r
Nosalty Logó

Sűrű marhagulyás

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
witch
Sűrű marhagulyás
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 410 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 2461 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 102 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    32.7 g

Zsír

  • Összesen
    17 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    67 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1424.1 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    370 mg
  • Nátrium
    897 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.4 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    290 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    288 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    52 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    1053 micro
  • β-karotin
    2886 micro
  • β-crypt
    81 micro
  • Likopin
    2644 micro
  • Lut-zea
    157 micro
Összesen 410 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    196.4 g

Zsír

  • Összesen
    102.2 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    47 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    402 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8544.5 g
  • Cink
    59 mg
  • Szelén
    150 mg
  • Kálcium
    380 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    325 mg
  • Foszfor
    2217 mg
  • Nátrium
    5383 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    128.6 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    1739.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1729 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    27 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    311 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    56 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    60 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    259 micro
  • Kolin:
    123 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    6321 micro
  • β-karotin
    17316 micro
  • β-crypt
    488 micro
  • Likopin
    15867 micro
  • Lut-zea
    943 micro
Összesen 2461 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    8.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    350.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    221 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    71 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    259 micro
  • β-karotin
    711 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    651 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 102 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szalonna zsírját kiolvasztjuk, szűrőlapáttal kiszedjük.
  2. A felkockázott húst 2-3 részletben megpirítjuk minden oldalról, szintén kiszedjük egy tányérra. (Én nem sózom, mert levet ereszt, és akkor nem pirul.)
  3. A visszamaradt zsíron megdinszteljük a kockára vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, hagyjuk kicsit illatozni (néhány másodperc). Belekeverjük a pirospaprikát, visszaöntjük a szalonnát meg a húst.
  4. Felöntjük a levessel, borral, elkeverjük a sűrített paradicsommal. Sózzuk, hozzáadjuk a köménymagot, a paradicsomot meg a paprikákat félbevágva. Felforraljuk, majd kis lángon főzzük, amíg a hús már majdnem teljesen puha.
  5. Végül belerakjuk a karikára vágott sárgarépát a burgonyával egyszerre, és készre főzzük.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 72
  • 7 napos nézettség: 402
  • Össznézettség: 75780
  • Feltöltés dátuma: 2013. május 13.

Ajánló

Főzhetünk bele csipetkét vagy nokedlit. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Óriási dilemmában vagyok, hogy most a gulyás az leves vagy sem? Ti hogy tudjátok? Itt Amerikában szinte ölre megyek mindenkivel, hogy az leves. Akiket ismerek, és szóba jön a "gulash", azt mondják: Óóóó, azt ismerem. Darált hús sűrített paradicsommal, meg zöld kaliforniai paprikával főzve órákig, és makarónival vagy vajas fodros metélttel tálalva. Hát elhihetitek, amilyen rosszul hangzik, az íze olyan borzasztó is, mert egyszer kíváncsiságból megkóstoltam. Persze lehet, hogy nekem azért nem ízlett, mert én a leveshez vagyok hozzászokva. Aztán összetalálkoztam ezzel a változattal egy itteni magyar étteremben. Meg is voltam lepődve, hogy ilyen sűrű, és nokedlire volt tálalva. A wikipédián megnéztem, hogy mit mondanak?! Szerintük a sűrű változat az eredeti, a zöldségek az osztrák konyhából kerültek bele. A vörösbort én álmodtam hozzá, mert biztos vagyok benne, hogy egy kis itóka volt azért a butykosban. Anélkül nagyon unalmas lett volna az állatok terelgetése. 

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Helyes! F?ztem én is amerókusoknak, s csodálkoztak, hogy ehet?. :D

witch

Igen, meglepodnek, hogy nem csak a steak finom!

Kornél

Kedves Witch, Kérdésedre válaszolva: a gulyás, az minden esetben leves! Külföldön helytelenül (pl. ausztriában) "gulasch"-nak hívják azt a marhalábszárból készült ételt, ami nem is hasonlít se magyar gulyásra, se a pörköltre, leginkább valami elcseszett olasz raguhoz áll legközelebb, miután paradicsomosan készül. De ez az étel úgy indul, hogy a hús és a hagyma mennyisége megegyezik, tehát édes lesz az egész, magyar embernek nem az ízviliága. Az eredeti kérdést azt hiszem megválaszoltam, annyiban kell kiegészíteni, hogy többféle gulyás létezik, mégpedig: - Gulyásleves (marhahús, burgonya) - Alföldi gulyás (sertéshús, leveszöldség, burgonya) - Szegedi gulyás (vegyes hús, leves zöldség, burgonya) - Birkagulyás ( birka, vagy ürühús, burgonya) A hamis gulyást nem sorolnám ide, hiszen az egy zöldségleves pörköltalapon, semmi köze a gulyásokhoz. Szerintem amerikaikkal felesleges vitatkoznod, nem a gulyás az egyetlen téma, amiben fogalmatlanok. Üdv.: Kornél

witch

Nekunk a leves izlik a legjobban az biztos. Az ittenieket csak szeretnem felvilagositani, hogy mi is a gulyas, ha mar gulash-oznak. Koszonom az infokat! udv:witch

Kornél

nincs mit. nem fogják ugyan érteni, megérteni meg f?leg nem, de Neked még hasznos lehet. Üdv.: K.

witch

Igen, nem art magyar letemre tisztaban lenni legalabb a gulyassal, mert azt meg itt is ismerik a csirke paprikassal egyutt. Az enyem amugy valami hibrid lehet (Horvath Ilonatol tanultam, mert az anyukam nem csipte a marhahust), mert az marhahussal meg zoldseggel irja. Na, jo irja, hogy sertest is hasznalhatunk, esetleg vegyesen. udv:witch

Törölt felhasználó

A gyulyás marhából készül. Ennyi. A többi csak pörkölt, vagy paprikás.

Kornél

Javaslom olvass egy kis szakirodalmat, mert hiányosak az ismereteid...:)

Törölt felhasználó

Miért? Tán annyit nem tudsz, hogy mi a gulya? Meg kik a gulyások? Mért lett a neve gulyáshús? Nem kell mindjárt nagykép?nek lenni.

Kornél

Pontosan tudom, hogy mi a gulya, ahogy azt is, hogy a marhapásztor a gulyás, de nem err?l volt szó, hanem magyar ÉTELEK elnevezésér?l és fajtáiról! Nem gondolnám azt, ha valaki jobban tud nálad valamit az nagykép? lenne, ez meglehet?sen sz?klátókör?, negatív felfogás az életr?l. De nem vagyunk egyformák. Ett?l függetlenül ahogy elnézem a receptjeidet, nem vagy abban a helyzetben, hogy engem kritizálj, addig f?leg nem, amíg nálad a báránynak négy combja van, ráadásul alsó-fels?, mint egy baromfinak... Nézz magadba el?ször, miel?tt valakit bántóan degradálnál!

Törölt felhasználó

Ja, a szakács "úr", aki mindent jobban tud, ezért néz le mindenkit. Kár a nagykép?ségért, attól nem fogsz jobbat f?zni. Sajnálom azokat akik nálad kell egyenek...

Kornél

Látod ez a baj: ennyi jött le neked az egészb?l... Eléggé a sor végén állhattál, amikor elöl kellett volna...

Törölt felhasználó

Lehet, hogy a te bárányaidnak el?l szárnya van...

Törölt felhasználó

Nos, a gulyás csak terelgette az állatokat, itókával vagy anélkül,de semmi esetre nem evett ilyen jelleg? ételt. A gulyásnak csak a neve "gulyás",amir?l a vadakat terel? nem is álmodhatott.....

witch

Szegeny, szoval csak szaraz kenyer+hagyma? Esetleg palyinka? :o)

Törölt felhasználó

Ha hiszed,ha nem, bizony valami ilyesmi volt a "menü".

witch

Persze, elhiszem, mert biztos nem a tulaj terelgette a sajat marhait, hanem a gulyas legeny. Es nem is repkedett a tarisznyajaba a mesebeli sult galamb, hehe. :o)

Törölt felhasználó

Ha hiszed,ha nem, bizony valami ilyesmi volt a "menü".

Kornél

Biztos, hogy értetted a kérdést??

Törölt felhasználó

Ugyan,hogy értettem volna meg? Rendkívül összetett probléma.... Reagáltam a recept szerz?jének egy mondatára.

Törölt felhasználó

Kedveseim,,,vitatkoztok potyára, és lenéz? szavakkal bánytyátok egymást, egy kicsit kénne kör?l nézni az erdélyi konyhában is , ott a gulyás levesnek de inkáb ahogy én nevezem ,,, villás gulyásnak,,, ismerik , és úgyis f?zik , természetesen zöldség nélkül ,, én húsalap lével készitem, szerintem egy el?kel? étel , pláne vegyes húsból ,, ÉRDEMES KIPROBÁLNI ,,,tisztelettel .!

Törölt felhasználó

Kedves Witch Túl sok az okoskodás. Nálunk az alföldön f?znek gulyás levest. Marhahúsból készül, zöldségekkel és jó b? lében házi készítés? csipetkével. F?znek egy másik ételt, ez a marhagulyás. Az nagyjából a Te recepted szerinti összeállítás, de nincs benne zöldség és s?r? szaftos az egész. Ehhez mi kovászos uborkát szoktuk kínálni. Egyébként a megjegyzésem a szokásos: Amit Witch készít, az minden: OK

witch

Kedves Pista39! Vegul is bizonyos alapok utan, szerintem mindenki alakithat a recepteken, ezert van az a mondas is, hogy ahany haz, annyi szokas. En meg nem talalkoztam olyan etellel, amit mindenki egyforman keszitene es ez nem csak a magyar receptekre ervenyes. Annyi minden befolyasolja a fozest: egyeni izles, alapanyag elerhetosege, anyagi lehetosegek, igenyesseg es meg sorolhatnam. Orulok, hogy OK-nak tartod, amit keszitek. Csak egy kiserletezo kedvu haziasszony vagyok. udv:witch

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek