagy abban a helyzetben, hogy engem kritizálj, addig főleg nem, amíg nálad a báránynak négy combja van, ráadásul alsó-felső, mint egy baromfinak...
Nézz magadba először, mielőtt valakit bántóan degradálnál!

Józsika76
Fakanalas / Józsika76 Sun, 2013-11-10 18:52

Ja, a szakács "úr", aki mindent jobban tud, ezért néz le mindenkit. Kár a nagyképűségért, attól nem fogsz jobbat főzni. Sajnálom azokat akik nálad kell egyenek...

salumeria
Kornél / salumeria Sun, 2013-11-10 19:59

Látod ez a baj: ennyi jött le neked az egészből... Eléggé a sor végén állhattál, amikor elöl kellett volna...

witch
witch / witch Sat, 2013-11-09 20:10

Nekunk a leves izlik a legjobban az biztos. Az ittenieket csak szeretnem
felvilagositani, hogy mi is a gulyas, ha mar gulash-oznak.
Koszonom az infokat!
udv:witch

salumeria
Kornél / salumeria Sat, 2013-11-09 20:13

nincs mit.
nem fogják ugyan érteni, megérteni meg főleg nem, de Neked még hasznos lehet.
Üdv.: K.

witch
witch / witch Sun, 2013-11-10 18:46

Igen, nem art magyar letemre tisztaban lenni legalabb a gulyassal, mert
azt meg itt is ismerik a csirke paprikassal egyutt. Az enyem amugy
valami hibrid lehet (Horvath Ilonatol tanultam, mert az anyukam
nem csipte a marhahust), mert az marhahussal meg zoldseggel
irja. Na, jo irja, hogy sertest is hasznalhatunk, esetleg vegyesen.
udv:witch